shop.musicserver.cz

Kterak Folkovky konkurovaly Colours, povídání první

Vydáno: 27.07.2006 12:00 v sekci Naživo - David Věžník | foto: facebook interpreta

Folkovky 2006, tedy Folkové prázdniny v Náměšti nad Oslavou po jednadvacáté. Jsou v průběhu od soboty 22. července, jako vždy už nejsou moc o folku, jako vždy to není vůbec špatně a jako vždy mají diváci za sebou už pár vrcholů festivalu. A to jsme v půlce. Směle do toho, musicserver přináší úvodní reportáž.

Folkové prázdniny 2006 N
© facebook interpreta
"Přeju vám, aby Folkové prázdniny i pro vás byly hudebními lázněmi a prohlašuji je pro letošek za zahájené," začal letos svoji moderátorskou sezónu Folkových prázdnin 2006 zaběhlý konferenciér, kterému nikdo neřekne jinak než Ďoubal nebo Pepa Smolík. Odstartoval tak osm dní nabitých tolika činnostmi, že pro ně samé mnohdy nezbývá čas na spánek. Schválně: hlavní scéna na zámku, open scéna v podzámčí, dílny a workshopy kde se dá, výstavy prakticky taky tam, akademickoidní Kolokvium, noční koncerty v kapli. Člověk je rád, že stihne zaskočit na záchod. A tak to má být. Dost možná ideálně strávená dovolená.

Jednadvacátý ročník Folkových prázdnin v Náměšti nad Oslavou začal v době, kdy se Colours Of Ostrava překulily do své druhé poloviny. Zdánlivě to nemá žádný smysl. Leč tyto festivaly se tak staly vlastní konkurencí, neb oba se snaží oslovit přibližně stejné publikum. Jenomže zatímco Colours se podařilo vybudovat kvalitní mediální základnu, Folkovky se krčí v tom malém městečku na půli cesty mezi Jihlavou a Brnem. A možná je to nakonec dobře. Rodinná atmosféra z tohoto festivalu prýští tak, že jeden odstavec na její popis je málo. Snad jen aby čtenář zůstal navnaděn, může se prozradit, že ve druhé části našeho povídání na analýzu atmosféry dojde podrobněji. Ale ono se bude lákat na víc věcí.

Joanna Slowinska, Folkové prázdniny, 22.7.2006 small
© Ondřej Dúbravčík / www.lumix.cz
To parné sobotní odpoledne to byla skupina Camael, kdož slavnostně otevřel letošní ročník (jako tradičně, ale vůbec ne špatně) pramálo folkových Folkových prázdnin. Snad pro to vedro, snad pro specifické "slavnostní" publikum, snad proto, že to byl teprve začátek, bylo diváctvo poměrně tuhé. Muzikanti si to však užívali, lidovkové medley nevyjímaje, trojice vokalistek se pokoušela o podobnou show, jakou předvádí Värttinä, dost možná se jim časem vyrovnají, stejně jako se časem naučí tancovat i ti dva malí kluci, kteří střihli vedle pódia jeden taneční grif, pak druhý, třetí, čtvrtý, a pak zas první. Člověk napřed valil oči, přirovnával k Lord Of The Dance, a pak (ty nejotrlejší až druhý den) ho to přestalo bavit a myslel na cvičené opičky. Mezitím už se ale sestava na pódiu proměnila - zaplnila je svou osobností Joanna Slowinska. Členka ex-Muzykanci, teď sólově. Sólově rovná se sice jiná (lepší) image, ale pořád stejný nářez na housle, přičemž to celé je občas hozené až lehce k jazzu, breakbeatu či dokonce jakémusi pseudotechnu. Začátek solidní.

Sergent Pépére, Folkové prázdniny, 23.7.2006 small
© Ondřej Dúbravčík / www.lumix.cz
Neděle byla stejně jako loni zasvěcená divadlu, kejklování a podobným piškuntáliím. Nadšený průvod z náměstí až na zámek upozorňoval na tuto skutečnost široké obyvatelstvo, v zámeckém parku a všude kolem už to pak jelo jako na běžícím páse. Dokonce probíhaly tři divadelní scény současně, čili v Náměšti věc zcela nevídaná. Ovace zasloužili černoušci z Adesy, polévka Bely Schenkové i ta paella Matěje Formana, která by sice zasloužila ještě nějaké koření, ale zato byla největší v Česku. To všechno ovšem bylo naprosté nijaké nic proti úderníkům z Francie, kteří pod názvem Sergent Pépére téměř vyhodili nádvoří do vzduchu (heslo večera - pochopí jen přítomní a ještě ke všemu sedící v určité části hlediště - "Zabij velrybu, zachráníš reprák."). Takové koncerty většinou probíhají na konci festivalu, Folkovky jsou jiné, víme? Říká se tomu francouzská bláznivá dechovka, prý jsou trochu ve stínu těch balkánských. No, rok 2006 je pro ně evidentně přelomový. Kostýmy, hravost, blbnutí na pódiu i pod ním, schopnost dělat si legraci ze sebe sama, hra na tubu na didgeridoo způsob a kvalitní muzika, toliko pár indicií pro neznalce.

Huun-Huur-Tu, Folkové prázdniny, 24.7.2006 small
© Ondřej Dúbravčík / www.lumix.cz
A pro prošvihnutce pak tedy blázniví Francouzi ještě jednou, v pondělí v parku před hlavním koncertem úplně zadarmo a úplně stejně dobře. Warm-up na pondělní Vokály, hlasy, zpívání jak se patří. Pravý start až Triny - tedy Procházková, Podkonická, Kováčová -, z nichž zvláště na poslední jmenované bylo vidět, že tady má (na rozdíl od Camael) to hlavní slovo a že tehdy je jí dobře. To Parno Graszt z Maďarska sice zaplnili pódium daleko více než tři dámy a dokonce i roztancovali některé diváky, ale nástrojová a aranžérská schematičnost způsobila brzkou ztrátu cikánské živočišnosti a nahradila ji stereotypem. Z toho všechny vytrhli až Huun-Huur-Tu. Díky těmto Tuvanům mnozí viděli (či spíše slyšeli) poprvé hrdelní zpěv a takzvanou ústní ZOO. Tenhle výlet následní Čechomor nemohli trumfnout ani kdyby si nakrásně tisíckrát říkali akustický, což stejně jako loni znamená to, že cellista zůstal doma a bubeník s sebou přivezl jen kachon a djembe.

Eliza Carthy, Folkové prázdniny, 25.7.2006 small
© Ondřej Dúbravčík / www.lumix.cz
Vokály, hlasy, zpívání - úterní, oficiální název dne čtvrtého. Dramaturgie postavená tak chytře, že člověk v průběhu dne jako by lezl po žebříku nebo zažíval postupně čím dál větší orgasmus nebo jedl čím dál lepší bonbóny nebo kdovíco ještě. Matematicky: Hudecká úderka je menší než Katka García & Luboš Malina & Band (což je rozpětí mezi AG Flek, Ohm Square a Buty, jinak moc příjemný hlas má ta Katka, ale to už všichni vědí) je menší než John Spiers & Jon Boden (od Jona lítaly žíně, John zase hrál na miniharmoniku a kvůli technickým problémům jejich hudba chvíli připomínala glitchové orgie) je menší než Eliza Carthy & Ratcatchers, přičemž poslední dvě tělesa jsou úzce propojena. Carthy dala vzpomenout na loňské vystoupení Bronagh Gallagher - barvou hlasu, vystupováním, pohyby, tělesnou konstitucí, něčím jí byla podobná - a celé to vyvrcholilo... vzájemným chlubením se strhaných žíní na smyčcích... a nočním koncertem v kapli, kde se krom zpěvaček ze zmíněných kapel představil i Jaromír Nečas a paní Okabe, manželka Koha Okabe, o němž příště. To aby čtenář zůstal naladěn.

A aby čtenář zůstal naladěn, může se mu prozradit, že letos i open scéna není chudá na progresy (v jeden den se na jednom pódiu vystřídal beat box se sedmdesátkovým bigbošem) a taky se může těšit na to, že ve druhé části reportáže dojde na další vrchol Folkových prázdnin 2006. Jméno? Dobet Gnahoré.

Folkové prázdniny, Náměšť nad Oslavou, 22.-29.7.2006 (část první)

Fotogalerie:

Divadlo bratří Formanů, Folkové prázdniny, 23.7.2006 small
© Ondřej Dúbravčík / www.lumix.cz

Adesa, Folkové prázdniny, 23.7.2006 small
© Ondřej Dúbravčík / www.lumix.cz

Triny, Folkové prázdniny, 24.7.2006 small
© Ondřej Dúbravčík / www.lumix.cz

Katka García a Luboš Malina, Folkové prázdniny, 25.7.2006 small
© Ondřej Dúbravčík / www.lumix.cz

Eliza Carthy and Ratcatchers, Folkové prázdniny, 25.7.2006 small
© Ondřej Dúbravčík / www.lumix.cz

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- "Polka! Polka! Polka!" Folkové prázdniny letos zahájí Polka-boys (20.03.2024 10:59)
- Naživo: Víte, že... Folkovky byly zase fajn? (03.08.2023 18:01)
- Folkové prázdniny startují už v sobotu. Do Náměště přijedou umělci z Jamajky, Íránu, Irska i Ukrajiny (18.07.2023 09:18)
- Folkové prázdniny budou letos stavět mosty (09.03.2023 16:22)
- Naživo: Reportáž psaná v katedrále stromů (05.08.2022 15:16)
- Poetické Folkové prázdniny startují už v sobotu (20.07.2022 19:45)
- Program Folkových prázdnin 2022 je kompletní (07.06.2022 09:44)
- Naživo: Krajina Folkových prázdnin zavedla návštěvníky na místa, kde je svět v pořádku (03.08.2021 17:37)
- Lankum ruší koncerty, Folkové prázdniny zahájí Lina_Raül Refree (17.06.2021 12:29)
- Folkové prázdniny 2021 budou (21.04.2021 17:11)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Queen Kabát Adele AC/DC Sia U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu