Jak strahovskou 007 podpořili Nihilisti

12.01.2007 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Strahovská Sedmička bojuje o přežití a rozjela rozsáhlou operaci nazvanou "Týden pro 007". Během té se uskuteční několik výtečných koncertů. Jedním z nich byl i večer s Moimir Papalescu & The Nihilists a bokovkou Magnetik. V následujících dnech očekávejte další díly reportážního seriálu z těchto akcí.
Mash Gordon, MP and The Nihilists, 27.9.2006, Praha, Palác Akropolis small d
© Eva Balaštíková / musicserver.cz
Charitativních akcí a klubů není nikdy dost. Klub 007 Strahov teď bojuje o záchranu a vyhlásil speciální týden akcí, během nějž vystupují několik kapel na podporu tohoto bunkru vedle strahovského stadionu. Klubík je vybaven velmi slušným zvukovým aparátem, nevýhodou ale je, že je tam brzy vedro na padnutí a blízké okolí si stěžuje na hluk, a tak i zde platí policejní desátá hodina. Nula-nula-sedmička už toho dost pamatuje, už za dob hlubokého totáče zde probíhalo nespočet undergroundových akcí, během nichž často asistovala veřejná bezpečnost.

Mash Gordon, MP and The Nihilists, 27.9.2006, Praha, Palác Akropolis small e
© Eva Balaštíková / musicserver.cz
Moimir Papalescu si zas vybavuje momenty těsně po revoluci. Od ladění kytary zvedá Hank hlavu a dodává: "Já jsem tady tehdy často pařil, když tu hrál Sedloň, a dokonce jsem tu prožil start sametový revoluce. Někdo tehdy přiběhl do klubu a říká, že dole ve městě to začalo vřít." Ačkoliv je tenhle prostor malý a snadno se zaplní a z hygienického pohledu je na tom také na štíru, Moimir a Hank jednohlasně říkají, že mají radši pevnější pouto mezi nimi a fandy. Nevadí jim ani zdejší pidi stage, na které se nemůžete příliš odvázat, neboť byste si mohli srazit hlavu či snadno vletět do publika. Sonja a bubeník Vratislav přikyvují a doplňují: "My nemusíme moc všechny ty skroboskopy." I když toho večera nebyl Moimir zcela ve své kůži, nemohl se svými souputníky nechat svůj oblíbený klub ve štychu a přispěli svou trochou do společného díla.

Moimir Papalescu & The Nihilists (2)
© nihilists.cz
Okolo sedmé však stála ještě fronta před klubem, probíhaly poslední minuty zvukovky a venku první hudby chtiví vzpomínali, jak se jim žilo na zdejších kolejích. Start obstarala šest minut před osmou bokovka Magnetik, která na závěr jara kuchtí druhou desku, která má pracovní název "Primitive" a bude prý jiná než bezejmenný debut. Setlist však patřil právě tomuto počinu, v narvaném kotli nejvíce fungovala dvojice "Morgenstern" a "We Are Magnetik". Nechyběl ani jejich remix kompozice "Electric Fantasy" pro projekt Hjörtur. Všichni se vydatně rozhýbali při našlápnuté "Vintage" (se samply z pecky "Tragedy" Bee Gees) a u parádního vypalováku "Schnellzug". Závěr tohoto bloku patřil kouskům, které se paradoxně nevešly na zmíněné cédéčko.

Moimir Papalescu & The Nihilists (3)
© nihilists.cz
Po kraťoulinké pouze vběhli před natěšené publikum Moimir Papalescu & The Nihilists, klub praskal ve švech a vzduch se stával čím dál víc nedýchatelným. Jejich vystoupení bylo postaveno na podobném programu, jaký měl pražský křest v Akropoli. Bylo však vidět a hlavně slyšet, že to pouto zde je doopravdy jiné a dalo by se snadno porovnávat. Při "Mickey Bar" by klidně Sonja nemusela zpívat a jen si pro radost ručkovat po nízkém stropu, protože skalní fandové by to hravě zvládli sami. Dvacet položek tak dělalo radost každou minutou, naštěstí zbyl i čas na přídavky. "Summer Deviation" jasně bodovala, ale mě potěšila hlavně "Rock And Roll Save My Soul", která naživo vprostřed rozjetého kotle bere dech a zbytek sil. I technika v tom vedru chvilku stávkovala, nestačily ani zapnuté větráky a díky tomu nedošlo na výtečnou "Shelter". Petr Venkrbec byl ve velmi dobrém rozmaru a celý večer mu ságo hrálo, jak se patří.

Moimir Papalescu & The Nihilists (4)
© nihilists.cz
Tento večírek pro dobrou věc měl ty správné grády. Nejenom The Nihilists, ale i kapacitně plně obsazený klub si to užívali, jak jen to šlo. 007 na Strahově si zaslouží žít dál a pokud by se mělo něco změnit, tak bych hlasoval pro klimatizaci.

PS: Jelikož se jedná o akci charitativního charakteru, musicserver.cz pro vás chystá sérií reportů z těchto blahodárných večerů (viz report z koncertu Lvmen a Gnu). Redaktoři sami přispěli na záchranu tohoto klubu zakoupením lístků.

Setlist Magnetik: Voice Of Generator, Morgenstern, Messer Twist, Electric Fantasy, We Are Magnetik, Vintage, Schnellzug, Automobile

Setlist Moimir Papalescu & The Nihilists: Intro, Fast Car, Manipulation, Fireheart, 22:07, Boys And Girls And Heroes, Devil In My Go Go Room, Summer Wine, Lewis Neptun Shake, Hotroad Hank, Mickey Bar, Eighties Bar, Honey It's Country, Suzanne Calibre No. 45, Baby, Chaingang; přídavky: Perfect Boy, Summer Deviation, Motorpsycho, Rock And Roll Save My Soul

Moimir Papalescu & The Nihilists, Magnetik, 007 Strahov, Praha, 10.1.2007


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY