Romantický šálek čajek o páté s kupou hostů

23.03.2006 13:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Na svém novém albu "Amore" se Andrea Bocelli ponořil do hlasových emocí a obklopil se hvězdnými hosty, mezi kterými můžete najít Stevieho Wondera, Christinu Aguileru, Chrise Bottiho nebo Kennyho G. Nahrávka proplouvá mnoha styly, vzdává hold několika evergreenům a patří k prozatímnímu vrcholu tohoto pěvce.
8/10

Andrea Bocelli - Amore

Skladby: Amapola, Besame Mucho, Les Feuilles Mortes (feat. Veronica Berti), Mi Manchi (feat. Kenny G), Somos Novis (duet with Christina Aguilera), Canzoni Stonate (feat. Stevie Wonder), Solamente Una Vez, Jurame (feat. Mario Reyes), Pero Te Extraňo, Momentos, L'Apuntamento (Sentado a' Beira do Caminho), Cuando Me Enamoro (Quando m' Innamoro), Estate (feat. Chris Botti), Can't Help Falling In Love (live), Because We Believe
Celkový čas: 60:27
Vydavatel: Universal
Na závěrečném ceremoniálu zimních Olympijských her v Turíně jste tuto hvězdu nejenom operních pódií mohli zahlédnout se skladbou "Because We Believe". V té době měl již Andrea Bocelli hotovo a na pulty obchodů se pomalu blížila jeho nová nahrávka "Amore". Patnáctipísňový komplet převážně vychází z popových melodií, ale stejně jako jeho kolegyně Sarah Brightman sáhl i on po několika slavných evergreenech. Ty prošly patřičnou úpravou aranžmá, aby naplno vyzněl Andreův hlas. "Amore" bez jakýchkoliv předsudků a opovržení antikomerčních fandů vážné hudby ukazuje, že s každou deskou Andrea Bocelli zraje a natáčí povedenější stříbrné kotouče. Tentokráte si pozval i několik hostů, kteří svým talentem přidávají na vznosnosti celku. I když se mohou objevit některé kriticky znějící hlasy s neklidnými výhrůžkami a otazníky - jak může dopadnout duet s Christinou Aguilerou? - tento nejistý oblak se rychle rozplynul a vše dopadlo velmi dobře.

"Amore" v této proklatě dlouhé zimě působí očistně blahodárným účinkem jako dobrý šálek sypaného čaje o páté. Nehledejte žádné převratné změny v Bocelliho hudebním a vokálním snažení. To už je po léta zárukou kvality a "Amore" je důkladně propracované. Nad výsledkem svým bedlivým okem bděli David Foster a Humberto Gatica. Na základní třináctku, tentokráte šťastnou, navazují dva anglicky zpívané bonusy. Prvním z nich je živá nahrávka Elvisovy klasiky "Can't Help Falling In Love", v které Andrea překvapí až neobvykle poklidným hlasovým projevem. Druhou třešničkou je píseň "Because We Believe", která je z celé desky asi nejpopovější.

Základnímu jádru "Amore" vévodí smyčcové aranže a latinskoamerické instrumentace, které volně proplouvají prostorem. Zvuk je vypilován do každičkého detailu a každý střípek sedí, nic zde není navíc. Úvodní "Amapola" je vstupní branou do hudební pohádky, v které zazní i několik dnes již klasických taháků světových standardů. "Les Feuilles Mortes" je variací na "Autumn Leaves" a "Somos Navios" je provedení "It's Impossible", což je i velmi vydařený duet s Christinou Aguilerou. O této holce do budoucna ještě hodně uslyšíme, zapomeňte na maminu Britney Spears! V "Mi Manchi" uslyšíte saxofon Kennyho G a Chris Botti trubkou okrášlil nádhernou "Estate". Stevie Wonder exceluje na harmoniku v "Canzoni Stonate" a Mario Reyes v "Jurame" válí na španělku, jen ti cikánští králové né a né přijít. Určitými vrcholky jsou i překrásné "Pero Te Extraňo" a "Cuando Me Enamoro (Quando m' Innamoro)".

"Amore" patří rozhodně k tomu nejlepšímu, co Andrea Bocelli natočil a vydal do dnešních dnů. Vhodně si pozval hosty a podle fotografií si užil maximální pohody během natáčení. Na výsledku se to podepsalo, "Amore" může oslovit mnoho posluchačů díky své rozmanitosti vřelých melodií, které nikterak nepůsobí umělým kalkulem. Andrea Bocelli s věkem zraje, to již bylo zmíněno v úvodu, a "Amore" vždy zazáří jako svíčka u romantické večeře.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY