Plachý, přesto nefalšovaný král!

22.09.2006 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Freddie Mercury by se letos dožil šedesáti let. Jako oslava jeho života a sólové kariéry vyšla výběrová kompilace "Lover Of Life, Singer Of Songs", kterou doplní autobiografie a dvoj-DVD stejného názvu. Samotné CD přináší vše důležité, několik bonusů a remixů, které potěší všechny fanoušky.
8/10

Freddie Mercury - Lover Of Life, Singer Of Songs (The Very Best Of Freddie Mercury Solo)

Skladby: In My Defence (2000 Remix), The Great Pretender (Original 1987 Single Version), Living On My Own (1993 Radio Mix), Made In Heaven, Love Kills (Original 1984 Single Version), There Must Be More To Life Than This, Guide Me Home (with Montserrat Caballé), How I Can Go On (with Montserrat Caballé), Foolin' Around (Steve Brown Remix), Time, Barcelona (with Montserrat Caballé), Love Me Like There's No Tomorrow, I Was Born To Love You, The Golden Boy (with Montserrat Caballé), Mr Bad Guy, The Great Pretender (Malouf Remix), Love Kills (Star Rider Remix), I Can Here Music (Larry Lurex), Goin' Back (Larry Lurex); bonus track: Guide Me Home (Piano Version performed by Thierry Lang)
Celkový čas: 79:03
Vydavatel: EMI
"Lidé se mě bojí, když mě potkají. Myslí si, že je sním. Ale já jsem i díky tomu celkem plachý. Umím být velmi jemný, velmi sladký a sentimentální." Těmito slovy se v jedné z knih o Queen popsal sám Freddie Mercury. K jeho nedožitým šedesátinám, které by oslavil 5. září, vyšla připomínka jeho sólové kariéry jménem "Lover Of Life, Singer Of Songs". Stejné jméno má i doprovodné dvoj-DVD, na kterém bude k vidění dokument "The Untold Story" o jeho životě, a knižně již v Anglii vyšla autobiografie "Freddie Mercury: A Life, In His Own Words". Celkem výživná připomínka tohoto nefalšovaného krále rocku, který miloval život a užíval si jej plnými doušky. V listopadu si ale připomeneme jiné výročí, bude to patnáct let, co nás navždy opustil. Daly by se napsat rozsáhlé elaboráty nejenom o Freddiem, ale to asi není předmětem této recenze.

Desky "Mr Bad Guy", "Barcelona" (společně s Montserrat Caballé) a "The Freddie Mercury Album" jsou na novém kompilátu kompletně zastoupeny, co se týče singlů a různých remixů. Nechybí ani bokem vydané skladby "In My Defence", "Time" a "The Great Pretender". Dá se říci, že je to pěkně celistvě sestavené poslouchání ze sólové kariéry muže mnoha tváří. I když "Lover Of Life, Singer Of Songs" není sestavené chronologicky - má svůj děj a není zde žádný rušivý element, tedy až na jedno místo, ale o tom později. Je dobře, že zde byly v převážné míře umístěné původní verze i u těch songů, které byly později nově natočené na posmrtné desce Queen "Made In Heaven" (týká se písní "Made In Heaven" a "I Was Born To Love You"). Některé singly zde mají obě tváře - jak původní, tak i remixové z dob humbuku okolo zremixovaného kusu "Living On My Own", jehož původní verze chybí.

"The Great Pretender" a "Love Kills" uslyšíte v obou vyhotoveních, druhá zmíněná vyšla i jako singl k této kompilaci. Úprava z rukou projektu Star Rider není špatná, těží z původních motivů a je to jeden z prvních bonusů tohoto cédéčka. Po něm však přijde slušný přemet do historie a nějak to prostě k sobě nepasuje. "Lover Of Life, Singer Of Songs" má podtitul "The Very Best Of Freddie Mercury Solo", což je pro následující dvojici poněkud zavádějící. Singl z roku 1973 "I Can Here Music" (cover Beach Boys) / "Goin' Back" (skladba autorské dvojice Goffin & King) vyšel pod hlavičkou Larry Lurex, což byl jednorázový projekt všech členů Queen a byla to tak trošku parodie na populárního Garyho Glittera. Pokud už máte speciální "Solo" box Freddieho (vyšel v roce 2000), budete tyto skladby již znát. Na úplný závěr již jen čeká čistě klavírní úprava kompozice "Guide Me Home", tu natočil Thierry Lang a je mimo jiné k slyšení na stejnojmenném dvoj-DVD.

Freddie Mercury se nesmazatelně zapsal do hudební historie a pro mnohé se stal velkou inspirací. "Lover Of Life, Singer Of Songs" je velmi dobře sestavenou kompilací a pro fanoušky vychází speciální limitovaná 2CD edice s dalšími remixy a demo verzemi některých skladeb. I samotná verze s jedním diskem úspěšně nahradí "The Freddie Mercury Album", z kterého byly tehdy spíše cítit finanční záměry vydavatelské firmy. Teď už je na tahu jen Michael Jackson, aby z archivu oprášil skladby, které spolu natočili v rámci sessions před natáčením legendárního alba "Thriller".


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY