Talentovaná Ruslana a její nechtěný přídavek

17.03.2006 05:00 - Pavel Novák | foto: facebook interpreta

Ruslana je bezesporu jedním z těch zajímavějších objevů hudební scény poslední doby. Na kontě má album "Diki tanci", stejně tak jeho anglického následovníka "Wild Dances". Album "Tance s vlky" je návratem k první desce, která byla obohacena o remixový disk. Neradujte se ale předčasně...
5/10

Ruslana - Tance s vlky

Skladby: CD1 - Oj zagraj mi, muzičenku, Znaju ja, Ples, Arkan, Skaži meni, Kolomijka, Guculka, Pivnična, Ce - ljubov, Ja tibje ljublju, Znaju ja (Remix CJ Nekrasov), Wild Dances / CD2 - Wild Passion (DJ Small & LV Club Mix), Dance With The Wolves (Harem Disco Mix), Hey Go With Me (DJ Small & LV Club Mix), Play Musician (Treat Brothers Happy Dub), Wind Song (Michael Nekrasov Zebra Mix), Wild Dances (DJ Small & LV Club Mix), The Same Star (Treat Brothers Re-Pop), The Tango We Used To Dance (DJ Small & LV Club Mix), Dance With The Wolves (Treat Brothers Remix), The Same Star (DJ Zebra & Sergei Repin Fusion House Remix), Wind Song (DJ Small & LV Club Mix), Wild Dances (C.V.T. vs DJ Nick 2005 Club Edit)
Celkový čas: 43:40 + 78:52
Vydavatel: EMI
Když začínala, říkalo se jí Shakira z východu. Nyní si v některých končinách vybudovala dostatečně silné postavení, aby stačilo říct jméno Ruslana a všichni mají jasno. Po vítězství v soutěži Eurovize následovala z rodné Ukrajiny expanze především na západ, kde dosáhla poměrně velkého úspěchu (naši zemi nevyjímaje). Právě pro zdejší trh vyšla deska nazvaná "Tance s vlky". Jde v podstatě o původní album "Diki tanci" obohacené o druhý remixový disk.

Recenzi na desku "Diki tanci" jste si již na musicserveru mohli přečíst, avšak já takové nadšení, jaké projevila její autorka, nesdílím. Nutno uznat, že Ruslana je něčím novým, co uši zdejšího posluchače neznají. Určitě má zajímavý hlas a není pochyb, že deska je originální. Ale pro mě je to pořád jenom nadprůměrná deska, kde se bohužel písničky občas opakují a která začne po čase, stejně jako její xenovské kostýmky, posluchače nudit. Ale skladby jako "Znaju ja", "Pivnična" nebo známý singl "Wild Dances" rozhodně mají čím zaujmout.

Pokud jde o bonusový remixový disk, tak nevím, zda má vůbec cenu se o něm nějak rozepisovat. Jeho přínosem je možná tak to, že obsahuje i skladby, které nevyšly na "Diki tanci", ale až na anglické verzi "Wild Dances", jako je třeba "Dance With The Wolves". Nečekejte žádné světové dýdžeje ani taneční trendy. K dostání jsou pouze průměrné, občas až velmi podprůměrné taneční remixy, které by snad ani v době před několika lety, kdy by mohly být populární, žádnou díru do světa neudělaly. Za zmínku stojí možná "Dance With The Wolves (Harem Disco Mix)", který si zachovává svou původní náladu a je v podstatě pouze obohacen o výraznější rytmus. Zato poslední "Wild Dances (C.V.T. vs DJ Nick 2005 Club Edit)" zavání taneční europopovou scénou z druhé poloviny devadesátých let, a to rozhodně není dobře.

"Tance s vlky" je možná úplně zbytečná deska a je z ní až příliš cítit marketingový záměr. Bohužel ne příliš povedené remixy či odfláknutý booklet (pokud se tomu tak vůbec dá říkat), ze kterého se ani nedovíte, kdo písničky napsal, případně produkoval, celkový dojem rozhodně nezlepší, a tak vcelku příjemná deska "Diki Tanci" klesne. Opravdu zářný příklad toho, že méně je někdy více.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY