Vítání občánků a boj za klid zbraní

06.12.2006 18:30 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Návraty z mateřské jsou složitý úděl žen. Své o tom ví i Sister Bliss. Ta se pomalu, ale jistě vrhla na nové natáčení a výsledkem je studiovka Faithless "To All New Arrivals". Pryč jsou úderné vypalováky, tahle deska je hlavně poslechová, což ale nemusí být úplně na škodu...
7/10

Faithless - To All New Arrivals

Skladby: Bombs (feat. Harry Collier), Spiders, Crocodiles & Kryptonite (feat. Robert Smith), Music Matters (feat. Cass Fox), Nate's Tune, I Hope, Last This Day (feat. Dido), To All New Arrivals (feat. Harry Collier), Hope & Glory (feat. One Eskimo), A Kind Of Peace (feat. Cat Power), The Man In You, Emergency
Celkový čas: 55:17
Vydavatel: Sony BMG
V bookletu se na vás usmívá takový rozverný drobeček a podobnou radost ze své ratolesti má i Sister Bliss. Ta se na mateřské dovolené evidentně nudila, a tak začala postupně chystat materiál pro novou desku Faithless. Mezi autory ji naleznete pod jejím pravým jménem Ayalah Bentovim a nechybí ani dvojka Rollo Armstrong a Maxi Jazz. Po hitové kompilaci "Greatest Hits" se očekávalo, co se vlastně bude dít. Sister Bliss se vrátila ke svým oblíbeným klávesovým rejstříkům a pokud by se "To All New Arrivals" dalo jednoslovně charakterizovat, na povrh by asi vyplavalo slůvko, že je hlavně poslechové. Vyloženě taneční track je ukryt v úplném závěru a dostal označení "Emergency". Druhou novinkou je nemalý počet hostujících vokalistů, Faithless jsou teď luxusně ulízaní a lehce stravitelní pro masy.

Pilotní singl "Bombs" nazpíval Harry Collier, leader kytarové party Kubb. Jemu se spolupráce asi hodně zamlouvala, a tak se podepsal i pod titulním trackem, v kterém i mimo jiné recituje herec Simon Gough. Robeth Smith okusil po delší době opět taneční muziku, Sister Bliss poupravila cureovskou klasiku "Lullaby" pod novým názvem "Spiders, Crocodiles & Kryptonite" a měl by to být i druhý singl. Jen škoda že trvá strašně dlouho, než se začne v tomto tracku něco zajímavého dít (intro a outro jsou docela velká nuda o opičkách v ZOO). Rollova sestra Dido taktéž nechybí - ambientní intermezzo "Last This Day" je mnohem povedenější ukolébavkou.

Asi největší hitové ambice má "Music Matters" se zpěvačkou Cass Fox. Přesto převážná část "To All New Arrivals" vás neuhrane tak, jak to uměla dřívější alba téhle party. Tato muzika by klidně našla své místo v nějaké kavárně - hudba zde volně plyne a vyloženě neruší. V "The Man In You" je natvrdo bez udání důvodu vykraden sampl z pecky "Shout" Tears For Fears, a nikde to není uvedeno. Že by Sister Bliss začaly docházet originální nápady? Toto vše však vynahrazuje určitá naděje ukrytá v "A Kind Of Peace".

Faithless jsou vtlačeni do vzduchoprázdné laboratorní baňky a očekávají čerstvý závan větru, který by přinesl zcela novou vlnu progresivního růstu. "To All New Arrivals" není tolik překvapivé a nabízí to, co tu již bylo, jen to Sister Bliss posunula do nepatrně jiných rozměrů. Ale naštěstí to jsou soudní lidé: nedopustili, aby byl vypuštěn do oběhu takový průšvih, který má letos na svém kontě Paul Oakenfold. Určitě jste teď zaslechli ten obrovský rámus dopadu těžkého kamene od mého srdce, jak jsem si oddechl.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY