Nejlepší slovenská deska loňského roku?

18.04.2007 05:00 - Václav Trávníček | foto: facebook interpreta

Nové album slovenské skupiny IMT Smile, které je první studiovkou po jejich rekapitulující kolekci "Diamant", je skládankou precizní hudby a textů. Na desce "Niečo s nami je" hostují i dvě slovenské SuperStar - Peter Cmorik a Adam Ďurica.
8/10

IMT Smile - Niečo s nami je

Skladby: Hej vstávaj, Corazón (Niečo s nami je), Niekto ako kráľ, Vpredu za mnou, Patrí len nám..., Láska a mier, Pozri jak sa roztápa ľad, Šedí, To sa dá, Čo sa môže stať, Pre pár snov, Úsmev a čaj (live), Hej vstávaj (live)
Celkový čas: 53:31
Vydavatel: Universal
Skvělá hudba! Skvělé texty! Skvělá deska! Tak co, už jsem vás upoutal? To jsem rád, protože jejich vydavateli se to moc nepovedlo. Nové album slovenských IMT Smile vyšlo v poklidu, bez nějakého humbuku, jindy v tomhle ohledu bezchybné vydavatelství Universal zaspalo. A tak se stalo, že tahle na podzim vyšlá placka minula i mne. Prostě jsem na ni zapomněl, zůstala ležet na spodku hromádky cédéček a já o ní neměl tušení. Jak se teď kaju! "Niečo s nami je" je totiž možná nejlepší hudební počin loňského roku na východ od řeky Moravy.

Z celého alba čiší radost z tvorby, je vidět, že si Táslerovci nahrávání vyloženě užívali. A kousek té pozitivní atmosféry dýchne i na vás. IMT Smile jsou důkazem, že pop-rock se dá dělat i na vysoké úrovni, chalani jsou totiž skvělí muzikanti s dobrými nápady. V úvodní "Hej vstávaj" příjemně funkuje baskytara Lukáše Kolivošky, v "Pozri jak sa rozpadá ľad" zase své umění předvádí kytarový mág Peter Bič. Jeho nástroj je tou pomalu plynoucí řekou na konci zimy, na které se odlamují kry tajícího ledu a od které stoupá pára. Smysl pro detail prokazují IMT Smile ve čtverce "Patrí len nám", kde basa v refrénech mění razanci. Píseň "Šedí" je zase jedinou skladbou na desce, kde dominuje výrazná elektrická kytara a výborný text: "Všetky vtáky nie sú pávy a chlieb nie je perník / To sa vie, najväčšia závisť je závisť priemerných".

Všechny texty pocházejí z pera Vlada Krausze, píšícího také třeba pro Pehu. Zatímco u písniček Katky Knechtové jsou texty jasné a vybroušené, tady jsou takové jakoby zastřené, tajemné, neurčité. Řeší překračování svého vlastního stínu, samotu, absenci citů a podněcují u posluchače fantazii. Je jimi řečeno všechno "tak akorát", mají vypovídací hodnotu a zároveň vás nechají si v jejich světě propojit a domyslet všechny ty příběhy a pocity. ("Pozri jak sa rozpadá ľad / Tu ma máš / Nepredaj ma na inzerát / Iný už asi nebudem / čo už s tým / Hádžem stále ten istý tieň.") To vše zpíváno hlasem Ivana Táslera, který tu přidá, tu ubere na naléhavosti, zkrátka umí s textem pracovat.

Na "Niečo s nami je" nesmíte hledat hity, protože tam nejsou. Ivan Tásler jich napsal hromadu třeba pro Richarda Müllera, tady je obětoval na oltář koncepčnosti alba. To je od začátku do konce vyrovnané a jeho koncept zřetelný. Je fajn se čas od času přesvědčit, že to tady s hudbou někdo myslí poctivě.

P. S.: Na desce hostují dvě slovenské SuperStar - vítěz Peter Cmorik a finalista Adam Ďurica. Oba svým vokálem zpestřují písničku "Patrí len nám". Jejich příspěvek je ale velmi decentní a do konceptu desky naprosto zapadá. Je to spíš taková perlička, důkaz zmiňovaného smyslu pro detail.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY