Claptonův koncert byl dokonalý, snad až příliš

22.07.2006 05:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Eric Clapton se jako jedna z posledních velkých hvězd hudebního světa ukázal v České republice. Jeho koncert v pražské Sazka Areně byl splněným snem mnohých fanoušků, kteří čekali léta a snad už ani nedoufali, že Slowhand k nám vůbec někdy dorazí. Splnil Clapton jejich očekávání? Náš názor si můžete přečíst zde.
Eric Clapton
© www.eric-clapton.co.uk
Kdo ze světových superhvězd ještě u nás nehrál? Madonna a Eric Clapton. A to se letos mění, Madonna nás poctí návštěvou v září a Clapton byl v Sazka Areně 20. července 2006. Legendární kytarista a zpěvák nechal čekat své příznivce dlouhá léta a teprve nyní se i těm, co už ani nedoufali, splnil životní sen - to je bez nadsázky. Clapton dorazil do Prahy oproti minulému turné se značně obměněnou sestavou doprovodných hudebníku a taky s jinými písničkami.

Po muzikantské stránce neměl koncert chybu, o kvalitách hráčů netřeba pochybovat: asi největším překvapením byl úžasný mladý kytarista Derek Trucks, jenž zastiňoval už starého známého Doyla Bramhalla. Tři sólové kytary (a když se přidal i Robert Cray, který velmi slušně splnil roli předskokana, byly kytary čtyři) tvořily velmi hutný kytarový zápřah. Každý z kytaristů měl svůj osobitý styl a barvu kytary. Navíc zvuk v Sazka Areně byl výborný - v místě, kde jsem stál, byly krásně nazvučené i bicí, jen dechy byly trochu potlačené. Mohutný zvuk vytvářel tucet hudebníků na pódiu!

Eric Clapton
© www.eric-clapton.co.uk
V seznamu písniček se objevilo i několik méně známých skladeb a naopak překvapivě chybělo dost velkých hitů. Z nové desky "Back Home", podle níž se turné jmenuje, jsme slyšeli jen titulní skladbu. Absolutním vrcholem večera byla logicky závěrečná trojice "Wonderful Tonight", "Layla", "Cocaine", což byl mistrný dramaturgický tah. Krásně se povedla "Running On Faith" na závěr povedeného sit down set, ovšem v početných sólech v první třetině koncertu (u kterých si jistojistě libovali kytaroví fajšmekři) se mohl běžný posluchač trochu nudit.

Na koncert se asi všude pěje a bude pět chvála, ale dovolte mi trochu si rýpnout: Claptona jsem viděl živě před pěti lety ve Stuttgartu a tehdejší koncert byl zkrátka lepší. Pražské vystoupení bylo dokonalé, ale chladné. Clapton byl božský, ale nebyl lidský, chyběl kontakt s publikem. Kapela dala lidem perfektní sterilní výkon, ovšem ani minutu navíc, jeden povinný přídavek, Praha odškrtnuta v seznamu desítek zastávek. Chápu, že pro mnohé to byl možná životní koncert, ale nemohu si pomoci, nechytlo mne to u srdce tak, jak jsem očekával. Možná jsem rozmlsaný, anebo jsem byl ten večer na jiné vlnové délce, ale pro mne to byl profesorský večírek.

Setlist: Pretending, I Shot The Sheriff, Got To Get Better In A Little While, Old Love, Everybody Oughta Make A Change, Motherless Children, Back Home, I Am Yours, Nobody Knows You When You're Down And Out, Running On Faith, After Midnight, Little Queen of Spades, Further On Up The Road, Wonderful Tonight, Layla, Cocaine, Crossroads

Eric Clapton, Robert Cray, Sazka Arena, Praha, 20.7.2006


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY