Jukebox 17/2006

26.04.2006 05:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Tento týden si v Jukeboxu představíme novinky od The Dresden Dolls, Billa Ricchiniho, The Futureheads, Fiery Furnaces a Ellen Allien & Apparat.

The Dresden Dolls - Dirty Business (9/10)
ke stažení / audiostream / videostream

The Dresden Dolls - Yes, Virginia
Omrzeli se vám The White Stripes? The Dresden Dolls by je mohli jednoduše nahradit, jsou také dva, jejich hudba je syrová, špinavá a neuvěřitelně zábavná. Vydávají na metalovém labelu Roadrunner, předskakovali Nine Inch Nails a jejich drsné texty dětem raději nepřekládejte. "Yes, Virginia" je jejich nové album a pro ochutnávku z něho vypouští mp3 "Dirty Business". První singl "Sing" je chytlavější a popovější (až na sprostá slova, samozřejmě), právě "Dirty Business" ale řekne o kapele více. Amanda Palmer je jako vždy neuvěřitelně iritující, ale to a její klavír k The Dresden Dolls prostě neodmyslitelně patří.
Bill Ricchini - Dark Little Sea (9/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Bill Ricchini - Tonight I Burn Brightly
Pop není sprosté slovo, dobře napsaná chytlavá píseň, která není vlezlá, je svým způsobem umění. "Dark Little Sea" od filadelfského písničkáře Billa Ricchiniho je taková emocionální miniatura, kde se na ploše tří minut koncentruje tolik emocí, co v průměrném dvouhodinovém filmu o lásce. Pochází z jeho rok starého alba "Tonight I Burn Brightly", mistrně zprodukovaného, kde je intimita melodií podtržená chytrými aranžemi ve stylu Phila Spectora. Ricchini se do tohoto stádia dostal z přísně lo-fi začátků svého ložnicového alba "Ordinary Time", ale neztratil nic z kouzla svého raného období.
The Futureheads - Skip To The End (8/10)
ke stažení / audiostream / videostream

The Futureheads
Kvarteto z anglického Sunderlandu je zpátky. Čekali dva roky, protože leckomu trvalo delší čas, než objevil jejich debutové album, ale teď už o nich snad vědí všichni. The Futureheads 29. května vydají novinku "News & Tributes". První ochutnávka se jmenuje "Skip To The End", což bude květnový singl a posluchače zavádí do trochu jiného teritoria než třeba jejich hitová coververze Kate Bush "Hounds Of Love" (singl roku podle NME). The Futureheads můžete brát vážně, jen pokud ignorujete historii britského punku posledních třiceti let, první singl je něco mezi The Clash a The Specials, s povedeným refrénem z časů post-punkové horečky. Nenáročné, ale maximálně úderné.
The Fiery Furnaces - Benton Harbor Blues Again (8/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Fiery Furnaces - Bitter Tea
Sourozenecká dvojice Friedbergerů tvořící kapelu The Fiery Furnaces je mimořádně aktivní, za poslední dva roky natočili dvě dlouhohrající desky, jedno EP a Matthew ještě navíc připravil dvě sólovky. Jejich nejnovější společný počin "Bitter Tea" navazuje na kritikou chválené album "Blueberry Boat" (album roku podle Pitchforku) a je prý inspirované novovlnou kapelou Devo. "Benton Harbor Blues Again" je alternativním mixem skladby stejného jména, který je zařazený na konec alba jako hidden track. Ukazuje, že Fiery Furnaces, kteří jsou obvykle značně excentričtí a rozháraní, by klidně mohli začít dělat folk pop pro široké posluchačské vrstvy. Hrůzná představa, ale pěkná píseň.
Ellen Alien & Apparat - Do Not Break (7/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Ellen Alien & Apparat - Orchestra Of Bubbles
Za vznikem allstar teamu progresivního electro-house nestojí manželství, vztah dvou výrazných postav německého tanečního undergroundu Apparat a Ellen Alien je prý čistě pracovní, i tak je jejich album "Orchestra Of Bubbles", které vychází na začátku května, splněným snem fanoušků, kteří sledovali jejich remixové souboje. "Do Not Break" je výtečným příkladem toho, jak zní album. Hravá variace na electro sex, radostnější než obvyklé microhouseové variace na podobné téma.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY