Do učebnic!

27.11.2006 05:00 - Lukáš Franz | foto: facebook interpreta

Když je výběr dobře udělaný, nikomu to nevadí. Pěkný a nadupaný booklet, bonusové zvukové stopy, pocit, že někdo odvedl dobrou práci a nesnaží se vám prodat velké nic. "Gold" Mira Žbirky by se mohl stát učební pomůckou toho, jak se to nemá dělat. Odstrašující příklad!
1/10

Miro Žbirka - Gold

Skladby: Zažni, V slepých uličkách, Ako obrázok, Balada o pol'ných vtákoch, Biely kvet, Cesta zakázanou rýchlosťou, Atlantída, Denisa, Múr našich lások, 22 dní, Dr. Jekyll a Mr. Hyde, Katka, Možno sa ti zdá, Prvá, Len s ňou
Celkový čas: 53:58
Vydavatel: Warner Music
Zima se dere pod nehty, podzimní dešťové kapky se pomalu, ale jistě stávají nadýchanými sněhovými vločkami. V reklamních spotech se rozdávají dárky novým i stávajícím zákazníkům, začínají se prodávat jehličnany a vzduchem se nese pláč kaprů. Obchodní domy skomírají pod nánosem neonů a blikajících svíček. Čas Vánoc klepe na dveře. Vedle něj stojí filmoví a hudební distributoři. Jakmile otevřete, distributoři se na vás vrhnou, spustí cukrbliky, ksichty, tahají vás za rukáv a límec. Pojď, pojď s náma, něco pro tebe máme. Něco pro tebe a pro tvoje nejbližší. Speciální edice, rekapitulace kariér, výběry. Ber, ber. Všechno je výhodný. Oči jim blikají jako v animácích - dolar sem, dolar tam. Pardon, vlastně koruna. Dlaně jim žhnou, jak si je navzájem mnou. Neblbněte, skvělá nabídka. Přihodíme ještě něco. Tohle, tohle a tohle. Už na to moc neslyšíme, ale kdekdo se ještě nechá zlomit, protože oni začínají být agresivnější a agresivnější. Podáte jim prst a sežerou vám celou ruku. A čas Vánoc? Ten kluci zabouchli venku, hned jak vtrhli dovnitř.

Vydávame diela slovenskej, českej a svetovej hudby a hovoreneho slova. Opus, hudobné vydavatel'stvo, chytá blížící se advent za pačesy. Čtyřstránkový booklet, od pohledu hnusný, navíc obsahující fotky, který by si hudební časopisy nedovolily otisknout ani k hodně retro článku. Na poslední straně nejdůležitější sdělení ve smyslu Nenechte si uniknout ani prd z naší edice Gold. Servírujeme legendu vedle legendy. Jmenovitě: Banket, Elán, Gombitová, Grigorov, Hammel, Lipa, Lojzo, Modus, Nagy, Patejdl, Team, Tublatanka a Žbirka. Osobně nemám proti nikomu z nich nic. A vůbec, třeba takovýho Mekyho mám fakt rád, Modus zase vstal jako bájný Fénix z popela za pomoci Samotářů a Nagy mě vždycky dostane, když si dá nohy na stůl.

Tenhle výběr je ale zvěrstvo. Jako všechny tyhle zlatý edice. Všichni vědí, co tam bude. Nikdo k tomu nedostane nic navíc, protože třeba právě tady Meky po devadesátým vyměnil Opus za Popron Music (a pak to šlo dál, ale to je nepodstatný), takže co? Vaříme z vody, z vyvařený a převařený už dávno. "Atlantída", "22 dní", "Biely kvet", "Katka" a tak dále. Tohle je recenze ad rem a ne ad hominem. Učebnicový příklad toho, jak se to nemá dělat. Fuck this shit off! Respect Meky!


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY