Zpátky do minulosti (i když ne zcela)

22.05.2006 05:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Britská dvojice Pet Shop Boys dala pro jednou sbohem všem hudebním experimentům a natočila desku, která se nese ve zvuku jejich největších hitů, však si za producenta zvolili legendárního Trevora Horna. "Fundamental" tak sice přináší klasické PSB, ale stačí to?
7/10

Pet Shop Boys - Fundamental

Skladby: Psychological, The Sodom And Gomorrah Show, I Made My Excuses And Left, Minimal, Numb, God Willing, Luna Park, I'm With Stupid, Casanova In Hell, Twentieth Century, Indefinite Leave To Remain, Integral
Celkový čas: 48:37
Dejme si na začátek malý kvíz - kolik kapel, které definovaly zvuk elektronického popu osmdesátých let, v současnosti funguje, obráží koncerty, vydává singly, které hrají rádia, a hlavně vydává desky, které se prodávají, a ne jen v jejich rodné zemi, ale po celém světě? Jasně, Depeche Mode. Dobře, Erasure taky ještě trošku fungují. Ale víc kapel už asi nenajdeme, maximálně jsou oplakávány fanoušky osmdesátek. A pak tady jsou Pet Shop Boys, britské duo, které si užilo jak prvenství v americkém žebříčku, tak milionů prodaných desek po světě a stále přichází s něčím novým, i když pro většinu hudebních posluchačů už budou asi jen ti, co nazpívali "Go West". Přesto právě jejich experimentátorství po celou dobu kariéry je pravděpodobně jedním z důvodů, proč jako kapela zažívají úspěchy i nyní. Malé bohužel nastává s tím, že pro novou desku se po dlouhé době rozhodli všechny experimenty nechat stranou a takzvaně se vrátit ke kořenům, přičemž významným pomocníkem jim byl producent Trevor Horn, s nímž spolupracovali už na desce "Introspective".

Před poslechem "Fundamental" je třeba zapomenout na kytarovou desku "Release" nebo na nedávný soundtrack ke "Křižníku Potěmkin". Kapela se pravděpodobně rozhodla udělat radost svým skalním fandům i vydavatelství, a nahrála album, které jako od petšopáků na první poslech odhalí i ten, kdo od nich zná jen pár singlů. A přitom paradoxně hned úvodní "Psychological" hned klame tělem. Hypnotický rytmus a výrazný electro zvuk ji řadí mezi nejpodivnější skladby Pet Shop Boys vůbec. "The Sodom And Gomorrah Show" pak splní sny všem, kdo mají rádi jejich megaskladby typu "Shameless" či "Go West" - intro, sbory, smyčce, stadiónový refrén. Typičtí PSB v té nejlepší formě.

Detailní popis všech skladeb najdete v našem průvodci, přesto bych rád v recenzi ještě vypíchl některé z nich. Rozhodně zaujme nejtanečnější písnička "Minimal", která dovedně míchá jejich typický osmdesátkový zvuk s novými technologiemi. Velkým hitem by se pak klidně mohla stát poslední "Integral", která opět patří do ranku refrénovek s bombastickou produkcí. Naopak na desce mi vadí přemíra pomalých skladeb, z nichž nejslabší je bezpochyby "Numb", kterou napsala skladatelka hitů Diane Warren, jinak jsou písničky samozřejmě dílem PSB. Jsem jen zvědav, zda skladba díky své autorce (má na svědomí hity pro Aerosmith či Celine Dion) vyjde jako singl, ač není ničím výjimečná.

Jako u dlouholetého příznivce kapely se u mě dá těžko očekávat, že bych desku podhodnotil, spíše naopak. Proto mě velmi překvapilo, že v britských novinách a časopisech "Fundamental" hodnotí občas i plným počtem bodů a dokonce ji neváhají označit za nejlepší v jejich diskografii. Snad je to tím, že deska po letech čekání konečně nabídla Pet Shop Boys takové, jaké je všichni znají a chtějí mít, oproštěné od všech hudebních úkroků jinam. Pro mě je to ale na hodnocení vyšší než sedm málo. Nepřestanu od nich očekávat něco nového, jiného. Jen skvělé písničky mi u Pet Shop Boys nestačí.

P. S.: Fakt jsem zvědavý na chystanou makrorecenzi.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY