Když finské rohy vyrazí na cestu

25.10.2006 12:00 - Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Věčně vysmátá a vyhopsaná skupina Korpiklaani jezdí do Česka podle všeho ráda. Přifrčeli a všechny parádně rozžhavili už na letním Masters Of Rock 2006. Nyní k nám přijeli v rámci podpory nové desky "Tales Along This Road" a musicserver u toho nemohl chybět.
SSOG, Korpiklaani, MOR Café, Zlín, small a
© Petra Hubackova / musicserver.cz
Už před sedmou večerní se ke Čepkovu začala šinout pochybná a černě oděná individua. Někteří už pivem v ruce a oděni do trika Korpiklaani dávali najevo, že pondělní večer ve Zlíně bude patřit této finské živočišně upřímné skupině. Předskokanské úlohy se zhostili Silent Stream Of Godless Elegy a obě tyto skupiny společně pokřtili DVD se záznamem z festu Masters Of Rock 2006. Půlhodina, kterou pořadatelé ukázce z DVD věnovali, stála za to a podle záběru bylo poznat, ze placka skrývá opravdu dobrý materiál. Přítomní metaláci a metalačky si připomněli, jak energické byly Helloween a Gamma Ray sessions, jak zaváleli jinak Čechům neznámí Evergrey nebo jak se Peavymi z Rage doslova kouřilo z hlavy. Ale to už si to na scénu šinula první skupina večera, báječní Silenti.

SSOG, Korpiklaani, MOR Café, Zlín, small c
© Petra Hubáčková / musicserver.cz
Češi vsadili na starší, osvědčené pecky, ale ke konci předvedli i něco málo ze své aktuální desky "Osamělí". Jednoznačnou přízeň publika si získala chytlavá "I Would Dance" s textem sice nic moc, ale se slušným hudebním zpracováním. Během jejich vystoupení se každý postávající divák dostal do provozní teploty a natěšeně přijímal třaskavé nálože, jež skupina s ochotou a energií vypouštěla. S každou další skladbou se Silent Stream Of Godless Elegy dostávalo čím dál většího potlesku a publikum vypadalo jako jeden velký a oddaný fanoušek. Avšak trošku jsem postrádala větší komunikaci s publikem. Zpěvák a zpěvačka sice roztleskávali a snažili se celkově stupňovat hustotu atmosféry, ale stejně to na mě moc přesvědčivě nepůsobilo. Pořád ke hře přistupovali jako skupina extrahudebníků, vyvýšená nad lidi. Kdyby se dokázali snížit na "úroveň" posluchačů a jednat s lidmi pod sebou srdečněji, podařilo by se jim dosáhnout takřka dokonalosti. Na jednu stranu Silenti působili jako cudná panenka s projevem šelmy, na druhou povýšeně a (čtenáři mě ukamenují) namyšleně.

SSOG, Korpiklaani, MOR Café, Zlín, small d
© Petra Hubáčková / musicserver.cz
Muži lesního klanu, jak bývají Korpiklaani titulováni, nastoupili na scénu už před desátou. Bez okolků a dlouhých caviků začali hrát a hned na začátku rozhycovali publikum k nepříčetnosti. Finové si na nic nehrají, nejednají nijak složitě a nepokrytě dávají najevo, jak moc pro ně fanoušci znamenají. A právě proto je lidi v Česku jednoduše zbožňují - poněvadž zosobňují bezprostřednost a příjemnou živočišnost. Představili aktuální desku "Tales Along This Road", pro příklad skladby "Happy Little Boozer", "Korpiklaani", "Midsummer Night" a "Rise". Předešlá dvě alba reprezentovala třeba "Cottages And Saunas", kultovní "Beer Beer", při které teklo pivo vskutku velmi silným proudem. Další divoký nášup přislíbil "Wooden Pints" a také "Pellonpekko", avšak co je velmi důležité, neopomněli ani starší pecky ještě z doby, kdy byli známí jako Shaman. Korpi dali do své show naprosto vše, co mohli. Skvěle pracovali s publikem a lidi hned po úvodních skladbách skákali, jak muzikanti chtěli. Po svém setu a asi třech přídavcích vypadali finští zálesáci krapet unaveně, ale nadmíru spokojeně. Podařilo se jim propojit nástroje, mozek a srdce a za to byli odměněni úžasným a nadšeným publikem. Rýpavě se mi chce podotknout, že by si z nich Silenti měli vzít velký příklad.

Paprčky na hodinkách okázaly něco po čtvrt na dvanáct a tento báječný koncert skončil. Vyhopsané máničky opouštěly mrňavé prostory Masters Of Rock Café na Čepkově a při uvolněné chůzi si každý vychutnával atmosféru a možná i vzpomínal, jak frontman Korpiklaani dvakrát skočil do publika. Byl to prostě mazec a nefalšovaný metalový zážitek.

Korpiklaani, Silent Stream Of Godless Elegy, Masters Of Rock Café, Zlín, 23.10.2006

Fotogalerie:

SSOG, Korpiklaani, MOR Café, Zlín, small b
© Petra Hubáčková / musicserver.cz

SSOG, Korpiklaani, MOR Café, Zlín, small e
© Petra Hubáčková / musicserver.cz

SSOG, Korpiklaani, MOR Café, Zlín, small f
© Petra Hubáčková / musicserver.cz


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY