Umravněný přerod tělesné schránky

10.10.2006 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Každý z nich začínal sólo coby dýdžej. Rodent a Laura Level jsou teď ale již ostřílenou dvojicí. Plody společné práce završují po třech letech na debutu "Crush Body". Na něm porcují vydatný chod elektronické hudby se smyslem pro písničkový formát s jasnou vizí a citem pro možné slučování různých stylů.
7/10

Rodent & Laura - Crush Body

Skladby: Elekronik Gigolo, Sun And Moon, 4 Minutes Of Life, Narcotic Love, Crush Body, Born In A Night, Something Happened, Lose The Distriction, Crippied Souls Divide, Replicant, Brutal Poetry, Barbarossa, Lose The Distriction (Remix by MajkiiB of Skyline), Narcotic Love (Narcotic remix by kNot Photogenic), 4 Minutes Of Life (Lucasch & Coma strobe remix), Elektronik Gigolo (bonus video)
Celkový čas: 61:28
Vydavatel: Stalking Records
Oba začínali jako dýdžejové, kteří si pro radost i skládali vlastní tvorbu, kterou posléze roubovali i do svých setů. Rodent & Laura jsou již ostřílenými hráči, přesně před třemi lety se začala uskutečňovat jejich vize společného hudebního kutilství s elektronickou hudbou. Výsledkem je na vlastním labelu Stalking Records vydaný opus "Crush Body". Na něm se sešlo i několik hostů, kteří se buď ujali remixérské úlohy, nebo pomohli natočit a dotvořit finální produkt u několika málo skladeb. Od jejich musicserverem zachyceného brněnského vystoupení uteklo již docela hodně času. Od té doby se uchýlili k více písničkovému formátu a svým přerodem prošly i kompozice "Brutal Poetry" nebo "Replicant".

Základní část alba tvoří dvanáct tracků, v kterých na sebe narážejí různé polarity stylů. Je tu vše od decentních tanečně koncipovaných skladeb až po náznaky electroclashe. Vokál Laury umocňuje melodičnost, tu však svým zvukovým inženýrstvím oba nabourávají nutnou úpravou mnoha ruchů a samplovaných smyček. Zároveň zůstávají ponoření do old school rovin, které vzájemným kontaktem násobí výsledný zvuk. "Crush Body" je poctivě vypracovaným domácím úkolem na téma Oprašování staré dobré elektroniky v soudobém produkčním balení.

Své chvilky slávy mají již dávno za sebou úvodní "Elektronik Gigolo" nebo vydařená "Sun And Moon". V "Replicant" hostuje operní zpěvačka Hana Pecková a klavírní vsuvky u jedenácté "Brutal Poetry" má na svědomí Jan Czerny. "Barbarossa" je finální konečnou pro instruktážní poznání elektronické šokové terapie. Deska je obohacena o bonusové remixy. "Lose The Distriction" prošlo úpravou MajkiihoB ze Skyline, který ji krapátko učesal do popového střihu. Zábavnější jsou kNot Photogenic a jejich omamný remix pro "Narcotic Love", který by se klidně uplatnil i na jejich vlastní desce. Závěrečnou tečkou je remix dvojice Lucasch & Coma, která si do parády vzala "4 Minutes Of Life". Tyto tři položky však nevybočují, jsou právoplatnými členy tohoto patnáctičlenného hudebního sboru.

Rodent & Laura překvapili, že se docela hodně vzdali nahrubo vypracovaného experimentování se zvukovými stopami. Vše načechrali do stravitelnějšího písničkově laděného formátu, v kterém i po ubrání plynu zůstalo mnoho. "Crush Body" svým způsobem není na první poslech. Skládačka se musí rozebírat postupně a až posléze vyplavou na povrch všechny libůstky.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY