Uzavření do prostorového kruhu

20.02.2007 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Relaxační hudba nehraje prim v oblasti konzumu, přesto má mnoho přívrženců, kteří sledují nové tituly a vývoj této hudební škatulky. Robert Jíša po dvou letech uzavírá kruh s pokračováním "Pěti Tibeťanů". Tentokráte ve verzi hybridního SACD, která umožňuje poslech nejen ve stereo formátu, ale i v prostorovém pětikanálovém zvuku. Hlavně druhá položka dává tomuto dílku zcela jinou dimenzi poslechu.
7/10

Robert Jíša - Pět Tibeťanů (druhá část)

Celkový čas: 55:43
Vydavatel: Levné knihy-KMa
Někdo se zcela pevně drží hesla, že dvakrát do stejné řeky nevstoupíš, Robert Jíša tento případ není. Před pár lety vydal první díl relaxační a meditační hudby "Pět Tibeťanů". Projekt měl velký ohlas - prodalo se jej přes třicet tisíc kusů a získal platinová ocenění. Tehdy však byl při jeho natáčení omezen zvukovým prostorem - stereo formát příliš nevyhovoval jeho představě, jak by tento opus měl znít. Při meditaci by vás hudební vibrace měly plně obklopovat ze všech směrů a naplno rozvíjet ono poklidné duševní rozpoložení. Toto chtěl Robert u druhého dějství odstranit, a na české poměry nachystal zajímavou raritu, unikát. "Pět Tibeťanů (druhá část)" je prvním hybridním SACD v tomto oboru. Za příjemnou cenu se tak posluchači naskytuje nová dimenze poslechu.

Je jasné, že k přehrání disku potřebujete speciální přehrávač, který podporuje tento formát. Hybridita disku však umožňuje přehrávání v klasických CD přehrávačích a mnoho DVD přehrávačů umožňuje přehrát i SACD. Jedna z vrstev je tedy v obyčejném stereu, druhá pak nabídne rozmíchání do pětikanálového zvuku, což je obrovskou devizou tohoto díla.

Hudební složka staví na podobném principu jako u prvního dílu "Pěti Tibeťanů". Neruší, ba naopak volně plyne, navozuje poklidnou atmosféru, cílem je naprosté uvolnění. Základem vrstvení nálad je pevná struktura klávesových tónů, kterým na majestátnosti dodávají hlasové ornamenty. Ty v několika modulacích způsobují finální hybné dějství. Díky nim je pevně zakotveno meditační naladění posluchače - jednotlivé sféry fungují jako blahodárné opojení.

Druhý díl "Pěti Tibeťanů" nemůže být brán jen jako dokonalejší bratr prvotního nápadu. Rozvoj techniky umožňuje přesně docílit toho, že meditační hudba by vás měla plně pohltit ze všech stran. Hra na efekty zde není přemrštěná, důraz je postaven na prostorovém vnímání a plnohodnotném užitku. Robert Jíša tak dovršil svou vizi a účinky si už musí ověřit každý posluchač sám.

SA


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY