Ekologické slunce nad Glastonbury

24.08.2007 12:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Fakt, že bratři Paul a Phil Hartnollovi se vydali každý svou cestou, je už provařený. Jako milé poohlédnutí vyšlo druhé "best of" album, to je koncipováno jako průlet jejich pěti vystoupeními na festivalu v Glastonbury. Celé balení doplňuje střihové DVD, pěkný to komplet k připomenutí tvorby Orbital.
7/10

Orbital - Live At Glastonbury 1994-2004

Skladby: CD1 - Walk Now, Are We Here?, Attached, Kein Trink Wasser, Impact (The Earth Is Burning), Remind, Halcyon, The Box / CD2 - Style/Bagpipe Style, Girl With The Sun In Her Head, Funny Break (Weekend Ravers), Belfast, Frenetic, Satan, Dr. Who?, Chime / DVD - Walk Now, Are We Here?, Attached, Kein Trink Wasser, Impact (The Earth Is Burning), Remind, Halcyon, The Box, Style/Bagpipe Style, Girl With The Sun In Her Head, Funny Break (Weekend Ravers), Belfast, Frenetic, Satan, Dr. Who?, Chime
Vydáno: 11.06.2007
Celkový čas: 73:08 + 65:05 + cca. 139 minut
Debut "The Ideal Condition" Paula Hartnolla je již nějaký ten pátek venku, jeho brácha Phil se svým projektem Long Range ještě vyčkává. Album "Madness And Me" je posunuto až na konec srpna, mezitím však label s jejich jménem přichystal milý dárek pro fanoušky Orbital. Tato dvojka na pódiích fungovala jako pevně sehraný stroj, Phil vždy vytvářel celkový zvuk u mixpultu a Paul hrál živě mnoho věcí z jejich geniálně dotáhnutých tracků. Komplet "Live At Glastonbury 1994-2004" přibližuje pět vystoupení a jakýsi průřez tím nejlepším, co odehráli na tomto festivalu. Dva audio disky doplňuje DVD nosič s jejich video obdobou a dokazuje i to, že na této mega akci ne vždy pouze pršelo a hudební fanouškové se brodili řekami bahna. Ten, kdo neměl tu čest je vidět živě, může si vše vychutnat v klidu domácího prostředí.

Mezi zásadní tracky se dostaly i čistě albové kompozice, které v živých úpravách mají ještě větší drive. Obrovský kotel je podle obrázků ve většině případů doveden k bodu varu, to Orbital zvládali na výbornou. Nechybí "Are We Here?" na vokálu s Alison Goldfrapp (i když jen ze záznamu), díky filmu "Human Traffic" legendární hymna "Belfast", ekologická paralela "Girl With The Sun In Her Head" nebo jejich prvotina "Chime". Paradoxně zde nenajdete takové vypalováky jako "Beached" nebo "Nothing Left". Největší aplaus však získala kompozice "Halcyon" s fragmenty popěvku "It’s A Fine Day" projektu Opus III, kterou v živém provedení doplňuje mush-up s hity osmdesátých let "You Give Love A Bad Name" Bon Jovi a "Heaven A Place On Earth" Belindy Carlisle.

DVD nabízí audio spojené s obrazem, které je pojaté jako koláž videoprojekcí, záběrů do publika a na samotné Orbital. Schválně, jestli se dopočítáte, kolik cigaret během tohoto sestřihu stihl Phil vykouřit. Zvuk je jen v Linear PCM a je znát, že u staršího materiálu se čas již stihl projevit (kam se hrabe na výtečné "The Altogether 5.1"!). V "Satan" se objevuje jejich averze na válečné praktiky pod vedením George Bushe. Jinak většina promítaných obrazců je na důvtipné bázi, ale ve spojení se světly vše funguje vskutku výtečně. Bonusy však žádné nenaleznete, což je škoda. Například místo na jejich klipy by se určitě ještě našlo nebo na nějaký ten krátký rozhovor. Pokud jste náchylní na stroboskopické efekty, moc si tento nosič též neužijte.

"Live At Glastonbury 1994-2004" je fajn nápadem, jak přiblížit tvorbu Orbital. Kazem celé krásy je ale nedostatečný mastering a celkem odfláknuté DVD, vše se dalo dožehlit k lepšímu výsledku. Přesto je to jasně čitelný dokument chvil, kdy tato dvojice byla na vrcholu a byla funkčním pojmem v oblasti intelligent dance music.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY