Život je boj, tak Cashe doj

02.04.2006 14:00 - Michal Koch | foto: facebook interpreta

S úspěšným filmem o muzikantské legendě se logicky vyloupne vždy na světlo světa i několikero desek. Přesně takový případ je i kompilace "Duets" životních i hudebních partnerů Johnnyho Cashe a June Carter Cash. Zda v té záplavě cashovin, které se v posledních týsdnech vynořily, má tato nějaké kouzlo, se vám pokusí napovědět naše recenze.
5/10

Johnny Cash & June Carter Cash - Duets

Skladby: It Ain't Me, Babe, Jackson, Long-Legged Guitar Pickin' Man, Oh, What A Good Thing We Had, Darlin' Companion, If I Were A Carpenter, 'Cause I Love You, The Loving Gift, Help Me Make It Through The Night, The Pine Tree, No Need To Worry, Old Time Feeling, One Way Rider, Brand New dance, Far Side Banks Of Jordan, It Takes One To Know Me
Celkový čas: 45:52
Vydavatel: Sony BMG
Stalo se to poměrně nedávno jiné ikoně americké populární hudby Rayi Charlesovi. Byl o něm natočen film, který se stal posléze oscarovým, a kromě soundtracku k tomuto filmu se vyrojila kvanta dalších více, či méně dobrých alb, kompilací a reedicí. Nyní se písnička opakuje s country legendou Johnnym Cashem. K veleúspěšnému životopisnému snímku "Walk The Line" vyšel rozporuplně přijatý soundtrack s písněmi nazpívanými nikoliv samotným Johnnym, nýbrž jeho hereckým představitelem. Na trhu se objevily i vynikající reedice "At Folsom Prison / At San Quentin", taktéž vydařený výběr toho nejlepšího z celé předlouhé zpěvákovy kariéry "Ring Of Fire (The Legend Of Johnny Cash)", v reedicích nedávno vyšly i vynikající řadovky, které Cash nahrál na sklonku svého života pro label American Recordings. A nyní je zde další kompilace, jejímž spojujícím prvkem je postava Cashovy životní družky, zpěvačky a skladatelky June Carter Cash. Jaký smysl tento výběr má?

Bohužel musím konstatovat, že pravděpodobně jediný, a to je přihřát si polívčičku a na aktuální vlně lehké cashománie vydělat ještě nějaký ten stříbrný navíc. Písně jsou nakladeny za sebou bez nějaké myšlenky, protože ani nabízející se časové řazení není dodrženo absolutně, byť se začíná v letech šedesátých a končí počátkem osmdesátých. Výběr obsahuje jen dva skutečné hity, kterými také začíná, a to je Dylanova "It Ain't Me, Babe" a pochopitelně geniální a nesmrtelný "Jackson". Kdo není vysloveně fanouškem muže v černém, bude znát ještě tak možná "If I Were A Carpenter", kterou v našich krajích učinil populární Petr Spálený, který si svého času povzdychl "Kdybych já byl kovářem". Zvuková kvalita je poměrně kolísavá, evidentně byly písně posbírány z jednotlivých řadovek bez dalších úprav. Navíc ani ty duety nejsou úplně přesným kritériem, neboť je jistý rozdíl mezi rovnoprávným duetem a zpěvem druhého hlasu v pozadí, jako třeba v takové "Old Time Feeling".

Kritéria pro výběr skladeb byla dvě: Jednak v písni musí alespoň v pozadí zaznít hlas June Carter Cash, že aby se jakž takž dostálo názvu kompilace, jednak je třeba, aby skladba byla původně vydána na labelu Columbia a nebylo tudíž třeba podstupovat složitá jednání s jiným vydavatelstvím a posléze se dělit o výtěžek. Toť můj pohled na smysl této kompilace písní ne úplně vyrovnané kvality.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY