Jukebox 32/2006

09.08.2006 05:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Tento týden si v Jukeboxu představíme novinky od Calexico, Robbieho Williamse, Go Home Productions, Jimiho Noira, OutKast a Elliota Lippa.

Calexico - Alone Again Or (9/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Calexico - Alone Again Or
Calexico už jednou v Jukeboxu byli, takže porušuji svoji zásadu "jednou a dost", ale nemůžu jinak. Minulý čtvrtek zemřel v Memphisu ve věku 61 let Arthur Lee, zpěvák a kytarista psychedelické kapely Love, jednoho z nejzajímavějších bandů květinové éry konce 60. let. Abychom si na něj na musicserveru vzpomněli, vytáhl jsem pro vás z internetové sítě coververzi "Alone Again Or" z asi nejslavnějšího alba Love "Forever Changes" v podání právě Calexico. Latino country experimentátoři ji zařadili na dva roky staré album "Convict Pool". Pokud znáte originál, dáte mi za pravdu, že Calexico píseň nahráli, jak leží a běží, vypustili snad jen smyčce a na svoji dobu obvyklé hrátky se stereokanály. Ale mají recht, na takhle skvělé písni se už moc měnit nemohlo.
Robbie Williams - Rudebox (8/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Robbie Williams
Čert ví, co čekat od podzimní nové desky Robbieho Williamse, která se dle dosavadních informací tváří jaksi tanečně a vůbec jinak, než jak se od Robbieho očekává. Pilotní singl "Rudebox" je každopádně krokem pryč od místy až nudného poprocku poslední studiovky "Intensive Care", trošku elektronické retro, frajer z ostrovů hodně rapuje a celé to moc hezky šlape. Tak nějak mám pocit, že z téhle desky jeho vydavatesltví až tolik nadšené nebude, takže třeba fandové ano. A proč o téhle skladbě nepíše Karel? Správně, myslí si, že je to sračka :). (Honza Balušek)
Go Home Productions - Velvet Sugar (8/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Go Home Production - Velvet Sugar
Všichni už vědí, že mashupy můžou být pořádná sranda. Třeba když z vážných kapel jako třeba Velvet Underground udělají zábavovou kapelu pro sobotní tancovačku, zkříží jejich "Waiting For The Man" s popovým popěvkem "Sugar Sugar" animovaných postaviček kapely The Archies a ještě k tomu přidají Basement Jaxx s "Where's Your Head At". Nehledejte v tom nic závažného, Mark Vidler alias mashupový king Go Home Production neřeší světový mír, ale postará se o to, aby se holky na parketu náležitě třásly. "Velvet Sugar" se mu povedl, jen to nesmíte s cukrem přehánět.
Jim Noir - Key Of C (8/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Jim Noir - The Key Of C
Moderní angličtí písničkáři se zoufale snaží vyčlenit se z mnohohlavého davu, a když už to nejde jinak, musí volit ten nejlacinější trik - image. Jsme v Anglii, kde často prší, takže na prvním místě je pokrývka hlavy. Badly Drawn Boy neudělá krok bez své pletené hučky, Jim Noir se pro změnu nechá fotit zásadně v buřince, v takové, kterou nosí (nebo spíše nosili) obchodníci z londýnského The City. Noir je vlastně z Manchesteru a všechny své desky natáčí ve svém domečku, všechny nástroje si samozřejmě obstarává sám. Jeho loňské album "Tower Of Love" se dočkalo v Británii velké pochvaly. Sami můžete vyzkoušet proč, jeho únorový singl "Key Of C" vyvěsila nahrávací firma na net. Je to roztomilý popěvek o zamilovanosti s archaicky znějícími klávesami v pozadí.
Andre3000 - Idlewild Blues (Don'tchu Worry 'Bout Me) (7/10)
ke stažení / audiostream / videostream

OutKast - Idlewild
Bylo by nespravedlivé odsoudit nový film a soundtrack OutKast "Idlewild" jen proto, že nás nechali čekat tak dlouho, ale nedivte se, po jejich posledním albu byli všichni nedočkaví, kam že se Andre a Big Boi vydají. Výsledek jejich cesty do 30. let a časů prohibice nás v kinech čeká až od konce srpna (v těch amerických, česká premiéra je v nedohlednu), hudební část projektu už začíná vystrkovat růžky. Podle zveřejněného tracklistu nepůjde ani tak o nové album OutKast, jako spíše o sbírku písní nějak spojených s jedním nebo druhým členem kapely. Jeden z rádiových singlů "Idlewild Blues (Don'tchu Worry 'Bout Me)" je z dílny Andre3000. Španělkou a Andreho zpěvem připomíná "Hey Ya", ale ta podobnost je čistě náhodná, tohle je spíše pokus o moderní verzi blues s hiphopovým podkladem. Nic převratného, nic z čeho by měli lidé šílet, "je to jen soundtrack", musíte si říkat.
Elliot Lipp - Eye Sore (7/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Eliott Lipp - Days EP
Muzikanti si často stěžují, že nemají dostatečně moderní vybavení a jejich hudba pak není dost kvalitní. Producent Elliot Lipp se na nic nevymlouvá a svoje skladby lepí s pomocí stařičkých syntezátorů ze 70. let a samplerů, na které by jeho kolegové odmítali šáhnout a rovnou je odvezli do muzea. Má za sebou dvě alba, přičemž to poslední "Tacoma Mockingbird" se dočkalo ovací kritiků. Lipp produkuje abstraktní hip hop v duchu DJe Shadowa s přesahy do módního electra a glitche. Mp3 ochutnávka "Eye Sore", kterou vyvěsil na svém webu, je z aktuálního EP "Days" a zavede vás do světa robotů tancujících na zvuky pulzující výbojů. Není to špatné, ale chybí tomu něco překvapivého.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY