Průvodce po albu "Fenomén" Vypsané fiXy

21.08.2007 05:00 - Petr Adámek | foto: facebook interpreta

Na přelomu září a října vyjde očekávaná novinka Vypsané fiXy nazvaná "Fenomén". Pár nových písní již měli fanoušci možnost slyšet na některém z letních koncertů či festivalů. Jenže musicserver dostal pozvánku na poslechovku celé nahrávky, a tak vám přinášíme průvodce po desce skladbu po skladbě.
vypsaná fiXa ve studiu, 8.8.2007
© Vladimír Komjati / musicserver.cz
Velké věci se dějí i v českých nahrávacích studiích. Kdo by třeba řekl, že pardubická Vypsaná fiXa, dcera punkové bujarosti a surrealistické obraznosti, se někdy zavře za jedny dveře s Dušanem Neuwerthem, producentem vzývajícím zvukový minimalismus s příměsí experimentu? Inu, stalo se. Po Tata Bojs, Priessnitz či Kryštof si moravský kouzelník může připsat další zářez, tentokrát mnohem výbušnější.

Vypsaná fiXa patří dlouhá léta ke stálicím české scény, na svém kontě má tři řadová alba, živou nahrávku, koncertní DVD. Po zatím posledním studiovém počinu "Krása nemírná" přichází nyní po dvou letech s novou deskou nazvanou "Fenomén", která se do obchodů dostane koncem září. Placka se natáčela v průběhu května a června v prostorách KD Delta, teď ji ještě čeká finální mastering. Aby bylo dopředu postaráno o patřičný zájem, pozvala kapela (či spíše její label) skupinku novinářů do pražského studia Soundsquare, kde si mohli za asistence očividně unaveného frontmana fiXy Márdiho a Dušana Neuwertha poslechnout třináct skladeb, které se na albu nakonec objeví. Pořadí písní není dle slov Márdiho konečné, dojde prý ještě k drobným změnám.

1. Ruzyně

Solidní otvírák desky, píseň má pořádný drive a mohutný, přímočarý závěr. Zvuk byl při poslechovce bídný, ale Márdí zdůraznil, že nahrávka je teprve před závěrečným masteringem, takže se všechno údajně zlepší.

2. Černej les

Úvod zdobí téměř strašidelné zakvílení kytary, hororová atmosféra pokračuje i nadále. Je to netypická fixí skladba s ponurou náladou. Zajímavý je naprosto nový Márdiho výraz.
Černej les je dost hlubokej
Létají v něm soví děti
Tak se do něj nezamotej
Mají velký žlutý oči

3. Řasenka paní domácí

Odsýpající hopsavá píseň, podobných skupina nahrála už mnoho zejména na "Bestiálně šťastní". Rock'n'rollový základ, avšak opět v ne zcela veselém kabátu.
Zakřičím jenom
Že chci vytáhnout nože
Ty rezavý nože
Z mýho těla ven

4. Hyena

Deprese a sklíčení, přesto ohromně silná záležitost. První polovinu této melancholické balady, která velmi připomíná "Burlaki" z prvního alba "Brutální všechno", zní pouze vybrnkávání lehce zkreslené kytary a Márdiho utahaný mollový zpěv. Skladba pak postupně nabírá na síle a za účasti ostatních nástrojů stejně tísnivě končí. Podle mě nejlepší kousek desky.

vypsaná fiXa ve studiu, 8.8.2007
© Vladimír Komjati / musicserver.cz
5. Druhá půlka žárovky

Svižnější věc, jíž dominují příjemné propracované aranže a v závěru Márdiho tesklivý vokál.

6. Dezolát

Začátek vyplňuje opět pouze akustická kytara. Ta se ve stejném rytmu klene celou skladbou. Píseň celkovým pocitem připomíná předchozí "Hyenu". Tato skladba bude nasazena jako první singl.

7. Žeň koně

Konečně pořádný punkový nářez. Nejrychlejší píseň nahrávky v polovině dramaticky zvolní pouze na basu a přitakání bicích, aby se v závěru znovu rozjela.

8. 33 cigaret

Další volnější skladba s kvílivou druhou kytarou. Márdiho výraz zde připomíná jakousi osobní skrytou zpověď plnou smutku a bolesti.
Vyschnem asi tak rychle
Jako nasáklý deky

9. Trampolína

Jedna z přímočařejších a rychlejších věcí s ostřejší kytarou, která bude zajisté fungovat naživo. Text mi v některých chvílích evokuje obrazy surrealistického malíře Salvadora Dalího.
A po stole se roztekly
Ciferníky

vypsaná fiXa ve studiu, 8.8.2007
© Vladimír Komjati / musicserver.cz
10. Antidepresivní rybička

Roztomilá a veselá popová baladička s něžným textem posazená opět do poloakustického zvuku. Ostatně celá deska je oproti předchůdcům méně hlučná.
Ona je rebel
Kouří na zastávce
Jí to chutná
V týhle válce

11. Barová turistika

Tohle je našláplá, rozjetá vypalovačka. Na "Barovou turistku" se bude pogovat jedna báseň. Márdiho cíleně ledabylý zpěv chvílemi připomíná počátek anglické punkové scény.

12. Darling

Pravděpodobně nejlíbivější píseň "Fenoménu" s nenápadnou houpavou melodií a drobným elektronickým pozadím. Příjemný poprock a rádiové ambice.
Dno je dobrý
Na to aby sis ho prohlíd

13. Emigrant

Tajemný začátek, nádherně zkreslený zvuk kytary, jakoby snové aranže se střídají s ostřejším nášupem kytar.
Těžko dělat závěry po prvním improvizovaném poslechu, ale je jasné, že nové album nabídne fanouškům Vypsané fiXy mnoho nového. Pokud jste na nahrávku zvědaví, pak vězte, že počátkem podzimu najdete desku na pultech.

Fotogalerie:

vypsaná fiXa ve studiu, 8.8.2007
© Vladimír Komjati / musicserver.cz

vypsaná fiXa ve studiu, 8.8.2007
© Vladimír Komjati / musicserver.cz


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY