Ukrytý boj o přežití v peřinách

13.11.2006 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Druhá řada SuperStar je minulostí, teď tu je trojka. Vlasta Horváth společně s Petrem Bendem ale zůstali tím nejvýraznějším, co po minulém běhu zůstalo. Oba skoro současně vydali svá druhá alba, Vlasta víc zůstal věrný stylu, kterým se prezentoval i na svém debutu, jaké tedy je "Do peří nefoukej..."? Je o kus lepší než "Místo zázraků"!
6/10

Vlasta Horváth - Do peří nefoukej...

Skladby: Adios, Půlměsíc, Do peří nefoukej, Kiss, Zoufale sám, Stačí si jen málo přát, Neumí lhát, Jsou, Kde umírají, Coming Home, Duše, Láska stala se nám osudem (bonus)
Celkový čas: 45:35
Vydavatel: Sony BMG
Otřepaný mýtus druhé desky je opět tu, světe, boj se o své hrdiny! Někomu zlomí vaz, někoho posílí a posune dál. Své o tom teď vědí jak Vlasta Horváth, tak i Petr Bende. Oba jsou produktem soutěže Česko hledá SuperStar, to ví asi každý. Druhá řada byla ale taková skomírající, uvidíme, kdo přežije po vpádu povedenějšího současného běhu, vždyť platí do třetice všeho dobrého. "Do peří nefoukej..." je následovník "Místa zázraků". Vlasta se ale poučil z chyb své prvotiny. Změnil se produkční tým a myslím, že vše vznikalo i v mnohem poklidnější atmosféře. Ubylo převzatých skladeb z databanky vydavatele (je pouze jedna a jmenuje se "Kde umírají"). Celkem to je příjemná změna, nedával jsem mu velkou naději, ale i pisálek se může seknout ve svém odhadu. Realita je jiná a zlé předtuchy jsem nechal uzamčené v třinácté komnatě.

Přesto zůstalo několik spojnic. Vlasta frázuje stále stejným způsobem a jeho hlas neprošel žádným vývojem, zpívá jako v soutěži. Tím nechci říct, že to je špatně, ale na každém hlasovém aparátu se dá zapracovat a dostat z něho více, než se na první pohled (a poslech) zdá. Nevyhnul se však zpěvu v angličtině (česky mu to jde lépe) a několika kýčovitým motivům - "Jsou" zní dost zběsile a je to bída popu oněch dávných a odporných let.

Producentské práce se chopil Jiří Janouch (kytarista z kapely Anny K) a odvedl poctivý kus práce. Nad ním ještě kontrolorsky špehoval Michal Dvořák, natáčelo se totiž u něj ve studiu. Jirka společně s Vlastou pracovali na všech aranžích a na výsledku je to znát, už kdysi v našem rozhovoru Vlasta říkal, že by na své druhé desce některé věci udělal i jinak. Několik jasných hitů a povedených balad, včetně bonusu "Láska stala se nám osudem" (tu jedinou produkoval Ondřej Brousek a stala se znělkou k seriálu "Horákovi"), ukazuje "Do peří nefoukej..." jako kvalitní český popík, který neurazí širší masy posluchačů rádií.

Vlasta Horváth vsadil hlavně na sebe a posunul se tam, kam cítil, že nejvíce patří. Odhodil břemena, která ho pevně svazovala na debutu. Na "Do peří nefoukej..." je znát, že už je více v pohodě a je si jistý svým cílem. Změna dobrým směrem, takže, Vlasto, drž se svého kopyta a pracuj na sobě!


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY