The Stooges vytáhli plast a slzný plyn

10.03.2007 05:00 - Benjamin Slavík | foto: facebook interpreta

Pro rockové fanoušky jeden z comebacků roku. Iggy Pop & The Stooges svou předchozí desku "Raw Power" nahráli v roce 1977, od té doby se Iggy zabýval hlavně solovými alby. Novinku "The Weirdness" nahráli pod vedením Stevea Albiniho. Tady je naše recenze na celé album.
6/10

The Stooges - The Weirdness

Skladby: Trollin', You Cant Have Any Friends, ATM, Idea Of Fun, The Weirdness, Free And Freaky, Greedy Awful People, Three Changes, She Took My Money, The End Of Christianity, Mexican Guy, Passing Cloud, Im Fried
Celkový čas: 42:55
Vydavatel: EMI
The Stooges s deskou "The Weirdness" ukazují, že úplně v pohodě sice nejsou, ale stále stojí za to. Vracet se zhruba po třiceti letech, to chce odvahu, zvlášť když platíte za jednu z největších ikon garážového rocku (nebo jakéhokoliv jiného žánru) a na kontě máte skladby, které tento žánr udělaly. A to ze všech stran, ať z té tvrdé ukřičené a hlasité, nebo naopak té znuděné, frustrované a nadevše otrávené. Takovéto zahrávání si se svým jménem není ani tak vzrušujícím riskováním jako spíš adrenalinovým sportem. The Stooges s Iggy Popem v čele muselo být jasné, že nemohou postupovat jako v '73, kdy vydali zatím poslední LP "Raw Power". Tehdy hráli a žili opravdu na doraz, svou muzikou se chtěli, a museli, vyjádřit. Tentokrát se za pomoci hvězdného producenta (Steve Albini) zavřeli do studia, nechali si starý zvuk, silné slogany jak z reklamních letáků své největší slávy a napsali nové písničky.

Novinka rozhodně není špatná. Iggy je stále v obrovské hlasové formě a jeho projev pořád navozuje dojem něčeho extra. Je to zpěvák, od kterého můžete slyšet všechno: od legendárních kusů, přes výborné a průměrné věci, k dobám, kdy o sobě zřejmě vůbec nevěděl. A pokaždé by vás to mělo dostat, protože jeho výraz má charismatický prvek všude, ať je na vrcholu, nebo naprosto v prdeli. Další věc: pro fanoušky syrové rockové muziky je zvuk The Stooges fascinující většinou sám o sobě, takže je také důvodem, proč novou desku poslouchat. Úctu k legendě si však odpustíme.

"The Weirdness" neznamená ale návrat Iggyho party úplně přesně, jak je většinou prezentován. Nejsou to totiž výhradně nové věci po více než třiceti letech - The Stooges s Iggym nahráli několik skladeb už na poslední Popovu sólovku "Skull Ring" z roku 2004. Bohužel nutno přiznat, že tehdy byla skupina v lepší formě. Možná na ní neležela tíha se svítícím nápisem celé nové album The Stooges, takže byli víc v pohodě a jaksi uvolněnější. Na "The Weirdness" je nejsilnější začátek, kdy hned v úvodních tónech otvírací "Trollin'" Iggy, ještě než začne zpívat, vykřikuje do vzduchu jako v dobách "I Wanna Be Your Dog". To se člověk neubrání nadšení, že je kapela zpátky ve velké formě. Jenže než album dohraje, přijde vystřízlivění.

Kapela je stále divoká a hravě dokáže přesvědčit, že to s rock'n'rollem pořád myslí vážně; Iggy zpívá: "Moje představa zábavy je zabíjet všechny okolo," a Ashetonovi do toho jdou po hlavě jako v dobách "Funhouse". Skupina se stůj co stůj snaží udržovat si nadhled, u toho chce současně pořád hrát tvrdě - jako by si nedokázali vybrat. A to je zřejmě největší problém desky. Často to není ani zabijácký nářez, ani vyzrálé písničky s nadhledem. Většinou něco mezi. Zlatá střední cesta bohužel tentokrát neznamená vždy nejlepší řešení.

Skupině se daří v pomalých skladbách, kde je Iggy smutný, vzpomíná, chová se tak, jak se to v jeho věku a s uskupením, s nímž zrovna hraje, hodí. Má to náboj, obsah a hlavně autentičnost. Jsou to chvíle, kdy si kapela uvědomuje, že řádně vypálené balady jsou tím nejlepším, s čím mohou přijít. Kytary nechají klidnější, hlas rozumnější a přitom řvou přímo do srdce, nejvíc na celé desce.

Poslouchat "The Weirdness" s sebou nese rozpolcené pocity. Jsou tu nové písničky a rozhodě ne špatné, jen jim něco chybí. Chvíli to vypadá, jako by The Stooges místo betonu chtěli vytáhnout plast a slzný plyn dohromady. Nebo jinak: "The Weirdness" má chuť den starého pařížského croissantu s čokoládovým krémem. Ne že by byl úplně špatný, ale...


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY