Love and Ex - mladá krev finského rocku

20.04.2007 05:00 - Honza Kulig | foto: facebook interpreta

Nový finský objev rockové scény Lovex se po titulním singlu "Guardian Angel", který se stal okamžitě hitem, představuje s prvním albem. To nese název "Divine Insanity". Řeči o nástupcích HIM? Zapomeňte, Lovex jsou lepší!
8/10

Lovex - Divine Insanity

Skladby: Bullet For The Pain, Guardian Angel, Oh How The Mighty Fall, Remorse, Bleeding, Anyone, Anymore, Wounds, Die A Little More, Yours, Shout, Halfway, Divine Insanity
Celkový čas: 47:05
Vydavatel: Sony BMG
Mladá a svěží. Nic prvoplánového ani vyumělkovaného. Takoví jsou finští rockeři z Tampere Lovex. Ale pozor, i když se jedná o první společný počin, není "Divine Insanity" jen pokus o rockovou desku plnou přehmatů a omylů. Chlapci mají za sebou účinkování v různých projektech, a tudíž si nasadili laťku setsakramentsky vysoko! Navíc mám pocit, že nebudou mít problém ji v budoucnu překonat. Debutové album je plné starých osvědčených triků, ale tak nějak v novém hávu. Nebojím se říct, že Lovex natočili jednu z nejlepších debutových desek poslední doby. Silnou, emotivní, plnou zvratů. Inu, posuďte sami. Tohle je malá pozvánka do světa Love and Ex.

Když vložíte temné CD do vašeho přehrávače a zmáčknete kouzelný čudlík PLAY, nestačíte si ani nalít kafe. První song "Bullet For The Pain" má neskutečný drive a vtáhne vás do úplně jiné sféry. Nepolevuje a drží si svůj rytmus od začátku do konce. Ostatně jako celé album. Následná píseň "Guardian Angel" ještě přidává chytlavou melodii a líbivý refrén, který je pro Lovex velmi typický. Experimentální "How The Might Fall" je důkazem toho, jak si hoši dokážou s písněmi hrát. Začátek takový unylý, avšak po minutě přijde první rozjezd s úžasnou gradací bicích a kytary na konci.

První klasickou rockovou baladou je skladba "Remonse". Typická ukázka jak chytit posluchače za srdce. Melancholie je cítit z každého tónu a slova. Po krátkém oddechu přichází první singl "Bleeding", který mi tak trošku připomíná Systemy - jasná koncertní vypalovačka.

A konec alba? Strhující smršť, kterou obstarávají tři vyvážené pecky. První z nich je "Shout" se zajímavými elektronickými prvky lemujícími celý song. Pokračování třídílného závěru si bere na svědomí asi nejvyváženější skladba z celého alba "Haflway". Na první poslech lehce rozbitá, ale v konečném resumé jí není co vytknout. Závěrečná "Divine Insanity" výstižně shrnuje celé album.

Jediným minusem, který mi tak trochu kazí dojem, jsou vokály frontmana Theona. Ten místy opravdu ujíždí a nepřijde mi příliš jistý v kramflecích. Snad se do budoucna těchto excesů vyvaruje. Každopádně naživo bude tato pop-rocková kapelka znít asi tvrději než na desce. Což není na škodu. Lovex natočili výbornou desku, která má v sobě obrovský potenciál.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY