Jukebox 13/2006

29.03.2006 05:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Tento týden si v Jukeboxu představíme novinky od Good Shoes, Flaming Lips, Guillemots, DJe Shadowa, Pearl Jam a Post-It.

Good Shoes - We Are Not The Same (9/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Good Shoes - We Are Not The Same
Čas od času v Jukeboxu prostě musím někoho přechválit. Takže teď mi odpusťte pompu, ale... (dlouhý nádech): Tohle je dokonalý tříminutový pop song, který se objeví jednou za čtvrt roku (obvykle na začátku léta) a hrají ho všechna kvalitní rádia (ne protože jim za to někdo zaplatil, ale protože chtějí). Dámy a pánové, Good Shoes a "We Are Not The Same", první vlaštovka letošního hudebního jara, které by nám mělo vlít do žil nový život. Inhalujte tenhle nervní ska-punk s ozvěnami Clash a The Jam a bude se vám žít lépe. Kvarteto z jiholondýnské čtvrti Morden Good Shoes, které právě oficiálně debutuje ípíčkem "We Are Not The Same", má všechny předpoklady vymazat z povrchu zemského a paměti hudebních posluchačů Arctic Monkeys a všechny podobné teenagerské kapely.
Flaming Lips - Yeah Yeah Yeah Song (8/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Flaming Lips - Yeah Yeah Yeah Song
Nějak mám pocit, že Flaming Lips se nikdy nebrali moc vážně. Všechny ty fotografie se širokými úsměvy a komiksové klipy. Dalším důkazem je pilotní singl z jejich nového alba "At War With Mystics". "Yeah Yeah Yeah Song" je hravá hříčka se školkovým skandováním, prostinká a účinná. Něco mi říká, že kapela by se dobře uživila také jako autoři soundtracků pro dětské filmy.
Post-It - Závislost (7/10)
ke stažení (ukázka) / audiostream / videostream

Post-It - Sektor 10
Nikdy jsem nejel v českých kapelách, které bývají řazeny více či méně do nu-metalového ranku, ale Post-It a jejich debutová deska "Ideál" byla výjimka, tudíž se na albovou dvojku "Sektor 10", která vychází příští pondělí, vyloženě těším. Kolega Kreč, který píše recenzi, optimismem zatím nehýří, ale pilotní singl "Závislost" je šťavnatým kouskem, jenž by přitom mohla zkousnout i jen trošku odvážnější rádia. Nechybí sekaný kytarový riff, jemné elektronické hrátky a silný popový refrén. (Honza Balušek)
Guillemots - We're Here (6/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Guillemots - We Are Here
O Guillemots teď britský hudební tisk hodně píše a ohlašuje tak jejich velkou kariéru. Většinou se zmiňují o excentrických individuích, které hrají těžko zařaditelný rock se spoustou hudebních odkazů. Všechna jejich EP (speciálně "Trains To Brazil") před podpisem nahrávací smlouvy byla vynikající, a pak vyjde jejich debutový singl "We're Here", na kterém zní jako Keane a Coldplay dohromady. No dobře, tak strašné to zase není, ale se singlem jako je tenhle, můžou čekat na kariéru trvající tři měsíce - úspěšný první singl, který bude hrát Radio 1, pak předskakování Coldplay a druhý singl, který totálně zapadne a konec. A pak už jen změna jména a zpěváka a nový začátek.
Dj Shadow feat. Keak Da Sneak, Turf Talk - 3 Freaks (6/10)
ke stažení / audiostream / videostream

DJ Shadow - 3 Freaks
Není slavnějšího producenta abstraktního, instrumentálního hip hopu, než je DJ Shadow. Teď prý ale chystá změnu směru, od atmosférických beatů a soulových samplů přijde na řadu klubový sound crunku a jižanského bounce. Shadow už dělal produkce pro rappery, třeba Blackalicous, Lyrics Born nebo Cage, ale nikdy nevypustil takhle špinavý, hutný beat, který má jednoznačně napodobovat současnou produkci dirty south. "3 Freaks" s undergroundovými rappery si ale na Lil Jona a spol. jen hraje, špatně maskuje to, že Shadow je z Kalifornie, je běloch a vyrůstal ve středostavovské rodině.
Pearl Jam - World Wide Suicide (5/10)
ke stažení (registrace zdarma) / audiostream / videostream

Pearl Jam - Pearl Jam
Před vydáním každé desky slyšíte z tábora Pearl Jam zprávy o návratu do formy a nejlepší desce kariéry. Naděje však umírají rychle poté, co se album objeví na pultech a od "VS" je každé postupně horší než to předchozí. Tentokrát to začíná už s prvním singlem "World Wide Suicide", který je prostě slaboučký, bez nápadu a s refrénem, který je tažný asi jako muší rota. A tentokrát to nezachrání ani Vedderův hlas. Dobře, kdyby něco takového natočili Nickleback nebo Creed, mohli by oslavovat vrchol své kariéry, ale Pearl Jam jsou jiná kategorie. I Rolling Stones třináct let po svém debutu natočili tak výtečné album jako "Some Girls", co předvedou Vedder a spol. na nové desce?


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY