Týden v popu (13.)

18.06.2007 05:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Ve třináctém Týdnu v popu se rozplynu nad českou zpěvačkou Viki, která by mohla být na startu velké kariéry, napíšu něco o ňadrech Britney Spears na musicserveru a v Pop Jukeboxu zhodnotím nové skladby od Dragonette, Róisín Murhpy a Kelly Clarkson.
Tohle není týden v popu obecně. Tohle je týden v popu Honzy Baluška. Zápisník ultrapopaře.

Viki
© Viki / bandzone.cz
Viki, doufám, že brzo hvězda
Do mailu mi neustále chodí upozornění na různé české i zahraniční kapely (od vydavatelství, interpretů samotných, jejich managementu...), které jsou prý skvělé. Moc často na jejich weby ani neklikám, protože většinou stojí za prd. Ale čas od času se vyskytne něco, z čeho mi opravdu spadne čelist. Několik minulých týdnů vedla hitparádu na serveru Bandzone.cz zpěvačka Viki, která dle biografie je na úplném začátku (nemá ani web!), přesto si jí hned díky profilu na BZ všimli 10:15 Promotion a vzali ji do svého bookingu. V profilu má dvě hotové skladby ("Sooner It Was Very Fun" a "Be Careful"), které, ač se jedná o demosnímky, znějí mnohem lépe než cokoli od českých popových zpěvaček. Takový mix Neriny Pallot a Reginy Spektor. Přiznám se, že když jsem obě písničky slyšel poprvé, napsal jsem na 10:15ku, že tomu nevěřím, že tohle přece nemůže být česká nepodepsaná zpěvačka, ale nějaký hoax... Ale je to fakt holka z masa a kostí a pro mě prozatím domácí objev tohoto roku. Několika let. Uvidíme, jak se její kariéra vyvine.
Britney Spears
© britney.com
Britney, bulvár největší
Občas větry donesou hlášku, že musicserver je bulvár. A já se celou dobu (hrdě) hlásím, že je i bulvár, samozřejmě pouze co se týká hudebních novinek. Copak si fandové Britney Spears nezaslouží vědět, že se jejich oblíbenkyně opila a ukázala prsa? :) Zrovna pod tímto článečkem se objevilo několik názorů, které se ptaly, proč takové články na musicserveru vycházejí a hned si čtenáři sami odpověděli, že proto, že to lidi čtou. Ano, můžeme udělat rozhovor s Linkin Park, který vyžaduje přípravu, několikeré domlouvání s managementem, následně překlad a přepis rozhovoru, což zabere spousty času, ale novinka o Britney, napsaná za deset minut, má nakonec stejně přečtení jako nepoměrně časově náročnější článek. Tak proto.
Pop Jukebox

Dragonette - Take It Like A Man (10/10)
video na YouTube / stream na myspace.com

Dragonette
Kanadsko-britská čtyřka Dragonette je typicky ultrapopovou kapelou a už se nemůžu dočkat jejich debutu "Galore", který vyjde počátkem srpna. Hned jejich druhý singl "Take It Like A Man" si u mně vysloužil desítku, protože se jedná ve spojitosti s videoklipem o dokonalost samu. Písnička má úplně všechno, co má mít, a klip by se určitě líbil i Romanu Holému, známému to fanouškovi starých pornofilmů. Lekce v nadhledu a originalitě pro všechny popové pseudohvězdičky. (A ty záběry se stříkačkou jsou... ach!)
Róisín Murphy - Overpowered (8/10)
video na YouTube / stream na myspace.com

Róisín Murphy
Bývalá zpěvačka Moloko Róisín Murphy na své druhé sólovce pravděpodobně trošku ztaneční a zpřístupní se masám, alespoň podle pilotního singlu "Overpowered". Taneční pecka se šine dopředu jako mašina, přesto však díky Róisíině zpěvu místo na parket zve spíše k pozornému poslechu. Ke zhlédnutí doporučuji i videoklip, v němž se opět projevila její záliba v netradičních kostýmech. A už dlouho jsem neviděl klip, jenž by svou náladou tak moc souzněl s hudbou, kterou doprovází.
Kelly Clarkson - Never Again (6/10)
video na YouTube / stream na myspace.com

Kelly Clarkson - Never Again
Zpěvačka Kelly Clarkson je jednou z mála finalistů American Idol, kteří dokázali využít rychle nabyté slávy a etablovat se na hudební scéně na víc než jednu desku. První singl z té třetí se ji snaží představit jako naštvanou rockovou dračici, ale funguje to tak napůl. Její zpěv je přehnaně naplněn emocemi, až je z toho místy člověku trapně, a vykukující černá podprda z jinak zcela bílého ohozu je všechno, jen ne sexy. Ale kdyby naše SuperStars dělaly takové vypalovačky, vůbec by to nevadilo.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY