Mobyho koncert viděti, hezkou vzpomínku míti

05.06.2006 14:00 - Ondřej Ručka | foto: facebook interpreta

Moby umí. Možná jeho alba už nejsou takové převratné pecky jako v minulosti, ale není pochyb o tom, že je výborný muzikant, skladatel a sympaťák, a jeho koncert je tak vždycky výborným zážitkem. Moby žije hudbou a je to poznat i na jeho koncertním DVD "Hotel Tour Live 2005", které bylo loni zaznamenáno v belgickém Leuvenu.
8/10

Moby - Hotel Tour Live 2005

Celkový čas: asi 112 minut
Vydavatel: EMI
Najde se vůbec někdo, kdo nemá rád Mobyho? Tedy kromě Eminema? Já osobně neznám nikoho a ač všichni poslouchají dokupy snad milión a jeden hudební styl, nikdo neřekne proti Mobymu ani Ň. Za svůj hudební život vystřídal řadu hudebních stylů a nálad, od rave music až k pop-rocku mu není nic cizí a pro svůj koncert dokáže efektně namixovat všechny polohy své hudební rozpolcenosti. Takové to bylo i loni v belgickém Leuvenu a výsledným produktem - DVD "Hotel Tour Live 2005" - se dnes můžete pokochat i vy.

Na halovém koncertu pro asi šest tisícovek diváků Moby předvedl skutečnou magii. Ve skromném složení vystupujících hudebníků - klávesy, kytara, bubny, doprovodná vokalistka a on s basou - dokázal udělat na skoro dvouhodinové ploše větší show, než na jakou se zmůžou rockoví dinosauři či popové hvězdy s produkcí, scénou a efekty za milióny dolarů. Žádné převlékání kostýmů, žádné projekce, žádní tanečníci, jen Moby, kapela, skvěle synchronizovaná světla a nadšené publikum. Jednoduché ingredience, které však při kvalitě toho nejdůležitějšího - produkované hudby - stvořily magický večer, jehož atmosféru se podařilo zachytit na vymazleném DVD. Moby, ač by se název tour mohl zdát zavádějící, udělal průřez celou svou kariérou a show byla vystavěna krom alba "Hotel" hlavně na hitovkách z "Play" (u kterých samply z většiny vystřídala výborná zpěvačka Laura Dawn) a "18", doplněných i raveovými hity, které Mobyho proslavily. Vydařený mix se během večera osvěžujícím způsobem střídal a Moby jej ani nějak nerušil zbytečnými proslovy a komentáři, ač omluva za politiku USA a prezidenta Bushe z jeho úst zazněla. Nakonec zazněla i Beethovenova klasika - "Pro Elišku".

Celé DVD zanechává naprosto výborný dojem, animovaná a vkusná menu, výborný čistý obraz v anamorfním přepisu 16:9, zvuk Dolby Digital 5.1 a Stereo PCM. Jenže nejen že je (až na maličkou, přece však permanentní vadu v obraze při koncertu) bezchybné takřka technicky, obsahově nabídne krom nádherného koncertu i videa k singlům z alba "Hotel" (a je na co koukat), tři bonusové skladby, které na koncertě zazněly, ale do regulérního záznamu se nevešly (například cover od The Doors - "Break On Through" zpívaný Mobyho kytaristou), bonusový filmeček dokumentující v pěti tisících framech tour a Mobyho skeče s Mr. Fishem. Celkově luxusní, ale balení neobsahuje jen perfektní DVD!

Při dnešní dualdiscové mánii (kterou však zatím díky přístupu k technologiím ovládá snad jen jeden vydavatel) se začal mezi prodávanými DVD šířit příjemný jev, a tím jsou bonusové disky CD a někdy i naopak. U Mobyho tak nalezneme remixové CD skladeb z "Hotelu". Je ale trošku smutnější pravdou, ža tak jako DVD strana u Dual Disců bývá slabší, CD příloha tohoto DVD v podobě CD je taky spíše jen do počtu. Ačkoliv přispěli borci jako Etienne De Crecy, Benny a Alle Benassi, Tiga, Ewan Pearson, jejich mixy jsou takřka zaměnitelné a nedokážou recenzentovi vyloudit v duši jediný kladný (avšak ani negativní) záchvěv pocitu. CD příloha je tak na 4/10. Ale to nevadí, v tomto případě je to bonus, který nebude mít na závěrečné hodnocení žádný vliv.

Jako DVD je "Hotel Tour Live 2005" velmi vydařeným kouskem, který musí ocenit každý, kdo má rád nejen Mobyho, ale hudbu a kvalitní práci vůbec. Snad nejlepší hudební DVD, jaké jsem prozatím měl v rukách.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY