Etnický festival přivítá v Praze Bobana Markoviće

03.03.2006 13:01 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Boban Markovič N
© facebook interpreta
V klubu Roxy se 9. a 10. května uskuteční festival Colours Of Balkan Brass, který nabídne divákům nejrůznější podoby balkánské dechovky. Stylu, který si od uvedení ve filmech Emira Kusturici získal po celém světě obrovskou oblibu. Po únorových vyprodaných koncertech v Brně a Ostravě se i do Prahy vrací nejlepší srbská dechovka Boban i Marko Marković Orkestar, která nese nově vedle jména krále balkánské dechovky i jméno jeho syna. Do Česka přijede po delší době i oblíbená francouzsko-srbská kapela Slonovski Bal.

Vůbec poprvé zde vystoupí originální belgičtí Va Fan Fahre s muzikanty z nejlepších tamních formací. Podobně jako loni v Praze, Berlíně a Drážďanech vystoupí na jednom pódiu s Bobanem Markovićem romský raper Gipsy, tentokrát ale navíc s houslistou Vojtou Lavičkou a Petrem Surmajem, který hraje na kytaru a akordeon. Gipsy zahraje jak samostatný set, tak i společně s Bobanem a Marko Markovićem.

V Evropě proslavení DJové Shantel a BalkanBeats obstarají každý večer taneční party v balkánském duchu až do ranních hodin. DJ Shantel za svoji originální kompilaci "Bucovina Club Vol 2", na které míchá vše od Gorana Bregoviće, Taraf de Haidouks, Fanfare Ciocarlia až po Bobana Markoviće, získal na konci února prestižní cenu BBC World Music Award 2006 a odborný časopis Songlines ji zařadil mezi 10 nejlepších desek roku 2005. Na BalkanBeats DJs naopak čeká na začátku dubna oficiální afterparty po koncertu Emira Kusturici v Berlíně. Festival se tak stane svátkem pro všechny milovníky balkánské dechovky či východoevropské hudby obecně.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY