Laurie Anderson v červnu ukáže své umění v Praze

14.02.2007 10:58 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Laurie Anderson N
© facebook interpreta
Zásadní postava multimediální rockové avantgardy Laurie Anderson zahraje 14. června v Kongresovém centru v Praze. Koncert začíná ve 20 hodin.

V New Yorku působící zpěvačka, houslistka, skladatelka a umělkyně ovládající řadu dalších nástrojů původně studovala dějiny umění, pracovala jako herečka a výtvarnice. Na svých performancích kombinuje hudbu, řeč, pantomimu, film, výtvarné umění a diapozitivy. Hudebně je ovlivněna i minimalismem, jazzem a discem.

Málokdo by za habitem této drobné, rozcuchané, šarmantní a vtipné paní hledal největší hvězdu multimediálních spektáklů na newyorské a posléze světové scéně. Od doby, kdy v prostoru umělecké skupiny The Kitchen hledala hranice zvuku, uplynulo moře času. S novými projekty si Laurie dává na čas, umí se koncentrovat celá léta, než obnaží nějaký kousek v premiéře, která pak ale stojí za to. Její sedmihodinové dílo "United States" bylo kritiky označeno jako opera budoucnosti.

Na zatím poslední studiové nahrávce nechala mnohdy pro ni klíčovou elektroniku v kůlně a nový projekt postavila spíše na lidech a nástrojích. Výsledek pak napovídá, jaký že to je rozdíl mezi hysterickou nervozitou a tvůrčím neklidem. Hosté (například kytarista Bill Frisell, bubeník Joey Baron, Minu Cineli nebo saxofonista Chris Speed) obstarávají atmosféru komorního jazzu, zatímco zvukoví experti Hall Willner a Van Dyke Parks aranžují desku do nezaměnitelné elegické, elegantně temné podoby.

Vstupenky v cenových kategoriích 1350, 1150, 950, 750, 550 a 200 Kč v prodeji v síti Ticketpro, online na www.ticketpro.cz a telefonicky na callcentru 296 333 333.

Více na laurieanderson.com nebo na 1015.cz.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY