Plánička a jiní dříve nepochopení snílkové

27.06.2007 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Filewile se konečně dopracovali ke svému debutu "Nassau Massage", na kterém důkladně masírují několik hudebních stylů. K natáčení si pozvali několik hostů, mezi nimiž naleznete i Nicolette. Samotné album může působit přeplácaným dojmem, ale to je chyba lávky, stačí se jen pořádně zaposlouchat.
7/10

Filewile - Nassau Massage

Skladby: Babylon Brach (feat. Joy Frempong), Forward (feat. Doder Shafique), Tuvalu Transit Lounge, City Fitness, Stamp Your Feet (feat. Baby Chann), Echo From Guadeloop, Damn (feat. RQM), Nassau Message, Communication (feat. Nicolette), Dogstore Bombay (feat. Joy Frempong), Watherman (feat. RQM), Lunch, Watch The Vibe (feat. Mr. Melody & Rider Shafique), Victorinox (feat. Baze), Odessa Grill
Celkový čas: 63:39
Vydavatel: Mouthwatering Records
Daniel Jakob a Andreas Ryser jsou blázni do počítačů a coby dýdžejové se nadchli pro dub, breakbeat, house a klasické electro. Dlouhý výrobní proces předznamenal jejich debut "Nassau Massage", na který si pozvali mnoho hostů a svou kampaň za pestrou hudební skládačku vystavěli na provařené metodě click & paste. Plánička by asi zíral, co by se jeho oblíbeným kravičkám dostalo do sluchátek. Nedokážu tak dát do placu přesný odhad, jestli by se dojivost zvýšila nebo naopak snížila. Pokud by to ale byly dojnice jamajského původu, tak převládající reggae rytmy by asi u nich zafungovaly a travka by jim šmakovala ve dne v noci.

Filewile tak dlouho slepovali zvukové útržky, až se dostali na samotnou hranici únosnosti. Vaz jim trošku sráží závěr desky, kdy se přehnaně ponořili do reggae a "Nassau Massage" v tento moment lehce ztrácí dech. Singlem se stala pecka "Damn" s hostujícím raperem RQM (z formace Al Haca). Start s dubovou vychytávkou "Babylon Beach" vás správně naladí; to nejdůležitější však teprve přijde.

"Communication" se zpěvačkou Nicolette dá dostatek prostoru na zavzpomínání na začátky Massive Attack, kdy u nich sama zpívala. Neméně dobře funguje libůstka "Dogstore Bombay", kterou má stejně jako v případě "Babylon Beach" pod palcem Joy Frempong. Na taneční parket je jasně předurčena pecka "Watch The Vibe", v které excelují Mr. Melody a Rider Shafique. Mezi vokální tracky se dostalo i několik instrumentálních kousků; například v titulním kompozici Daniel a Andreas bez nátlaku servírují fajn lounge muziku.

"Nassau Massage" je pelmel mnoha chutí, kterému se na kloub přijde až na několikátý pokus, kdy si jako stavebnici jednotlivé kompozice nejdříve rozeberte na nejmenší dílky a posléze zpětně poskládáte. Teprve tehdy se dopracujete k principu tvorby Filewile a pak již jen natáhnout šortky a vyrazit za nimi na pláž.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY