Velký hlas, velké album

26.03.2007 00:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Po čtyřleté přestávce, kdy to vypadalo, že před Macy Gray už nemůže být žádná zářivá kariéra, je zpěvačka za producentského dohledu will.i.ama zpět s novou deskou "Big". Na ní zůstal její skvělý hlas, přibyla kupa hostů a ve výsledku se podařilo natočit velmi povedené album.
8/10

Macy Gray - Big

Skladby: Finally Made Me Happy, Shoo Be Doo, What I Gotta Do, Okay, Glad You're Here, Ghetto Love, One For Me, Strange Behavior, Slowly, Get Out, Treat Me Like Your Money, Everybody, AEIOU (bonus)
Celkový čas: 47:08
Vydavatel: Universal
Chybělo málo a majitelka jednoho z nejlépe rozpoznatelných hlasů v hudební historii, zpěvačka Macy Gray, by mohla být považována za one hit wonder. Úspěch singlu "I Try" z debutové desky asi už nikdy nepřekoná, ale novým albem "Big" se vcelku nečekaně vrací ve velkém stylu. Z hudebního businessu sice nikdy neodešla, ale třetí album "The Trouble With Being Myself" dalece zaostalo za komerčními očekáváními, tudíž jí čtyřletá přestávka umožnila se na svůj comeback pořádně připravit. Pro svůj label ji podepsal producent a člen Black Eyed Peas will.i.am, přesvědčil ji, ať zkusí spolupracovat s novými hudebníky, skladateli a společně vytvořili velmi povedené popové album.

Hlavní devizou "Big" je bezpochyby její hlas. Jedinečný chraplák, v každém okamžiku plný emocí, se nedá s nikým jiným splést. Jenže ten byl samozřejmě přítomen i na zmíněné poslední řadovce: zatímco na ní Macy zůstala hudebně na místě a věřila, že její zpěv vše utáhne, na novince je uchu posluchače nabídnuta mnohem pestřejší hudební strava. Už to prostě tak nějak není na jedno brdo, což způsobuje kupa hostů, kteří si povětšinou zazpívají backvokály (Natalie Cole, Fergie), zarapují (Nas, will.i.am), ale také přiloží ruku k dílu skladatelsky (Justin Timberlake).

Úvodní skladba a také první singl "Finally Made Me Happy" chce možná až příliš okatě navázat na hity "I Try" či "Sweet Baby", tedy balady postavené na velkém hlasu a velkém orchestru, které se staly jejími největšími hity. Holt první singl po dlouhé pauze. Zpěvačka však na novém albu rozhodně není jen baladická, výborně dopadly obě skladby, na nichž se skladatelsky podílel Justin Timberlake, taneční "Okay" a říznou kytarou odpíchnutá "Get Out" (kde si Timberlake i zazpíval). Nejzábavnější je pak zcela určitě "Treat Me Like Your Money", kde po aranžérské stránce najdete tolik vychytávek, že se jimi můžete bavit dlouho a dlouho. A pak vám ještě docvakne, že po druhém refrénu nastoupí na řadu vykradený kus hitovky "You Spin Me Round (Like A Record)" od Dead Or Alive.

Je dobře, že Macy Gray poznala, že její hlas je sice jedinečný, ale že čtvrtou stejnou desku už neutáhne. Kupě dobrých písniček pomohla i spousta hostů, kteří spíše jen dotvářejí atmosféru a barevnost nahrávky, než aby se zbytečně tlačili do popředí. Producenti také naštěstí odolali pokušení posadit její hlas nad elektronické podklady, takže všude jsou slyšet hlavně živé nástroje, které k jejímu hlasu sedí. Těžko předvídat, jaký bude mít nahrávka komerční úspěch, citlivého popového posluchače však určitě nadchne.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY