Záruka mobylity

08.02.2007 12:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Dva disky nacpané po okraj jako velká stodola slámou až po střechu. A na té slámě můžete skákat a blbnout do bezvědomí anebo si jen tak lehnout a dívat se do blba. Nebo spíš na Malého Idiota. Řeč je o DVD "Go - The Very Best Of Moby".
8/10

Moby - Go - The Very Best Of Moby

Celkový čas: asi 130 minut + asi 90 minut
Vydavatel: EMI
V návaznosti na již dříve vydanou recenzi cédéčka "Go - The Very Best Of Moby" (kterou si můžete přečíst zde) je tu totéž pro formát DVD. Kromě zřejmé vizuální výhody DVD proti CD (a že je na co koukat) má DVD také kvantitativní převahu, protože včetně bonusových klipů obsahuje až třicet položek nemluvě o druhém disku, který dokreslí obrázek o Mobym takřka doplna.

Pokud je v Richardově kariéře "Play" průlomovým a po všech stránkách vrcholným albem, platí to i pro klipy. Až od "Play" jsou jeho klipy špičkové (čest předešlým výjimkám), plné nápadů a vtipu. Jistě nepřekvapí přítomnost bizarních postaviček, tvorů z jiných světů - tím mám na mysli nejen vesmírné bytosti, ale i ztracené mimoně a smutné animované outsidery. Pokud mohu vybrat dva klipové favority, vedou "Find My Baby" (úsměvná story miminkovské kapely) a na DVD nejnovější "Slipping Away" (tady ale bez Mylene Farmer), což je úchvatná kolážová podívaná (kdo nevěří, ať tam běží).

Bonusový disk, to je dokument o Mobym, velmi podrobný rozhovor s umělcem a lidmi kolem něho, kde se probírá Mobyho příběh od dětství po současnost. Naše nedávné interview můžete brát jako malou ukázku či upoutávku, protože o podobných tématech se zde také hovoří. Zaujme například Mobyho postoj k jeho nejméně úspěšné desce "Animal Rights" nebo úvahy o náboženství.

Technicky se to má tak: jediná výtka směřuje k absenci prostorového zvuku - vše je jen ve stereu. Jistě se dá také namítnout, že Moby už několik klipových DVD vydal, takže se některé skladby opakují, ale počítejte: máme tu třicet klipů a devadesátiminutový film na druhém disku, který je řádně opatřen titulky. Klipy jsou natolik dobré a dokument obsažný a informačně bohatý, že se dostaneme na dosti vysokou výslednou známku vyjadřující autorovu nadměrnou spokojenost.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY