Jukebox 2/2007

10.01.2007 05:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Tento týden si v Jukeboxu představíme novinky od Sally Shapiro, Jesu, Deerhoof, Gigi a ODB.

Sally Shapiro - By Your Side (9/10)
mp3 ke stažení
žánr: disco, house

Sally Shapiro - I'll Be By Your Side
Disco je pořád ještě pro mnohé synonymem hudebního kýče. Tak úplně si to nemyslím a mám jiné věci na práci než je přesvědčovat o opaku, nicméně pokud si někdo myslí, že disco je výhradně Michal David a ABBA, pak má dost omezený rozhled. Švédská zpěvačka Sally Shapiro oživuje s pomocí producenta Johana Agebjörna étos raných osmdesátých let, Giorgio Morodera, Donny Summer a časů před AIDS, kdy tanec a sex byly jedno. "I'll Be By Your Side" je singlový debut Sally Shapiro, který vyšel v limitované edici na rakouském labelu Diskokainem, ale díky internetu a bloggerům si získal skoro kultovní status. Není se co divit, pokud se odprostíte od předsudků, skladba je skoro dokonalé taneční retro a zpěv Sally správně naivní a zároveň sexy. Minialbum "Disco Romance" vyšlo v prosinci, ale znovu jen ve velmi omezeném nákladu a je skoro nemožné ho sehnat. Nechme se překvapit, jestli ze Sally Shapiro bude nová Annie.
Jesu - Conqueror (8/10)
mp3 ke stažení
žánr: post-metal, shoegazing

Jesu - Conqueror
Metaloví experimentátoři Jesu v čele s Justinem Broadrickem (ex-Napalm Death, ex-Godflesh) vydávají v únoru nové (své druhé dlouhohrající) album nazvané "Conqueror", což je také jméno první mp3, kterou vypustili na net. Osmiminutová suita připomíná metal jen temným valivým spodkem, vokály i kytarové melodie jsou daleko od záhrobních symfonií. Jesu vlastně teď (stejně jako na loňském EP "Silver") připomínají spíše My Blood Valentine a jejich pomalé vazbivé skladby.
Deerhoof - +81 (7/10)
mp3 ke stažení
žánr: avant pop

Deerhoof - +81
Americká trojice Deerhoof vydává své osmé album od roku 1997. V kapele z původní sestavy zbyli jen manželé Greg Saunier a Satomi Matsuzaki, japonská zpěvačka, jejíž trochu dětský hlas je poznávacím znamením kapely. Po výborné poslední desce "The Runners Four" je nové album očekáváno opravdu netrpělivě, ačkoliv po precizních aranžích předchozí nahrávky tentokrát čekejte spíše syrovější produkt, desku totiž kompletně nahráli v pokoji třetího člena Johna Dietericha. "+81" je nezvykle zpívaná anglicky a nese všechny znaky radostného jamu kapely, kterou baví dělat veselou hudbu. "Friend Opportunity" vychází 23. ledna.
Gigi - Utopia (8/10)
mp3 ke stažení
žánr: folk

Gigi - Semena Worck (7/10)
mp3 ke stažení
žánr: world pop, afro-pop

Gigi - Gold & Wax
Přiznám se, že termín world-pop je pro mě natolik spojený s osmdesátými léty, Peterem Gabrielem nebo Stingem, že mám pramalou chuť zkoumat, jestli se na poli fúze západní hudby s tou zbytkosvětovou děje něco zajímavého. Samozřejmě že děje, jen stojí trochu mimo zájem médií. Mezi nejlepšími deskami minulého roku několik publicistů jmenovalo i nové album "Gold & Wax" etiopské zpěvačky jménem Gigi. Dvě ukázky, které nabízí web jejího vydavatelství, možná napoví proč - Gigi má kouzelný hlas a desku nahrála se slavným jazzovým basistou Billem Laswellem, funkovým klávesistou Berniem Worrellem nebo hráčem na tabla Karsh Kale.
ODB ft. Macy Gray - Don't Go Breaking My Heart (6/10)
mp3 ke stažení
žánr: hip hop

ODB - Son Unique
Z mrtvých vstali Notorious B.I.G. i Tupac, takže je čas oživit i další slavnou rapovou mrtvolu. Nejulítlejší rapper široko daleko a člen Wu Tang Clan Ol Dirty Bastard alias ODB podlehl předávkování v listopadu 2004. V té době natáčel dokonce dvě alba zároveň a je jasné, že nahrávací firma si materiál nechce nechat pro sebe. Ačkoliv tak jednoduché to zase není. Album, které bylo v době jeho smrti už téměř dokončené (a o zbytek se postarali producenti), mělo vyjít pod jménem "A Son Unique", dvakrát bylo s humbukem ohlášeno (určitě není náhoda, že na výročí jeho smrti), ale nikdy nevyšlo. První singl zatím nevydané desky se jmenuje "Don't Go Breaking My Heart" a ODB ho natočil s Macy Gray. Na písni je znát, že je slepená z útržků, které při bližším poslechu nezní příliš koherentně. Nuž, nevypočitatelný ODB byl černou můrou nejen producentů a manažerů, ale i všech zvukařů.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY