K čemu je dobrá karma?

14.07.2007 15:40 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Humanitární krize v súdánském Darfúru dala opět hudebníkům podnět natočit album, které chce pomoci. Hvězdy populární hudby si vzaly do parády písničky Johna Lennona, aby výtěžek ze vzniklého dvojalba "Instant Karma" putoval prostřednictvím Amnesty International těm nejpotřebnějším. Jestli se podaří Darfúr opravdu zachránit, to nevíme, ale pojďme se spolu podívat, co pro to udělali muzikanti.
8/10

Různí - Instant Karma

Skladby: CD1: Instant Karma - U2, #9 Dream - REM, Mother - Christina Aguilera, Give Peace A Chance - Aerosmith & Refugee All Stars, Cold Turkey - Lenny Kravitz, Love - Cure, I'm Losing You - Corinne Bailey Rae, Gimme Some Truth - Jakob Dylan & Dhani Harrison, Oh My Love - Jackson Browne, One Day At A Time - Raveonettes, Imagine - Avril Lavigne, Nobody Told Me - Big & Rich, Mind Games - Eskimo Joe, Jealous Guy - Youssou N'Dour / CD2: Working Class Hero - Green Day, Power To The People - Black Eyed Peas, Imagine - Jack Johnson, Beautiful Boy - Ben Harper, Isolation - Snow Patrol, Watching The Wheels - Matisyahu, Grow Old With Me - Postal Service, Gimme Some Truth - Jaguares, Just Like Starting Over - Flaming Lips, God - Jack's Mannequin, Instant Karma - Duran Duran, #9 Dream - A-ha, Instant Karma - Tokio Hotel, Real Love - Regina Spektor
Vydáno: 12.06.2007
Celkový čas: 53:54 + 50:01
Vydavatel: Warner Music
War Is Not Over. Bohužel. Jestli jsou dobročinné hudební aktivity k něčemu, je zapeklitá otázka, stejně jako to, jaká je motivace zúčastněných. Tak či tak, máme tu dvojalbum, které chce pomoci zachránit válkou zmítané místo v Africe - úmysl šlechetný, takže námitky proti smyslu akce nechme bokem a věnujme se hudbě. "Instant Karma: The Amnesty International Campaign To Save Darfur" (jak zní celý název) není prvním projektem, který se váže k súdánské tragédii - už v roce 2004 se uskutečnil špičkově obsazený koncert v Royal Albert Hall, jehož záznam pak vyšel na DVD s názvem "Voices For Darfur".

Dobrým nápadem bylo zaměřit se jen na písně Johna Lennona, o tom žádná. A pomineme-li jeden či dva dramaturgické přehmaty (ano, hádáte správně, "Instant Karma" á la Tokio Hotel je směšná a Avril Lavigne zpívá "Imagine" jako na školní besídce), podařilo se dobré dílo. Ta největší jména si jaksi drží svůj standard (nezklamala a nepřekvapila), ale najdeme zde pár skvostů, někdy velmi nečekaných.

Na odzbrojující křehkost vsadili Jackson Browne ("Oh My Love"), Ben Harper ("Beautiful Boy") a Jack Johnson ("Imagine"). "Jealous Guy" neodolatelně zapěl Youssou N'Dour. Málokdo originál důkladně překopal - v tomto ohledu zřejmě nejdál zašli The Cure s "Love", kterou předělali (a dobře!) až psychedelicky. Ale abychom nechválili jen chlapy: Christina Aguilera v "Mother" bere dech a ani nemusí svým hlasem příliš exhibovat a pro "Real Love" v podání Reginy Spektor by se dalo v klidu říci "to nejlepší nakonec"; krásně si pohrála s náladami skladby.

Každý si samozřejmě může najít to své, třeba se vám bude líbit něco úplně jiného, efektní spojení Aerosmith & Refugee All Stars v "Give Peace A Chance", tepající "Power To The People" Black Eyed Peas, tvrdý Lenny Kravitz nebo naopak A-ha v jemném snové oparu. Chytře na to šli Snow Patrol - vybrali si méně známou píseň "Isolation" a výsledek zní, jako by to byla odjakživa jejich skladba.

Tak, muzikanti už svůj hlas pozvedli. Vy, drazí čtenáři, koupí tohoto alba přispějete na dobrou věc (a když si i tohle vypálíte nebo nelegálně stáhnete, odrazí se to škaredě na vaší karmě). Teď jsou ale na řadě jiní páni - větší, bohatší, silnější. Ale to už je úplně jiný příběh...


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY