Když je hudba vejcem i hlukem

03.08.2007 05:00 - Martin Dobiáš | foto: facebook interpreta

Jedno z nejlepších českých jazzových uskupení Eggnoise vydalo v návaznosti na debut "What A World" novinku "Albumen". Ta v sobě skrývá moře hudebních vlivů a vzorů. Řada zkušených producentů se postarala o bezchybné aranže a bez debat se jedná o rázný krok vpřed.
9/10

Eggnoise - Albumen

Skladby: Stop The Music, Anytime VII, Un Homme d'Action, Meteorology, Home, Flowers, Robbers In The House, Illusions, Senses, Empty, So Lonely, Unsound
Celkový čas: 39:22
Vydavatel: Good Day Records
Eggnoise po celou dobu své hudební existence procházejí evolucí. Každý moment nebo pošetilý nápad je políbí jako múza a oni udělají vše proto, aby se z toho dal vytvořit další milník a charakteristický rys jejich tvorby. V případě novinky "Albumen" se jedná zejména o vyšperkovanou práci zkušených producentů, kteří ponoukli desce do vínku až neskutečně dobře znějící kombinaci původní jazz-rockové tvorby a stále populárnějších elektronických invencí.

Vůbec se však nejedná o nucené spojení dvou poměrně odlišných hudebních žánrů, což by v některých případech mohlo působit příliš umělým dojmem a násilným zakomponováním do celkového konceptu desky. Z "Albumenu" čiší profesionálně odvedená práce, žádný aspekt nebyl odfláknut a deska působí velice příjemným a uceleným dojmem.

Dechové sekvence nenudí, dokáží navodit hravou a veselou náladu nebo naopak rozbouřit jinak poklidné jazzové vlny. Nedokončená sága písně "Anytime" to dokazuje na sto procent. Naproti tomu burácející rockové kytary v "Senses" poukazují na všestranné schopnosti Eggnoise. Stejně tomu je i v hiphopovým beatem ochucené "Meteorology". Ostatně každá ze dvanáctky písní má více či méně hitový potenciál. Jedním z nejlepších kousků na albu je sympaticky nasládlá "Home", z které je místy cítit závan exotického afrického folkloru, jenž nejen přidá skladbě na zvláštnosti a kvalitě, ale současně kapelu posouvá o další krok dál.

Eggnoise oscilují mezi hudebními vlivy opravdu čistě, bez zbytečných přešlapů. "Albumen" určitě není jen tak ledajakou splácaninou, kterou naznačoval originální cover desky. Jedná se o skvěle poslouchatelnou záležitost, hodící se do každé situace, jež zároveň posluchače v žádném okamžiku nepřestane bavit.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY