Holky už nechtějí rockovat, aspoň podle Hilary Duff

25.07.2007 05:00 - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Stačí letmo kouknout na obal nové desky Hilary Duff a je jasné, kolik uhodilo. Už se na vás nešklebí rozpustilá teenagerka, shlíží na vás dáma. Změna se pochopitelně neprojevila jen ve vizáži, ale i v pojetí muziky. S albem "Dignity" se Hilary posunula úplně jinam.
6/10

Hilary Duff - Dignity

Skladby: Stranger, Dignity, With Love, Danger, Gypsy Woman, Never Stop, No Work, All Play, Between You And Me, Dreamer, Happy, Burned, Outside Of You, I Wish, Play With Fire
Vydáno: 26.03.2007
Celkový čas: 48:45
Vydavatel: Parlophone
Vždy, když píšu něco o Hilary Duff, přemýšlím, jestli je u nás alespoň trochu známá. Podle toho, že ji v rádiu moc neslyším a jak tady zapadnou její filmy, bych tipoval, že ne. Tomu ale zase neodpovídá čtenost článků o ní. Hilary Duff vydala poslední řadovku před třemi roky, tedy v šestnácti letech. Teď jí táhne na dvacet a co naplat, její hudební vnímání prodělalo značný vývoj. Zapomeňte na poděs z filmů "Raise Your Voice" nebo "Lizzie McGuire" i na její předchozí desky.

První věc, která vás při poslechu "Dignity" napadne, je, že je o hodně dospělejší. Hned druhý postřeh bude: kam se, sakra, ztratila rocková složka? Vždyť ještě před páry lety roztrubovala Hilary do světa, jak moc holky chtějí rockovat, a dnes z toho zbyly pouhé náznaky. Kdo může za tak razantní změnu? Kdo Hilary Duff nezná, vypálí od boku, že to jsou určitě ti, kteří jí desku napsali, a samozřejmě producenti. Ale omyl, v obou případech jde o jednu a též osobu, a to Hilary Duff. Drtivou převahu písniček si na desku společně s Karou DioGuardi složila a zároveň za pomoci Andre Reckeho produkovala. I když přesnější by bylo napsat, že měla poslední slovo, protože jinak co písnička, to jiný producent. To s sebou samozřejmě nese rozmanitost a pestrost - na "Dignity" jen tak nenajdete dvě podobné skladby.

Kam se vlastně Hilary Duff odchýlila od propagovaného rocku (říkejme tomu spíše teen-rock)? Tam, kam by to asi málokdo čekal - do průzračných popových vod s jemnou příměsí elektroniky, i když podle úvodních tónů desky ve skladbě "Stranger" by se mohlo zdát, že ty průzračné vody prošly palácem z "Příběhů tisíce a jedné noci". Abych věci uvedl na pravou míru, onen "rock" zcela nevymizel, občas se objeví nějaká ta hutnější kytarová linka, ale většinou je tvrdší hudba umně maskovaná za elektronické beaty a odhalíte ji až po nějaké době. To se děje hlavně v první části desky, pak Hilary najede na taneční pop á la Kylie Minogue. Ovšem z téhle várky se vysloveně povedla snad jen rozvířená "Between You And Me", zbytek je o něco horší.

"Dignity" je sice poměrně vydařená deska, produkčně velmi dobře zvládnutá, ale celkově vzato vyznívá tak nějak tuctově. Hilary Duff sice dospěla, a to i hudebně, ale jako teenagerka, snažící se o rockovou muziku, byla daleko zajímavější. Na novince se vytratilo vše, co ji odlišovalo od ostatních, ať už to jsou chytlavá hudba, osobitý styl nebo jistá rozpustilost; prostě to už nezní jako Hilary Duff. Je jasné, že v zajetých kolejích teen-rocku už dále zůstat nemohla a změna přijít musela, ale rozhodně se jí přerod nepovedl jako například Britney s "In The Zone". "Dignity" nemá jasnou cílovou skupinu - není to ani deska pro dospělé, ani pro mladší. Škoda, že neudržela heslo Girls Can Rock z "Metamorphosis", bylo by to nejspíš o hodně lepší.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY