Kde jsou boží bojovníci?

15.04.2006 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Gaping Chasm je jednočlenný projekt, který na labelu Aliens vydává svou desku "Fragments Of War". Všechny tvůrčí cesty vycházejí ze základu electronic body music v kombinaci s prvky klasické elektronické hudby. "Fragments Of War" zaujme hlavně fandy razantnějších industriálních rytmů.
7/10

Gaping Chasm - Fragments Of War

Skladby: Welcome In Europe (Part I + II), Day D, The Frontline, Only Shadows Will Survive (Re Animated), Pulse, Crossfire (Wired), Worms, To Be Free, Another Day In Paradise, Reflection, To Be Free (Remix)
Celkový čas: 46:05
Vydavatel: Aliens
Základní vojenská služba byla u nás již zrušena, profesionalizace armády se teprve naplno rozjíždí, stále se však najdou fandové vojenské techniky a sběratelé válečných filmů. Nemalým počtem se objevují skupiny lidí, kteří jsou proti jakémukoliv vojenskému zásahu nebo vládě jedné nejmenované velmoci. Nevím, do jaké kategorie patří Roman "Ergo" Petro, šéf jednočlenného projektu Gaping Chasm, ale název jeho nové placky "Fragments Of War" může něco málo napovědět. Gaping Chasm bylo možno zahlédnout na kladenském festivalu Dark:Live:Fest a sound téhle desky bude možno taktéž ochutnat na blížícím se Electro Prague Festivalu IV. (ten se uskuteční 22. 4.).

Album vychází z klasických prvků old school electronic body music, ale tahle bojová linie je Romanovi místy hodně těsná. Proto využívá protitahu a vsází na prvky klasických fíglů nejenom industriální elektroniky. Pod celým kompletem jedenácti tracků se podepsal jako autor a producent. "Fragments Of War" osloví hlavně vyznavače výraznějších rytmických temp (skoro pochodových maršů), které hutně podporují rozličné ruchy a samply.

Úvod patří instrumentální skladbě o dvou částech "Welcome In Europe", v té se potkávají gregoriánské chorály v protipólu s ruchem přesunu vojenské techniky na bojovou zteč. Znamenitě vyznívá taktéž instrumentálka "Pulse", ta však patří již do části alba, v které je více vsazeno na čistý naturel electro zvuků. První a závěrečná část "Fragments Of War" se více ponořuje do ebmka - "Day D", "The Frontline", "Reflection" nebo závěrečný remix na "To Be Free" jsou typickými úkazy. Prostředek je více melodický a nebýt oněch army ruchů (hlavně v "Crossfire (Wired)"), klidně by opus Gaping Chasm mohl být zařazen do některé odnože elektroniky mimo rámec electronic body music. Vokály jsou místy hodně prohnané a zastřené různými filtry, ale taková "Worms" je skoro chutně hybná popovka. K nemalým vrcholům patří i dvojice "Only Shadows Will Survive (Re Animated)" a "Another Day In Paradise".

"Fragments Of War" nepřináší v oboru těchto industriálních vln nic již dříve neobjeveného. Spíše vsází na Romanovu zručnost - jak různé nápady pospojovat a naplno využít jejich elementární funkčnosti. Teď již jen doufat, že lidé jsou natolik inteligentní, že k další světové válce nedojde a zůstane jen u nadšenců, kteří obdivují výplody vojenské techniky nebo se účastní rekonstrukcí slavných bitev.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY