R'n'b hezouni Pretty Ricky vedou americký albový žebříček

01.02.2007 13:20 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Minulý týden jsem ohlašoval konec nudy a trefil jsem se. Tedy alespoň v albovém žebříčku. R'n'b kvarteto Pretty Ricky prodalo své druhé desky "Late Night Special" 130 tisíc a jako první deska v letošním roce prolomila tuto hranici. V singlovém pořadí je stále na čele Beyoncé, jejíž "Irreplaceble" se tak stalo žebříčkově nejúspěšnější písní, která vyšla v roce 2006.
Jako obvykle přinášíme pohled do singlové a albové hitparády amerického Billboardu.

Beyoncé - Irreplacable
© facebook interpreta
Devátý týden bez přerušení je na čele amerického singlového žebříčku "Irreplaceble" Beyoncé. Aktuální singl se tak dotáhl na její osobní rekord v délce panování Hot 100, který zatím držel "Baby Boy". Pro zajímavost "Crazy In Love" bylo v čele o týden méně. Nejúspěšnější skladba Destiny's Child "Independent Women Part I." byla na vrcholu týdnů dokonce jedenáct. Fall Out Boy zůstávají s "This Ain't A Scene, It's An Arms Race" na dvojce, ale stále vedou Hot Digital Songs. Třetí je znovu Nelly Furtado se "Say It Right". Na čtyřku se z šestky posouvají Daughtry s "It's Not Over" a skok do destíky, přesněji na šestku, provedla Gwen Stefani, které vydatně pomohl v písni "The Sweet Escape" Akon. Zpěvák afrického původu propásl šanci mít v Top 10 tři písně naráz, když "Smack You" zrovna tento týden spadlo na třináctku. V desítce už je Justin Timberlake a "What Goes Around... Comes Around". Výrazný posun zaznamenal singl "On The Hotline" r'n'b skupiny Pretty Ricky, která skočila z osmé desítky rovnou na dvanáctku. Pohled do albového žebříčku prozradí důvod. Dvacítka vítá skupiny Hallogoodbye s "Here (In Your Arms)" a Omarionův "Ice Box", mimo jiné čtvrtý singl produkovaný Timbalandem v Top 20 (2 x Justin, 1 x Nelly Furtado). Na dostřel elitní dvacítky už je i KT Tunstall se "Suddenly I See" jako nejlepší evropský singl v Hot 100. Její krajanka Lily Allen začíná svůj útok na americký kontinent skladbou "Smile", která je zatím na čísle 83. O tři příčky níže debutují The Shins s "Phantom Limb". Novinku ve stovce mají i Good Charlote s "The River".

Pretty Ricky - Late Night Special
© facebook interpreta
Albový žebříček americké hitparády se dočkal konečně prodejů přes sto tisíc kusů. Tuto hranici překonala dvě alba, která se seřadila na vrcholu. Na čísle jedna je Pretty Ricky, čtveřice nevlastních bratrů z Miami, kteří dělají r'n'b. Jejich druhé album "Late Night Special" prodalo za týden 132 tisíc kusů a podstatně vylepšilo šestnáctou příčku, kterou se mohl pochlubit jejich předloňský debut "Bluestars". I přes nízké žebříčkové postavení ale dosáhl na platinové ocenění za milion prodaných kusů. Na dvojce je příjemné překvapení - indie rocková kapela The Shins dokázala zaujmout úctyhodných 108 tisíc Američanů, kteří si koupili jejich novinku "Wincing The Night Away". Je to jejich třetí album, nejvýše na žebříčku zatím dosáhlo to předchozí - "Chutes Too Narrow", které bylo v roce 2003 na čísle 86. Nechci se plést, ale díky The Shins dosáhl nezávislý label Sub Pop vůbec poprvé do Top 3 v Billboardu. Na trojku klesá skupina Daughtry, a to přestože prodej bezejmenného debutu stoupl na 80 tisíc. "2007 Grammy Nominees" zahřívají fanoušky na čísle čtyři a na pětce slaví svoje nejvyšší umístění v kariéře veterán John Mellencamp s albem "Freedom's Road". Nu-soulový zpěvák Robin Thicke se už s "The Evolution Of Robin Thicke" doplazil do desítky, aktuálně je osmý. Na devatenáctce je nu-metalová kapela Saliva s "Blood Stained Love Story", Albarnův all-star tým The Good, The Bad & The Queen je na čísle 48. Příští týden se určitě hranice nejprodávanější desky roku 2007 znovu posune, protože vychází nové album Norah Jones, sekundovat jí bude Katharine McPhee a svůj americký debut si odbude Lily Allen.

Kompletní singlovou hitparádu Billboardu najdete zde, albovou zase tady.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY