Prokop sobě aneb šedesátiny s bigbítovou grácií

29.06.2007 05:00 - Kateřina Červenková | foto: facebook interpreta

K nejvydařenějším událostem na české hudební scéně v loňském roce patří bezesporu návrat Michala Prokopa. Poté, co zabodoval s novým albem "Poprvé naposledy", se rozhodl oslavit své šedesátiny ve společnosti mnoha znamých a spřízněných muzikantů. Záznam této oslavy z Lucerny si můžete vychutnat na CD.
8/10

Michal Prokop - Live 60

Skladby: Blues o spolykaných slovech, Kolej Yesterday, Blues pro tebe, Poprvé naposledy, Virtuální realita, Zloději času, Vedro nad Prahou, Odjezd, 64, Tullamore Dew, Špejchar blues, I'm Your Hoochie Coochie Man, Noc je můj den
Celkový čas: 75:52
Vydavatel: Sony BMG
V loňském roce se Michal Prokop rozhodl vrátit na hudební scénu a vydal velice kladně hodnocené nové album "Poprvé naposledy". Symbolicky tak učinil ke svým šedesátinám, které veřejně oslavil v listopadu ve vyprodané Lucerně. Obklopil se mnoha skvělými muzikanty, se kterými už většinou spolupracoval v minulosti, a přizval si i několik zajímavých hostů. A z tohoto koncertu byl pořízen záznam a koncem dubna letošního roku vyšlo DVD a live CD, na kterém naleznete třináct písniček, jež víceméně rekapitulují Prokopovu dosavadní hudební dráhu.

Deska se rozjíždí pozvolna, otevírá ji totiž romantické "Blues o spolykaných slovech". To pak následuje bigbítová "Kolej Yesterday", ve které si Prokop zazpíval s Petrem Skoumalem, jenž usedl za piano. "Blues pro tebe" si - poctěn - vystřihl s Jiřím Suchým. Poslední album "Poprvé naposledy", které bylo vloni na předávání hudebních cen Anděl oceněno jako nejlepší deska v kategorii jazz & blues, na live albu reprezentuje titulní skladba, která má hitový potenciál a dlouho u posluchačů bodovala. V písničce "Odjezd" se k Prokopovi připojili Markéta Foukalová s Danem Bártou. Ten se společně se Zdenkem Bínou chopil mikrofonu i v závěrečné skladbě "Noc je můj sen". U "Špejchar blues" naopak nesmí chybět Vladimír Mišík. Energickým vyvrcholením je bezesporu bluesová klasika "I'm Your Hoochie Coochie Man", po které s oblibou a velice často sahají takoví interpreti, jako je třeba Eric Clapton.

Ovšem velkou zásluhu na úžasném poslechu (že má nahrávka výborný zvuk snad netřeba zdůrazňovat) mají i muzikanti. Jádro tvoří houslista Jan Hrubý s kytaristou Lubošem Andrštem, kteří občas vystupují s Prokopem jako akustické trio. Kromě nich se na vystoupení podílelo samozřejmě množství dalších výtečných hudebníků, mezi nimi například Radim Hladík, Jan Kolář či Pavel Razím. Michal Prokop je ve formě, ta dlouholetá pauza není vůbec znát. Svým úctyhodným návratem všechny příjemně překvapil a evidentně se nehodlá z hudební scény jen tak stáhnout. Uvidíme, jestli přichystá ten velkej mejdan samej fór, až mu bude sixty-four, jak zpívá ve vlastní verzi beatlesovské písničky "When I'm 64".


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY