Žádný tuc tuc a do toho nějaký ty žvásty v angličtině...

29.11.2006 05:00 - Miroslav Böhm | foto: facebook interpreta

Slovenské hudební vydavatelství Opus se rozhodlo rozšířit svou edici slovenských hudebních velikánů o další čtyři interprety. Jedním z těchto interpretů je také skupina Team. Její zlatá deska hitů obsahuje převážně časem již dávno osvědčené hity, které se dočkaly remasterované podoby. Další "Gold".
6/10

Team - Gold

Skladby: Reklama na ticho, Nároční, Severanka, Som v tom, Lietam v tom tiež (Prichytený pri životě), Máš moje číslo, Prievan v peňaženke, Ženy a kvety sa nekradnú, Jeden kabát jedna koža jedna tvár, Malá nočná búrka, Čo s tým?, Držím ti miesto, Pieseň pre nesmelých, Na jednej lodi, Krátke lásky (sú tie najdlhšie)
Celkový čas: 60:03
Vydavatel: Warner Music
"Jó, tenkrát, před dvaceti rokama, to se ale dělala pořádná muzika. Žádný tuc tuc a do toho nějaký ty žvásty v angličtině, co jim vůbec nerozumíš... Tenkrát, to ti povím, to byla poctivá honička za chytlavou melodií. A zatímco ti Čehuni ujížděli na Michalu Davidovi a Haničce Zagorové, tady u nás na Slovensku se dělalo pořádný umění. Elán, Tublatanka, Rišo Müller a Banket, Meky Žbirka, Peter Nagy, Robo Grigorov, Peter Lipa, Modus a... a Team." A právě tato myšlenka se zřejmě stala motivací pro znovuzrozené slovenské hudební vydavatelství Opus, aby nám všechny tyhle autory představilo ve své zlaté edici. Edici plné těch největších hitů. Zlatých hitů. A ve svém třináctém pokračování se tato edice zaměřila na skupinu Team.

Těžko hodnotit pouze samostatné CD, neboť pro každou edici platí, že se jako edice také prodává. Pokud uvažujete o "sólokoupi" pouze tohoto alba, tak od srdce radím: ruce pryč. Nikterak zajímavý obal, booklet žádný - uvnitř jen fotky "volakých čudných" mániček a na placce patnáct historií prověřených písniček, z nichž ale třináct pochází z prvních tří alb skupiny (deset z prvních dvou). Team už jich má ale na futrech zapsaných třikrát tolik, takže o nějakém průřezu tvorbou skupiny či fajnšmekrovském vydání pro fanouška-srdcaře tady nemůže být ani slovo. Ale každá mince má dvě strany, že?

"Jó, tenkrát, jak jsem poprvé potkal Mařenu, na té dýze u Fojtíka... Víš, ne? Jak tě lapli estébáci, protože ses vostříhal dohola. No, tak tam jsem s Mařenou poprvé tancoval. Na to, no, "Na jednej lodi" vod Teamu. Já měl vod nich ale nejradši "Reklamu na ticho". V konzervách a plechovkách vod kokakoly - to mě poser, kámo, to mě fakt dycky dostalo do kolen." A do kolen vás taky dostane tento třináctý příspěvek do edice zlatých slovenských hitmejkrů. Skromný, ale stylový obal celé edice je tentokráte oblečen do zelené, uvnitř najdete pár fotek Teamu z konce devadesátých let a na disku patnáct remasterovaných pecek, které jste v mládí milovali. Jsou víceméně jen z prvních tří desek, ale on pak stejně Team už jen vařil z vody a nic kloudného nevymyslel, že... A nejlepší na tom je, že to stojí zase jenom dvě kila, takže si člověk za litr může zavzpomínat nejen na Teamy, ale třeba i na Žbiru, Elány a Tublatanku. A to je přece jen lepší, než si za téměř stejnou cenu koupit od Teamu živák z Prahy a od Elánu aktuální výběrovku.

Toto album není rozhodně určeno pro fanouška skupiny Team. Ten nad tímto diskem zřejmě jen ohrne nos. Ale je tady i jiná cílová skupina posluchačů, která má všechny tyhle hity doma na poškrábaných LP deskách a která si během pátečního nákupu v některém tuzemském supermarketu udělá radost dalším solidním příspěvkem do solidní a zajímavé edice. Každý rub má také svůj líc a tam, kde "Gold" Teamu neobstojí jako samostatné album, dokáže obstát jako malá část celku na výbornou. Na jednu stranu nezajímavé, fádní a "jakoby" odfláknuté, na druhou stranu zase dostačující a hlavně levné. Deset rohlíků, patnáct deka Vysočiny, hořčice, čtyři Pivrnce, remasterované hity od Teamu... To vše za "dvěstěpade"? Proč ne?


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY