Sociální experiment kontra rodinný byznys

23.07.2007 14:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Pryč jsou doby soundsystému Al Haca, ten na novince "Family Business" útočí na digitální svět. Jde o první díl ze série tří minialb. Kupa hostů, přesně stanovený rytmus a sampling. Parťák RQM nechybí, rodinný večírek může začít.
7/10

Al Haca - Family Business

Skladby: Family Business (feat. RQM, Coppa, Sandra Kurzweil, Hubert Tubbs, L'enfant Terrible, Cee & Stereotyp), Banana Split (feat. RQM, Coppa & FeFe), Baby Blue (feat. RQM & Oliver Grimball), Earth (feat. RQM), Citrus (feat. RQM & Oliver Grimball), Dial Zero (feat. RQM, Oliver Grimball, Sandra Kurzweil, Hubert Tubbs & Patricia Ferrara), Cryptonite (feat. RQM & Cesar Samson)
Vydáno: 07.07.2007
Celkový čas: 32:29
Vydavatel: Metapolyp
Jedna dekáda - tento časový interval stačil k proměně projektu Al Haca. Před deseti lety začínal coby soundsystém hrající vše od dubu, přes punk a konče elektronikou bez hranic; získával si tím náklonnost a pozornost po celém Německu. Zásadní zlom nastal ve chvíli, kdy došlo k rozšíření teamu o newyorského rappera RQM. Věrný spolupracovník Stereotyp zůstal a k nahrávání nového materiálu byla pozvána kupa hostů - v převážné míře však ve výčtu naleznete vokalisty. První ochutnávkou se stal singl "Citrus" (vydaný v nákladu čtyř stovek na klasickém černém 7-inchi), který uvedl na čistě digitální trh minialbum "Family Business", první to část z trojdílného kompletu.

Al Haca se i nadále drží prvků charakteristických pro svou tvorbu. Striktní 4-4 rytmus a k němu hromada akustických instrumentací plus vychytralý sampling (místy a little bit minimalisticky podchycený). Melodické linky nahrávají výkonům RQM, který se cítí jako doma a smečka spoluhráčů na vokálních postech má co dělat, aby ustála jeho náskok. "Citrus" je libůstka v mandarinkovém oparu, temná magika sociální politiky však převládá, na lásku tu moc místa nezůstalo.

Famílie drží pěkně pohromadě, a to nejen díky producentskému dohledu Stereotypa, jehož místy scifistické synťáky a narážky na nano-dub dávají celku organickou tvář. "Banana Split" vás vskutku dostane, stejně tak závěrečná pecka "Cryptonite". Co track, to vlastní revize myšlenek v povedených instrumentálních základech, kdy nedojde k typicky brzkému omrzení; tímto neduhem trpí většina průměrného hip hopu ze zámoří. Al Haca se stále pokouší o nové postupy, ale nesnaží se za každou cenu zahodit své již objevené nápady.

"Family Business" je uceleným experimentem, který testuje, jak přimět digitální svět k lepším zítřkům. Zapomeňte na mašinérii velkých labelů, Al Haca bojují jako další odvážlivci čistě za internetový obchod, vstupují do nové rodiny a chystají další překvapení.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY