Tři oříšky pro Popelku

04.05.2007 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Jsou desky, které by vám uniknout neměly a měly by se naopak hýčkat. Jednou z takových je i prvotina Lou Rhodes "Beloved One". I když vyšla již loni, chválíme ji až díky novému vydání. To vyšlo celkem nedávno a rozhodně si jej sežeňte též.
9/10

Lou Rhodes - Beloved One

Skladby: Each Moment New, Tremble, Treat Her Gently, Fortress, No Re-run, Beloved One, Save Me, Inlakesh, To Survive, Why, The End (hidden track), Your Face, Love You
Celkový čas: 53:53
Občas se vám stane, že vás v názorech někdo (chytřejší jak rádio) nachytá a umlátí argumenty, že existuje fůra vynikajících alb, výběrů a že to vše prostě nesledujete a nemáte přehled jako on. I tentokrát tu mám zaděláno na stejný průšvih, ale hurá do boje. Deska "Beloved One" vyšla již loni, sklidila samé pochvalné recenze a vysloužila si i Nationwide Mercury Prize jako "An album of the year". Ačkoliv o této nahrávce zpěvačky Lou Rhodes zde skoro nikdo nevěděl, nedávno vyšla její reedice obohacená o dva bonusy. Ta již našemu pohledu neunikla. Povedený obal (původní edice měla jiný motiv na přední straně) vás naladí na to, co vás na samotném cédéčku čeká.

Pokud se vám jméno Lou Rhodes zdá trošku povědomé, věřte, že je to skutečně polovička dnes již nefunkčního dua Lamb. Andy Barlow byl strůjcem hudební složky, Lou spíše přicházela s texty. Na svém dlouho chystaném debutu však vsadila pouze na sebe a kromě skladby "Why" je výhradní autorkou. Před samotným natáčením utekla ze světel velkoměst a schovala se na jednu z farem na anglickém venkově, kde v naprostém klidu poctivě psala a natáčela. Výsledkem je fascinující folkově znějící album, které vám snadno vleze pod kůži a ke kterému se přitulíte se stejnou rychlostí jako k onomu teplému jehněčímu kožíšku.

Z výše uvedeného je patrné, že všechny vymoženosti dnešní doby (elektronické mašinky) byly zcela vypuštěny. Z "Beloved One" čiší krásy každého akustického tónu kytar, smyčců (ty mimo jiné natočila i formace Chi2, kterou objevil Moby), perkusí, sem tam se ozve flétna. Nad tím vším pak kraluje Louin uhrančivý hlas, který naplno vyzní v utajené a cappella ukolébavce "The End". Bonusy této reedice tvoří béčka z jediného singlu "Tremble" ("Your Face", "Love You"). Každá z položek této desky je svým způsobem křehce nádherná a připomíná kouzlo, které se vám odhaluje, jako když Popelka postupně rozlouskávala své oříšky.

Je to takový pohádkový příběh, kde dobro zvítězilo nad zlem. Debut Lou Rhodes jsem nejprve zcela přehlédl, vše se však v dobré obrátilo. Takovéto desky jsou jako zamilovaná prvomájová básnička - z mysli se vám nevytratí.

Album: Lou Rhodes - Beloved One (reedice)
Hodnocení: 9/10
Celkový čas: 53:53
Skladby: Each Moment New, Tremble, Treat Her Gently, Fortress, No Re-run, Beloved One, Save Me, Inlakesh, To Survive, Why, The End (hidden track), Your Face, Love You


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY