Jak floutci s kytarami hráli trance

19.06.2007 15:00 - Ondřej Michal | foto: facebook interpreta

Debutová deska party Enter Shikari je konečně na světě. Když smícháte zvuk ostrých, skoro až hardcoreových kytar, emotivní zpěv a sound tranceových syntezátorů, získáte hrubý obrázek o tom, co tihle týpci z Anglie hrají. Je navíc sympatické, že odmítli velkorysé nabídky nahrávacích společností a svojí prvotinu vydali na vlastní značce.
9/10

Enter Shikari - Take To The Skies

Skladby: Stand Your Ground, This Is Ancient Ground, Enter Shikari, Mothership, Anything Can Happen In The Next Half Hour, Interlude, Labyrinth, No Sssweat, Today Won' t Go Down In History, Interlude, Return To Energizer, Interlude, Sorry You're Not A Winner, Interlude, Jonny Sniper, Adieu, OK Time For Plan B, Interlude
Celkový čas: 53:51
Dostal jsem se k nim vlastně úplnou náhodou. Při jednom nočním surfování jsem narazil na jejich název na jakémsi diskusním fóru. Nedalo mi to a stáhnul jsem dvě tři skladby. Můj noční objev přítelkyně zaplatila vytržením z klidného spánku, když jsem "Anything Can Happen In The Next Half Hour" přehrával pořád dokola ve dvě hodiny ráno s volume otočeným téměř na doraz. Mně se pak do rána hlavou honily úvahy o současném hudebním vývoji a byl jsem překvapen, kam až floutci Enter Shikari měli drzost zajít.

"Je to takovej nařvanej nu-rave," napsal jsem kolegovi Franzovi na ICQ ve snaze přiblížit mu produkci Enter Shikari. Na muzice téhle party z Británie je zábavná v první řadě kombinace na první pohled nekombinovatelného a neslučitelného. To se v podstatě dá říct i o módním nu-raveu. Ovšem takoví Klaxons razí zbabělou teorii aby tam tý elektroniky nebylo moc. To v praxi znamená sirénu na začátku, sem tam efekt a konec. Hlavně ty kytary. To ale není nic pro tyhle Anglány, již do kytarového burácení cpou elektroniku, jak to jenom jde. Odkaz na taneční scénu je na "Take To The Skies" ostatně patrný i z absence mezer mezi skladbami.

Namíchejte syrové hardcoreové kytary s chvílemi téměř až strojovým tempem bicích, přidejte emotivní "bolavý" vokál, který přechází od melodického zpěvu až do hrdelního chrapotu, přihoďte zvuk tranceových, nebo možná dancefloorových synťáků a skládačka je složena. Jsou jí Enter Shikari.

Stále uvažuju o tom, komu je jejich produkce vlastně určená. Možná pro bývalé clubbery, kteří už dávno netráví víkendové noci na dance parties a na stará kolena našli zalíbení ve zvuku tvrdých kytar. Mezi ně se mimochodem sám řadím. Nebo pro hudební objevitele, stále se snažící nacházet nové kapely s dosud neotřelým zvukem a s permanentní potřebou slyšet dosud neslyšené. Sem se vlastně řadím také. Ale ať už jste se našli v jakékoliv z výše jmenovaných skupin, zaručuji vám, že domácí poslech "Take To The Skies" strávíte v tanci a výskocích po obýváku a kuchyni i s přilehlým balkónem. A to už při prvním poslechu, podotýkám.

PS: O tom, jak Enter Shikari znějí živě, se budete v létě moct přesvědčit na vlastní uši a oči. Skupina totiž vystoupí v Hradci Králové na festivalu Rock For People, a to ve čtvrtek 5. července na Filter Stage.

Album: Enter Shikari - Take To The Skies
Hodnocení: 9/10
Celkový čas: 53:51
Skladby: Stand Your Ground, This Is Ancient Ground, Enter Shikari, Mothership, Anything Can Happen In The Next Half Hour, Interlude, Labyrinth, No Sssweat, Today Won' t Go Down In History, Interlude, Return To Energizer, Interlude, Sorry You're Not A Winner, Interlude, Jonny Sniper, Adieu, OK Time For Plan B, Interlude


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY