Bolest v srdci přibitá hřebíky

01.04.2007 13:20 - Ondřej Michal | foto: facebook interpreta

Naposledy jsme u nás měli možnost vidět živé vystoupení legendárních Nine Inch Nails před třinácti lety. Od té doby se Česku vyhýbají. To samé platí i o jejich letošním evropském turné. Nezbylo tedy nic jiného, než se za Trentem Reznorem a spol. vypravit do zahraničí. V tomto případě do Vídně. Nyní máte možnost přečíst si report z tohoto koncertu.
Nine Inch Nails
© www.nin.com
O některých kapelách se dá bez nadsázky mluvit jako o kultovních. Toto postavení je ještě umocněno skutečností, že se jejich živá vystoupení na českých pódiích dají spočítat na prstech jedné ruky. V případě Nine Inch Nails by stačil prst jeden. Ano, tahle kumpačka, tehdy ještě ve zcela jiné sestavě, se domácímu publiku představila pouze jednou - před třinácti lety v pražské Lucerně. Coby support si tenkrát přivezla kytarové post-industrialisty z Francie Treponem Pal (kdopak ví, kde jim je dnes konec?). Dodnes lituji, že jsem se na vystoupení nedostal. Vlastně už ani nevím proč. Od té doby podnikl Trent Reznor se svými nohsledy několikero evropských turné, ovšem již ani jednou Prahu, ani jiné české město nezařadil na seznam naplánovaných zastávek. Stejná situace se opakovala i letos. Nezbylo tedy nic jiného, než se vypravit do jedné z těch nejbližších, v tomto případě do Vídně.

Halle Gasometer naleznete v průmyslové části rakouské metropole. Co do velikosti by se dala přirovnat k polovině pražské sportovní haly, ovšem s absencí bočních tribun. Jediná tribuna v sále je situována na galerii přímo proti pódiu. Skýtá tak jednak vynikající zvukové podmínky a jednak dokonalý přehled o tom, co se děje na scéně i pod ní. Ačkoli skupina hrála ve stejné hale i předchozí večer, až na několik míst k sezení bylo zcela vyprodáno již čtrnáct dní před začátkem.

Ladytron
© www.ladytron.com
Nine Inch Nails si odjakživa potrpěli na kvalitní a zajímavé předkapely. S téměř desetiminutovým předstihem začali britsko-bulharští Ladytron (myspace.com). Původně kvartet se vídeňskému publiku představil v šestičlenné, kompletně do černé oděné koncertní sestavě. Kapela, která u nás zajímá spíš hudební elitáře a fajnšmekry než širší publikum, si byla dobře vědoma, že se obecenstvo nachází v poněkud odlišných hudebních oblastech, a omezila své vystoupení bohužel jenom na slabou půlhodinu. Do té zahrnula hlavně skladby z dosud aktuální vynikající desky "Witching Hour". V porovnání se studiovými nahrávkami je jejich živý zvuk podstatně dynamičtější a více taneční. Možná by se dal nazvat přímočarým. Lví podíl na tom zcela jistě měly živé bicí. Helena Marnie a Mira Aroyo se vzájemně doplňovaly ve vokálních partech a nečinily jim potíže ani vyšší hlasové polohy. Valivá hitovka "Destroy Everything You Touch" pak znamenala pomyslnou tečku jejich elektro-indie setu. Doufejme, že se najde promotér, který je doveze i k nám na plnohodnotné vystoupení.

Do hustých oblaků dýmu zabalená černočerná scéna a úvodní řezavé tóny "Mr. Self Destruct" předznamenaly nástup Trenta Reznora a spol., jež přivítal les rukou a ohlušující řev nedočkavě přešlapujícího davu. Coby nástup skladba zapůsobila bezchybně. Při nářezovce "March Of The Pigs" si Aaron North vystřihl stage diving a i s kytarou skončil v útrobách skákajícího kotle. Jen se značným úsilím ochranky se mu podařilo vrátit se zpátky na pódium. Zpěvák průběžně měnil kytaru za tamburínu nebo roztočený stojan od mikrofonu. Zklidnění nastalo při tónech křehké "La Mer", již odehrál frontman sám na klavír, aby ji pak plynule prolnul s výbušnou peckou "Into The Void". Ve druhé polovině vystoupení došlo i na beznadějnou "Hurt" a stále aktuální hitovku "The Hand That Feeds", kterou odzpívali prakticky sami diváci.

Nine Inch Nails
© www.nin.com
Ačkoliv se nekonala tradiční destrukce aparátu, tedy když pomineme klávesy letící vzduchem, převrácenou reprobednu a rozšlapanou kytaru, skupina nabídla skvělou show, ač vizuální stránka postrádala jakékoli projekce. V místech, kde obvykle visí projekční plátno, bylo tentokrát svisle zavěšeno pět obřích zářivek. Ty společně s velkými stroboskopy a rudými reflektory zajišťovaly hlavní část světelného parku scény. Dominantní však byly blikající oplechované lustry visící nad scénou, které co chvíli někdo z muzikantů rozhoupával.

Kdo ten večer očekával skladby z posledních desek, nebo dokonce z připravované novinky "Year Zero", měl jednoduše smůlu. Setlist čítající pro někoho těžko uvěřitelných dvacet položek, byl z převážné části postaven na starších, dlouhými roky a nespočtem koncertů prověřených skladbách. Jedna z nejdůležitějších rockových kapel devadesátých let minulého století ten večer odehrála vynikající a do všech detailů dotažený koncert, kterým předložila vysvětlení, proč je řazena mezi nejlepší koncertní skupiny současnosti.

Setlist koncertu:

Mr. Self Destruct
Piggy
Heresy
March Of The Pigs
Closer
The Becoming
Last
Wish
Gave Up
Pinion
Eraser
Reptile
La Mer
Into The Void
No, You Don' t
Get Down, Make Love
Down In It
Hurt
The Hand That Feeds
Head Like A Hole

Nine Inch Nails, Ladytron, Halle Gasometer, Vídeň, 30.3.2007


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY