Nové desky pro 21. týden

20.05.2007 05:00 - David Věžník | foto: facebook interpreta

Svoji pozici si po úspěšném debutu bude od pondělí chtít potvrdit nejen Aneta Langerová, ale třeba i Maroon 5. Na úspěchy navazují Sophie Ellis-Bextor a Tim McGraw. Hitparády chtějí znovu dobýt i Erasure, Paradise Lost nebo Ozzy Osbourne. Posmrtně vychází album jazzmana Michaela Breckera, experimentům se oddali Chick Corea a Béla Fleck. Vrací se Traband. A novým jménem je písničkářka Jana Šteflíčková.
Pokud se v pondělí 21. května vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Aneta Langerová - Dotyk (Sony BMG)
web / myspace / psali jsme

Aneta Langerová - Dotyk
Debutu Anety Langerové "Spousta andělů" se prodalo 126 tisíc kousků, a tak je její druhá nahrávka "Dotyk" je právem označována za nejvíce očekávanou desku letošního roku. "Dotyk" je tentokrát čistě autorskou záležitostí. Kromě Anety se na albu podíleli také Michal Hrůza či Robert Nebřenský, produkoval ji Jan P. Muchow a finální mix obstaral Dušan Neuwerth. Podle prvních náslechů se zdá, že nová deska bude oproti debutu daleko intimnější a klidnější. Fanoušci se mohou těšit hned na dvě verze - jednu klasickou, druhou s připojeným DVD. (Tomáš Parkan)
Michael Brecker - Pilgrimage (Universal)
web / myspace / psali jsme

Michael Brecker - Pilgrimage
V lednu letošního roku podlehl zákeřné leukémii americký saxofonista, majitel třinácti cen Grammy Michael Brecker. Za svého života ovšem ještě stačil nahrát nové album "Pilgrimage", které teď, čtyři měsíce po jeho smrti, vychází. Brecker jej nahrál společně s velkými hvězdami současného jazzu - co jméno, to pojem: Pat Metheny, Brad Mehldau, Herbie Hancock, John Patitucci a Jack DeJohnette. Do ukázek z "Pilgrimage" se můžou fanoušci jazzu zaposlouchat na Breckerově webu. (Tomáš Parkan)
Sophie Ellis-Bextor - Trip The Light Fantastic (Universal)
web / myspace / psali jsme

Sophie Ellis-Bextor - Trip The Light Fantastic
Pro svoji třetí řadovou desku napsala britská popová zpěvačka na sedmdesát songů. Z nich nakonec na album s názvem "Trip The Light Fantastic" vybrala dvanáct kousků, v Británii se můžou fanoušci těšit ještě na další dva k tomu. Na albu se podílel třeba Dimitri From Paris, produkce se ujal frontman skupiny B-52's Fred Schneider. Ukázky prvních dvou singlů - "Catch You" a "Me And My Imagination" - jsou společně s další písní z alba k poslechu na zpěvaččině myspace.
Traband - Přítel člověka (Indies Scope)
web / myspace / psali jsme

Traband - Přítel člověka
Dechno. Tak se říkalo dosavadní tvorbě kultovního šramlu Traband. Ten se však rozhodl pro radikální změnu, a na novém albu "Přítel člověka" se prezentuje jako zástupce home music. Ta má být dle slov kapelníka Jardy Svobody protikladem k world music. Čtrnáct skladeb, jejichž produkce se ujal Ondřej Ježek, se má tedy nést na tišší vlně a k fanouškům se dostane ve dvou různých verzích - klasické a limitované, obohacené o knížku. První singl "Partyzán" je spolu se dvěma dalšími skladbami k poslechu na myspace Trabandu. (Album vychází 22. května)
Paradise Lost - In Requiem (EMI)
web / myspace / psali jsme

Paradise Lost - In Requiem
Gothic-metalová skupina Paradise Lost, která je v zahraničí populárnější než v rodné Británii, nachystala svou jedenáctou desku. Její produkci opět obstaral Rhys Fulber. Prvním singlem se stala skladba "The Enemy". Kromě ní se na albu "In Requiem" nachází ještě dalších deset písní. Celý tracklist kapela streamuje na svém myspace profilu. Lákavou informací pro nemetalové fanoušky je pak zařazení coververze skladby "Missing" od Everything But The Girl na bonusovou verzi alba.
Erasure - Light At The End Of The World (EMI)
web / myspace / psali jsme

Erasure - Light At The End Of The World
Své třinácté řadové album oznámila anglická synthypopová dvojice Erasure prostřednictvím videa, které nahrála na svůj web. Fanoušky pak potěšila možností výběru ze dvou různých verzí alba "Light At The End Of The World" - standardní s deseti skladbami a deluxe edici obsahující dvanáct skladeb. Desce v dubnu předcházel singl "I Could Fall In Love With You", který si příznivci skupiny mohou poslechnout na myspace dua, kde Erasure nabízejí i stream-sampler celé desky.
Chick Corea & Béla Fleck - The Enchantement (Universal)
web / myspace / psali jsme

Chick Corea & Béla Fleck - The Enchantment
Na tomto počinu spojili své síly dva vážení jazzoví muzikanti - pianista Chick Corea a banjista Béla Fleck. Toto netradiční spojení má za následek hudebně i zvukově neotřelou desku "The Enchantement", obsahující jedenáct skladeb převážně z pera obou muzikantů. Úryvky z jednotlivých kompozic jsou ke slyšení na této stránce. (Tomáš Parkan)



Maroon 5 - It Won't Be Soon Before Long (Universal)
web / myspace / psali jsme

Maroon 5 - It Won't Be Soon Before Long
Nástupce úspěšného debutu "Songs About Jane" kalifornské pop-rockové skupiny Maroon 5 dostal do vínku název "It Won't Be Soon Before Long". Ten je frází, kterou se skupina motivovala na svém předchozím turné. Na albu najdou posluchači tucet skladeb, které podle slov kapely čerpají z odkazu osmdesátých let a tvorby takových hvězd, jako jsou Michael Jackson nebo Talking Heads. První singl - "Makes Me Wonder" - je k poslechu na myspace kapely.
Jana Šteflíčková & Kůň - Jablečno (Indies)
web / myspace / psali jsme

Jana Šteflíčková & Kůň - Jablečno
Jana Šteflíčková je herečka a písničkářka. To první praktikuje ve Studiu Ypsilon, to druhé například aktuálně vycházejícím debutovým albem. To dostalo jméno "Jablečno" a kromě Šteflíčkové se na něm představuje trio Kůň. Deska nabízí patnáct skladeb ovlivněných šansonem, folkem, jazzem nebo pochodovými písněmi. Mezi hosty figurují například Ester Kočičková nebo Bharata Rajnošek.
Tim McGraw - Let It Go (Warner Music)
web / myspace / psali jsme

Tim McGraw - Let It Go
V zámoří Tim McGraw a jeho letošní novinka již nějaký čas bortí nejen country hitparády, v Česku vychází "Let It Go" s mírným zpožděním. Charismatický zpěvák opět míří spíše do klidnějších vod. Ani na tomto albu nemůže chybět duet s manželkou Faith Hill, s níž hodlá i celou desku propagovat - začátkem června vyjíždí na velké společné turné po Spojených státech. Zajímavostí "Let It Go" může být i pocta Krisu Kristoffersonovi. (Tomáš Parkan)
Ozzy Osbourne - Black Rain (Sony BMG)
web / myspace / psali jsme

Ozzy Osbourne - Black Rain
Metalový mág Ozzy Osbourne se rozhodl letos vrátit s novým albem. Pojmenoval jej "Black Rain" a umístil na něj jedenáct skladeb. Japonská verze má o jednu víc a fanoušci ze zahraničí využívající iTunes si mohou dopřát k předobjednávce ještě jednu píseň. Prvním singlem se stala skladba "I Don't Wanna Stop". Tu nabízí Ozzy k poslechu na svém myspace profilu.
Dále vychází:

A Guy Called Gerald - Proto Acid The Berlin Sessions 2 (Starcastic)
A Hawk And A Hacksaw - And The Hun Hangár Ensemble (Starcastic)
Aerosmith - Devil's Got A New Disguise: The Very Best Of Aerosmith (Sony BMG)
Beach Boys - Warmth Of The Sun (EMI)
Benny Reid - Findings (Universal)
Bill Charlap Trio - Live At The Village (EMI)
Blue Aeroplanes - Harvester (EMI)
Despised Icon - The Ills Of Modern Ann (EMI)
Funeral For A Friend - Tales Don't Tell Themselves (Warner Music)
Goran Bregović - Karmen (Universal)
Chris Botti - Live With Orchestra (Sony BMG)
Joey DeFrancesco - Live: The Authorized Bottle (Universal)
John McLaughlin - Indiana (Universal)
Michael Brecker - Pilgrimage (Universal)
Mims - Music Is My Savior (EMI)
Negative - Anorectic (Warner Music)
Nevada Tan - Niemand Hort Dich (Universal)
Různí - Pirates Of The Caribbean 3 / Piráti z Karibiku 3 (soundtrack) (EMI)
Různí - Tribal Planet vol. 3 (Maximum Underground)
Sonic Syndicate - Only Inhuman (Warner Music)
The Used - Lies For The Liars (Warner Music)
Van Morrison - Best Of Vol. 3 (EMI)
Waldemar Matuška - Slavík z Madridu (Supraphon)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY