Nový Music má na obálce Vaška Bláhu

30.07.2007 12:28 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Music 07/08 2007
© Music 07/08 2007
Nový Music je ve znamení léta - v příloze FESTIVALY 2007 doplňuje letošní přehled hudebních fesťáků o srpnové akce a na jedné z těch červencových vyzpovídal i frontmana skupiny DIVOKEJ BILL Vaška Bláhu. Překvapivě otevřený rozhovor se od nové motorky, letního harcování i nové desky "bokovky" Medvěd 009 nakonec stočil i k drogovému problému, který kapela momentálně musí řešit.

A co dalšího lze najít v prázdninovém MUSICu?

CHEMICAL BROTHERS Psychedelická příručka moderní doby (Lukáš Kadeřábek)
Už víc než dvanáct let ženou Chemical Brothers rozjetý rychlík jménem elektronika v ústrety stále novým kompozicím, emocím i zážitkům. A i nyní, v době, kdy je samotná elektronická hudba mnohými označována za stagnující, ba dokonce umírající žánr, pokládá dvojka Rowlands/Simons se svou novinkou "We Are The Night" všem pochybovačům prst na ústa.

LIVE EARTH bil na poplach. Kvůli klimatu. (Vladimír Vlasák)
Populární hudba vždycky hýbala světem a politická nebo společenská témata byla inspirací pro řadu pozoruhodných akcí, ke kterým se 7. července 2007 přiřadil celoplanetární zelený koncert Live Earth. Myšlenku snižování emisí podpořilo na pódiích všech kontinentů na 150 umělců v čele s těmi největšími hvězdami. "Přišel čas léčit tuto planetu," prohlašoval bývalý americký viceprezident Al Gore, který koncert organizoval ve spolupráci s producentem Kevinem Wallem.

RIHANNA Ať žije nová královna! (Saša Neuman)
Trůn americké r'n'b královny Beyoncé Knowles se otřásá v základech a nemůže za to nikdo jiný, než strmě stoupající devatenáctiletá kráska z Barbadosu Robyn Rihanna Fenty, která právě vydala třetí řadové album "Good Girl Gone Bad". Součet slavných spolupracovníků (Jay-Z, Timbaland, Justin Timberlake ad.) naznačuje, že tady už se kope "premier league". "Moje muzika je jako tradiční karibské jídlo callaloo," říká zpěvačka. To je něco jako sekaná typu co dům dal. Hlavní součásti jsou karibské rytmy a r'n'b a do toho přijde spousta různých příměsí.

CZ HIPHOP - Historie II. 1999 – 2007 (Lukáš Kadeřábek)
S příchodem Indyho a Wiche na scénu se počíná nová epocha českého hip hopu. Epocha, v níž se tento žánr natrvalo zabydluje v duších a uších nastupující mladé generace. Během osmi let se český rap přesouvá z malých klubů do větších sálů i na festivaly a zdá se, že si konečně našel své místo na slunci. S tím ale souvisí i první konflikty na dosud relativně jednotné scéně, první války slov a první spory o pravý rap.

CHRIS CORNELL Na volné noze (Martina Kotrbová)
Už loni v létě začaly prosakovat fámy, že se Audioslave rozcházejí. Všichni členové je celý podzim vehementně dementovali a chytali se z nesmyslnosti těch ohavných pomluv za hlavu. A pak přišel únor letošního roku a oficiální prohlášení Chrise Cornella, že Audioslave z osobních i hudebních důvodů opouští. Jeho druhý sólový pokus v podobě nové desky "Carry On" na sebe nechal čekat už jen pár měsíců.

GORAN BREGOVIČ A rádi budete tancovat, jak já ukážu (Markéta Nešlehová)
Jít na koncert Gorana Bregoviče znamená zažít dříve nepoznané a dost možná i slyšet dříve neslýchané. Když ve svém šapitó tenhle kočovný principál předstoupí před velevážené publikum, učiní to pokaždé s obřadnou úklonou, za zvuku fanfár a ve značkovém kvádru… Jen si do něj vždycky zapomene vzít ponožky.

QUEENS OF THE STONE AGE Muzika z doby kamenné (Dalibor Vik)
S novinářskými škatulkami je to těžké. Umělci zpravidla nejprve vděčně strčí hlavu do chomoutu a v momentě, kdy se proslaví, jej najednou začnou odhánět jako obtížný hmyz. QOTSA inspirovali pojem stoner rock, o němž Josh později prohlásil: "Už mě pěkně leze na nervy. Zpocení namachrovaní idioti bez triček ostříhaní podle módy 80. let - to je přesně ta část publika, které se chceme zbavit."

Další rozhovory a články nového čísla:

FESTIVALY v okolí (Vladimír Vlasák), IMODIUM Hodně jsme se změnili (Josef Vlček), GARCIA Někdy to mezi muzikanty zajiskří (Josef Vlček), SCORPIONS Je čas se rozhodnout (Josef Vlček)

V pravidelných rubrikách nabízí nový MUSIC přehled filmových premiér, hudebních a filmových novinek, měsíční hitparády IFPI a obvyklou porci recenzí a soutěží o nová CD, DVD a lístky na koncerty.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY