Opět živě, opět docela pěkně

14.09.2006 05:00 - Tomáš Tenkrát | foto: facebook interpreta

Čechomor dojel své velmi neobvyklé vlakové tour po českých nádražích a právě u příležitosti toho turné byl vypuštěn do světa i záznam loňského koncertu z Prahy. Skupina na něm zahrála téměř celou desku "Co sa stalo nové:" a přizvala si k tomu i hosty se zvučnými jmény. Pokud vás zajímá, jak záznam dopadl, pokračujte ve čtení.
6/10

Čechomor - Stalo sa živě

Skladby: Hej, bystrá voda, Teče voděnka, Neber sobě, Co sa stalo nové, Malovaný kostel, Až půjdou cikáni, Kaťuša, Maoifead Thu A Thiama, Zločin, Na Vsetíně páni, Hezký Janek, Do kostela zvonili, Zvečera je jasno, Bonus: Samšoblo
Celkový čas: 60:40
Vydavatel: Sony BMG
Čechomor loni vydal velmi úspěšné album "Co sa stalo nové:" (podrobeno i makrorecenzi), deska to byla na český trh velmi úspěšná. Nutno podotknout, že Čechomor od vydání vynikajících "Proměn" s obtiskem ruky Jaze Colemana má velmi širokou základnu a prodává se takzvaně sám. Od té doby je "Stalo sa živě" jejich již třetí live album - v roce 2002 to bylo "Live" a o rok později "Proměny Tour". Ovšem "Stalo sa živě" je přece jen jiné než minulé záznamy. Jedná se totiž o téměř kompletně předělanou desku "Co sa stalo nové:" (plus skladby "Maoifead Thu A Thiama" a "Šamšoblo", na druhou stranu jsou vynechány "Za gorum, za vodum" a "Ej, dolu váhom").

Čechomor nastupuje v tradiční sestavě, snad jen za bicími sedí velmi šikovný Roman Lomtadze, čehož už jste si ale určitě všimli. Je radost se na něj při jeho řemeslu dívat, protože on do toho mlátí opravdu se zápalem, ale to si užijete spíš na DVD, tady budete vnímat "jen" jeho bezchybné bubnování. No a v čem že se tedy koncertní novinka od té studiovky liší? Tak především jsou to hosté, kteří nahrávku zpestřují. Nejvýraznější je asi fámozní irský zpěvák Afro Sound Systemu Iarla Ó Lionáird. Nejprve zapěje "Maoifead Thu A Thiama", skladbu která je prosta jakéhokoli nástroje, Ó Lionáird je totiž posledním žijícím zpěvákem tradičního stylu sean nos. Pokud jste ho ještě neviděli, nebo neslyšeli, měli byste to napravit, strhující vystoupení předvedl například letos na United Islands Of Prague. Logicky si poté zazpívá i s Čechomorem. Píseň "Zločin" získává nový rozměr a především její začátek je nádherný. Povedené nástrojové i hlasové pohlazení působí opravdu uklidňujícím dojmem. V "Co sa stalo nové" se představí japonský hráč na bubny taiko - Joji Hirota, čímž skladba získala lehce exotický nádech. Hirota se představí i v "Malovaném kostele", i zde píseň poměrně trefným způsobem zpestřuje, tentokrát však flétnou, kterou neovládá o nic hůře. Ale uslyšíte i Lenku Dusilovou a Dana Vališe s jeho irskými dudy. Na závěr zazní gruzínská lidová píseň "Šamšoblo". Je to takový dvouminutový chorálový umíráček a určitě bych se bez tohoto tracku obešel, ale má nálepku bonus, tak co.

Poslech koncertu je i v celku vcelku příjemný. Však už jsou taky všichni zkušení hráči, a ty malé intonační chyby ve zpěvu Františka Černého odpustíme, vždyť v těch lidových textech se i ztratí. Kdo má Čechomor rád, bude se mu i záznam líbit. Je velmi slušně zvládnutý i po producentské stránce; zvuk je nadprůměrný. Čechomor sice nemá problém s přenesením energie do studia, živě je to však přece jen jiné - opravdovější. Skladby jako "Teče voděnka" nebo "Kaťuša" jsou na mě rozjuchané možná až moc, ale zase si dokážu představit, jak se při nich návštěvníci koncertu výtečně baví. Nevím, jestli má smysl chrlit koncertní nahrávky tak často, ale za ty hosty to asi stojí, jinak se toho tolik od "Co sa stalo nové:" nezměnilo, a tak bych mohl říct, že je vydání tohoto disku trochu zbytečné. Když si však uvědomíte, kolik je tady jeho fanoušků, jak zvuční hosté se v T-mobile Areně ukázali a jak některé skladby příjemně vyměnily obleček, zjistíte, že to zas tak zbytečné není.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY