Vychází Music s přehledem letních hudebních festivalů

13.06.2006 14:16 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Music 06/06 N
© facebook interpreta
Stejně jako vloni, i letošní červnové číslo měsíčníku MUSIC vychází rozšířené o šestnáct stran, věnovaných přehledu nejzásadnějších domácích hudebních festivalů. Přílohu FESTIVALY 2006 připravila Markéta Nešlehová ("Noc s Andělem", "Poprask") a tentokrát v ní najdete i tipy na zahraniční fesťáky "na dostřel", čili evropské akce dostupné kapse normálního smrtelníka (včetně návodů na dopravu, ubytování atd.). Festivalový přehled je letos rozdělen do dvou částí - v červnovém čísle je přehled do konce července, v červencovém čísle (vyjde 21. července) pak bude program na druhou půli léta. A co dalšího lze najít v červnovém MUSICu?

JAMES BLUNT a ti druzí (Saša Neuman)
Angličan James Blunt. Angličan David Grey. Ir Damien Rice. Američan Jack Johnson. Švéd (s argentinskými rodiči) José González. Mnozí byli před nimi. Mnozí přijdou po nich. Právě těchto pět mužů s kytarou ale představuje nejaktuálnější podobu tisíciletého fenoménu. Někdo jim říká písničkáři, jiný tento termín k smrti nenávidí. Nejde ale o škatulky, jde o duši. Buď to máš, nebo to nemáš. Vezmi kytaru a ukaž se.

RED HOT CHILI PEPPERS - California Dreaming (Martina Kotrbová)
Copak dnes ještě někdo točí dvojalba? Neztratili náhodou "Redhoti" na stará kolena pojem o tom, co to znamená autocenzura? Takové otázky se jistě kdekomu honily hlavou při zjištění, že stopáž novinkového alba Red Hot Chili Peppers "Stadium Arcadium" přesahuje dvě hodiny. Jenže když byla dvojdeska vržena do světa, šťouralové zmlkli. Mezi osmadvaceti písničkami se totiž hodně těžko hledá nekvalitní výplň.

PEARL JAM jsou opět Pearl Jam (Dalibor Vik)
Řečeno sportovní hantýrkou, Pearl Jam rozhodně zaujímají čestné místo v první lize. A není to přirovnání samoúčelné - vždyť slovutná pětice má po celém světě tolik skalních příznivců, že by jim je mohl závidět nejeden fotbalový klub. Originalita, drzost a energie, s jakými se prohnali hudební scénou devadesátých let, navrátila mnohým víru v to, že hudba může být masově oblíbená, aniž by tím ztrácela na umělecké přesvědčivosti. Dokázali ale udržet laťku i v novém tisíciletí ?

Mírný optimismus PRIESSNITZ (Lukáš Kadeřábek)
Jaromír Švejdík svými kresbami dává život postavičkám už takřka kultovního komiksu o nádražákovi Aloisi Nebelovi, uvažuje o celovečerním filmu se stejnou tematikou a k tomu všemu ještě dělá hudbu, zpívá a píše texty, jejichž neklesající kvalitu by mu tu mohl kdekdo závidět. Připočtěte k tomu fakt, že hudebně zvládá bojovat na dvou frontách. Jedno bojiště nese název Umakart a druhé se rozkládá v jesenických lesích okolo lázní Priessnitz. A máte tu osobnost, s níž rozhodně stojí za to si popovídat.

MARK KNOPFLER přesně ví, co chce (Josef Vlček)
I když Dire Straits nebyli nikdy oficiálně rozpuštěni, už se s nimi dávno nepočítá. Koneckonců, stejně nikdy nebyli ničím víc než doprovodnou kapelou Marka Knopflera. A jak jsme viděli i v Praze, Knopfler přejal do svých sólových vystoupení i kus repertoáru své bývalé skupiny. Jeho alba se během let stávala čím dál méně přehlednými a chytlavými, jeho letošní novinka, natočená s Emmylou Harris, je ale vítána jako výrazný návrat ke srozumitelné muzice. Vždyť je to právě stříbrovlasá Emmylou, kdo říká, že podstata písně je v její jednoduchosti a schopnosti říct co nejjednodušším způsobem ty nejsložitější lidské věci.

Na BUTY si musíte zvyknout (Josef Vlček)
"My jsme tu desku nemysleli nijak," sděluje do telefonu Radek Pastrňák, když slyší poznámku, že nové album "Votom", které Buty v červnu po dlouhé odmlce vydávají, bude asi třeba posluchačům vysvětlit. Je tak zvláštní, že se díky křehkým písním prokládaným básničkami zdá, že jde o rafinovaně koncipované album s nějakým mezi skladbami pečlivě ukrytým poselstvím. Jak je to celé doopravdy, se dozvíte z úst nejpovolanějších.

Další rozhovory a profily červnového čísla:

IVA BITTOVÁ a Vladimír Godár stvořili Mater (Vladimír Vlasák), BURMA JONES po osmi letech (Vladimír Vlasák), Druhý pokus ŠÁRKY VAŇKOVÉ (Josef Vlček), JAROMÍR NOHAVICA natočí první DVD (Vladimír Vlasák), Pro HEJMU & spol. se završil rok psa (Vladimír Vlasák), Alba roku 1987 (Josef Vlček), Vybíráme z jazzu (Saša Neuman).

V pravidelných rubrikách nabízí nový MUSIC přehled filmových premiér, hudebních a filmových novinek, měsíční hitparády IFPI a obvyklou porci recenzí a soutěží - tentokrát o lístky na letní koncerty a festivaly.

Více na www.musicmag.cz.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY