MP3 Jukebox 14/2007

04.04.2007 05:00 - Redakce | foto: facebook interpreta

The Twilight Sad - That Summer, At Home I Had Become The Invisible Boy (9/10)
mp3 ke stažení
žánr: indie rock, post-rock

The Twilight Sad - That Summer, At Home I Had Become The Invisible Boy
Skotskou kapelu The Twilight Sad jsem si schovával do dalšího vydání Radaru, který se ale nějak opozdil a mezitím se z kapely k objevení už stal skoro objev, takže na ně chci upozornit alespoň v Jukeboxu. A je na co. Už jejich loňské limitované EP stálo za zmínku, s prvním singlem "That Summer, At Home I Had Become The Invisible Boy" to vypadá, že mají vydlážděnou cestu až do samotné hudební špičky. Píseň, která se poslouchá jako psychoanalytický rozbor dětství zpěváka, folkové písničkářství se v ní potkává s neobvyklými aranžemi a trochu post-punkovým splínem (nevím proč, ale hrozně mi připomínají Mogwai). Je to opravdu povedená ukázka z jejich dlouhohrajícího debutu "Fourteen Autumns And Fifteen Winters", který vychází na začátku dubna za oceánem a v Evropě až v květnu. The Twilight Sad se asi na narozeninových večírcích hrát moc nebudou, ale pokud chcete trochu krasosmutnění, určitě neváhejte.
Kate Havnevik - Unlike Me (8/10)
mp3 ke stažení
žánr: trip hop, pop

Různí - Chrome Children 2
Interpreti mimo anglo-americké země mají minimální šanci se prosadit na globálním trhu. To je fakt. Jejich jedinou šancí je, že si jejich skladby všimne hudební dramaturg nebo nějaký kreativec a zařadí ji buď do reklamy, nebo do populárního televizního seriálu. Stačí málo a píseň dosud neznámé party vyhrává v milionech domácností a tam už se určitě někdo zeptá - "Co je to za kapelu?" a "Kde seženu jejich desku?". Vezměte si třeba seriál "Grey's Anatomy" (u nás "Chirurgové"), odkud už vzešly hity "Chasing Cars" Snow Patrol nebo "How To Save A Life" od The Fray. Oba zatím vydané soundtracky jsou mimořádně povedené a jestli čekáte, kdo bude další hvězdou "Chirurgů", pak tu mám jeden tip: norská zpěvačka Kate Havnevik, kterou možná někdo bude znát z poslední desky Röyksopp. Její příjemný trip-popový singl "Unlike Me" byl slyšet v druhé sérii hned několikrát a možná to bude hit, který ji za oceánem "udělá". Uvidí se, protože právě teď tam vychází debut "Melankton", který vyšel v Norsku vloni v říjnu. Mimochodem, smyčce Kate nahrávala v Bratislavě s místním symfonickým orchestrem.
Enduser - Genesis ft. Kazumi (9/10)
mp3 ke stažení
Enduser - Switch (8/10)
mp3 ke stažení
žánr:žánr: breakcore, drum'n'bass

Enduser - Pushing Back
Už samotný název hudebního žánru breakcore zní dost hrůzostrašně. Jedna historka hovoří o tom, že vznikl jako vedlejší produkt armádních pokusů vytvořit dokonalou zvukovou zbraň, která jedním tónem odstaví nepřítele a bude se používat při mučení zajatců. Nechám vtipkování, breakcore (zrychlený bratranec drum'n'bassu) je dost možná nejsvobodnější hudební žánr, ve kterém platí jediné pravidlo: nejsou žádná pravidla. Americký producent Enduser je mistr zrychlených smyček, ale místo agresivních extrémů volí spíše rozrůstání do zvukové šířky. Jeho loňské "umírněné" album "Pushing Back" kombinuje sbíječkovité beaty s etnickými motivy (jako třeba v "Switch"). "Genesis" je pak rovnou bezmála ambientní kus s japonskou vokalistkou Kazumi. Pokud chcete vyzkoušet, co ještě snesou vaši sousedi, pusťte jim raději jeho nejnovější singl "The Kill", dlouhohrající Enduserův počin je důkazem evoluce nejextrémnějšího stylu tanečního undergroundu.
Antibalas Afrobeat Orchestra - I.C.E. (8/10)
mp3 ke stažení
žánr: afrobeat, funk

Antibalas Afrobeat Orchestra - Security
Fela Kuti zůstává i po smrti obrovskou legendou v hudebních krajinách africké taneční world music. Jeho příznivce pokračující v tradici afrobeatu najdete sdružené třeba v Antibalas Afrobeat Orchestra (myspace.com). Obří brooklynské těleso právě vydává své čtvrté studiové album "Security" a oživuje na něm znovu Kutiho ideu o univerzální hudební řeči afrického kontinentu. (AAO navíc afrobeat maličko vylepšují o elementy amerického funku). Internetové promo "I.C.E." je osmiminutová skladba, ve které se vystřídá několik motivů, sólistů i nálad a budete si při jejím poslechu přát vidět kapelu živě. Jestli vás už nudí funk, zkuste jeho africkou verzi.
Big Business - Just As The Day Was Dawning (8/10)
mp3 ke stažení
žánr: stoner rock, sludge metal

Big Business - Here Come The Waterworks
Jsou jenom dva, ale dělají hluk za pět. Losangelští metalisté Big Business o sobě dali vědět jako posila The Melvins na jejich posledním albu "(A) Senile Animal" a legendární kapela si je vzala i na turné. Novinka Big Business se jmenuje "Here Come The Waterworks" a když si poslechnete ukázku "Just As The Day Way Dawning", bude vám jasné, že big business je v jejich slovníku synonymum pro obří parní válec, který pohání kovové kytarové riffy.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY