Obraz stvoření lásky a porozumění

20.08.2007 00:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Uphill Racer na své druhé desce "You Will Understand" vypráví příběhy ovlivněné radostnými událostmi a zřetelně sází na to, že ho pochopíte a budete s ním soucítit. On vám na oplátku nabízí emocionální ponor a odkryté krásy jeho jednočlenného orchestru, který se nebojí sáhnout i po elektronice.
8/10

Uphill Racer - You Will Understand

Skladby: Spiral, Nelly Cash, Fever Rush, Chons, Papercuts, Close Together, Friend On The Motorway, Falling To The Earth, Picture In Picture In Picture In One Pixel, Jesus Was a Superhero, But Then...
Vydáno: 20.08.2007
Celkový čas: 54:43
Vydavatel: Normoton
Skoro přesně na den to bude rok od momentu, kdy Uphill Racer. Po vydání této prvotiny Oliver sklízel smetánku chvály od nadšených kritiků, a proto před ním stál nelehký úkol - obhájit nastolenou laťku svým druhým albem "You Will Understand". Uphill Racer je písničkář, ale zároveň se netají svým zalíbením ve filmové hudbě, ambientních preludiích nebo čistě přírodních zvucích, které natáčí na svých toulkách přírodou. Rázem tu máme dalšího snílka s duší romantika a citem pro detail.

Od prvních tónů "Spiral" je čitelný odkaz blízký formátům tvorby Becka, Thoma Yorka nebo Badly Drawn Boye. Ještě mě napadá i Damien Rice, naštěstí Uphill Racer v sobě nemá tolik patosu a uplakanosti. Díky vyváženému kontrastu akustických nástrojů a s důvtipem použité elektroniky nebo smyčcovým aranžmá se zde nic zbytečně neutápí v monotónnosti. "Close Together" je téměř jasná rádiová hitovka, kterou ale stoprocentně nikde neuslyšíte.

"Papercuts" je rozsáhlá kompozice, v které Oliver Lichtl spojuje několik rovin a závěrečná "Jesus Was A Superhero But Then..." ji trumfne svou filmovou scéničností - sen o stvoření přírody a člověka samotného. "Chons" je dokonalost sama o sobě díky perfektní souhře všech nástrojů a samplů; není nijak daleko od preciznosti Petera Gabriela. Po poslechu této desky není zapotřebí žádných kapesníčků, je to zhudebněná radost ovlivněná jeho šťastně fungujícím vztahem.

Uphill Racer je váš blízký přítel, s kterým každý rok vyrážíte na dlouhý výlet napříč prérií nejosobnějších pocitů ("Friend On The Motorway"). Nikdy se s ním neztratíte a vrátíte se plni energie a pozitivně zaobalených požitků, takto přesně totiž je namalován pestrobarevný obraz "You Will Understand".


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY