Současný jazz není žádná nuda

30.03.2006 05:00 - Vojta Kostelecký | foto: facebook interpreta

Finálový večer jazz, blues a funky festivalu Jazzinec nabídl koncerty čtyř stylově různorodých kapel. Krom populárních -123 min. vystoupila špičková jazzová formace Vít Švec Trio, maďarští kolegové z Kaltenecker Tria a světově proslulý kytarista a zpěvák indického původu Amit Chatterjee.
Vít Švec Trio, Jazzinec, Trutnov, 25.3.2006 small
© Miloš Šálek / musicserver.cz
Ve východočeském Trutnově se letos odehrál již osmý ročník mezinárodního jazz, blues a funky festivalu Jazzinec. V průběhu března se zde představila například cenami ověnčená Lenka Dusilová, svá nová alba zde pokřtily kapely Gulo čar a Posmrtné zkušenosti a exkluzivně zahrál i legendární Marián Varga. Vyvrcholením celé akce byl pak finálový večer, na němž vystoupila hned čtyři zajímavá uskupení, z nichž každé přistupuje k jazzu, pro festival stále stěžejnímu žánru, z naprosto jiné strany.

Vít Švec Trio, Jazzinec, Trutnov, 25.3.2006 small 2
© Miloš Šálek / musicserver.cz
Hudebně pestrý večer načal kontrabasista Vít Švec se svým triem. O téhle kapele se v zasvěcených kruzích v poslední době hodně mluví hlavně v souvislosti se slovenským klavíristou a skladatelem Matejem Benkem. Právě jeho vskutku virtuózní hra a taktéž osobitý skladatelský rukopis jsou pro trio momentálně určující. Benko se ve své tvorbě pohybuje někde na pomezí moderního jazzu a soudobé vážné hudby, v jeho skladbách se však najde prostor i pro latinsko-americké prvky. Společně s bubeníkem Janem Linhartem a Vítem Švecem připravil Benko všem ochotným bedlivě naslouchat skutečně nevšední hudební zážitek. I když se našli i nespokojenci. "Můžu ti říct, že je to hudba o ničem," svěřovala se například barmanka z přilehlé restaurace kolegyni se svými letmými dojmy. Avšak soustředěné publikum v sále bylo naštěstí zcela opačného názoru a vytleskalo si kapelu i k přídavku, kterým se stala osobitá úprava jedné ze skladeb slavného amerického saxofonisty Sonny Rollinse.

Kaltenecker Trio, Jazzinec, Trutnov, 25.3.2006 small
© Miloš Šálek / musicserver.cz
Vystoupení další kapely, maďarského Kaltenecker Tria uvedl organizátor celého festivalu Tomáš Katschner slovy: "Úžasná hudba, ze které prostě cítíte všechny ty čabajky a papriky." A něco na tom gastronomickém přirovnání skutečně bylo. Kapela předvedla v první řadě svůj jižanský temperament. Chvílemi se divoce spouštěla po jazzrockových horských drahách, aby vzápětí přibrzdila a polaskala posluchače melodickou, takřka nu-jazzovou kompozicí. Bluesové prvky zcela samozřejmě střídaly bláznivé pasáže, zvukově místy lehce evokující třeba Svobodovu "futuretro" hudbu k seriálu "Návštěvníci". Své hbité prsty předváděl především klávesista Zsolt Kaltenecker, ale ani baskytarista s bubeník nezůstávali nikterak pozadu. Není se čemu divit, že Kaltenecker Trio se svou originální, žánrovými klišé nezatíženou fusion music slaví úspěchy po celém světě.

Amit Chatterjee, Jazzinec, Trutnov, 25.3.2006, small
© Miloš Šálek / musicserver.cz
Hlavní hvězdou večera, potažmo celého festivalu, byl bezpochyby světově proslulý kytarista a zpěvák Amit Chatterjee, dlouholetý spoluhráč slavného Joea Zawinula, který během své dosavadní kariéry vystupoval mimo jiné také třeba s Carlosem Santanou nebo Stingem. Jeho tvůrčí záběr sahá od skládání pro seriál "Sex ve městě", přes přednášení o world music na univerzitě v Miami až k elektronickým experimentům. V Trutnově se Chatterjee představil v doprovodu dvou českých muzikantů - hráče na tabla Tomáše Reindla (namátkou Al-Yaman, Šum svistu, Iva Bittová) a saxofonisty Pavla Hrubého (NUO). Výjimečnost koncertu ještě podtrhnul fakt, že muzikanti spolu v této sestavě hráli vůbec poprvé. Na jejich souhře to však nebylo vůbec patrné. Chatterjee ve své tvorbě vychází z tradiční indické hudby, kterou nápaditě a citlivě kombinuje s jazzovými či rockovými vlivy. Větší část jeho vystoupení tvořily instrumentální skladby zdobené východními orientálními kytarovými ornamenty a Hrubého saxofonovými západními melodiemi. Takřka meditativní nádech většiny písní vyžadoval od posluchačů značnou pozornost a hlavně bystrou mysl. Není se tedy čemu divit, že pár jedinců, co to v průběhu večera trochu přehnali s občerstvováním, během Chatterjeeho vystoupení místy jemně poklimbávalo.

-123min., Jazzinec, Trutnov, 25.3.2006, small
© Miloš Šálek / musicserver.cz
Jakmile se však na pódiu objevili poslední vystupující -123 min., byli i ti největší spáči ihned vzhůru. Minuty si při této příležitosti pozvali jako hosta respektovaného hráče na dechové nástroje Michala Žačka (Petera Lipa Band, Jana Kirschner), který už s kapelou jel speciální XL turné. A v podobném duchu jako předloňská šňůra se neslo i trutnovské vystoupení. Minuty ještě více než obvykle popustili uzdu svým improvizačním choutkám. Především Bínovy a Žáčkovy chytré instrumentální "přestřelky" stály za pozornost. Spolehlivé rytmické duo Janáček - Vajgl se tentokrát drželo spíš v pozadí a spolehlivě jistilo své preludující kolegy. Jako vždy dobře naložení muzikanti si společně s publikem večer evidentně užívali. Vrcholem jejich setu pak byla rozsáhlá a od doby, co vyšla na desce "Home?", stále propracovanější skladba "Seven Ways To Heaven", ve které nechává Bína naplno propuknout svou zálibu ve východních, arabských nápěvech.

Ten večer nabídl stylově skutečně pestrý výběr a všechny přítomné musel přesvědčit, že moderní jazz nemusí být jenom překomplikovaná, akademická nuda, že je to hudba živá, hravá a posluchačsky velmi atraktivní.

Amit Chatterjee, -123 min., Vít Švec Trio, Kaltenecker Trio, Národní dům, Trutnov, 25.3.2006


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY