Průvodce debutem Temperamenta 'Uno Momento'

21.02.2006 14:00 - Marie Malechová | foto: facebook interpreta

Vyhráli třetí ročník soutěže Coca-Cola PopStar a 1. března jim vychází debutové album s názvem "Uno Momento". Ptáte se, co hrají? Těžko říct, škatulky jsou jim malé. Není to rock, pop ani hip hop a přesto mají od každého kousek. Snad trochu napoví, že v kapele hrají tři kytaristé, jeden DJ a bubeník. Nabízíme průvodce jejich deskou.
Temperamento - Uno Momento
© facebook interpreta
Temperamento. Kapela, které hrozí, že se v nejbližší době stane synonymem pro raketový start hudební dráhy. Anebo také raketový šešup, uvidíme. Vznikli před rokem, měli za sebou stěží jedno vystoupení a už zvítězili v soutěži Coca-Cola PopStar. Zvítězili s bezprostředností sobě vlastní. A o to tu jde. Zpěvák a kytarista Azi z metalových Fourth Face chtěl mít novou kapelu, zavolal tedy svému kamarádovi Mikymu, že by mu to slušelo s gramofony, a ejhle, z Mikyho se stal DJ Corleone. Soused Vanky je kytarista, zbývalo oslovit Loca (zpěv, rap, kytara) ze spřátelených Luca Brasi, sehnat bubeníka Filipa a kapela byla na světě. Jednoduché, možná i důvtipné, ostatně stejně jako hudba a texty Temperamenta. Vítězství ve výše zmíněné soutěži znamenalo pro kapelu smlouvu s vydavatelstvím a tím pádem i přímou cestu do studia. Nyní je debutová deska s názvem "Uno Momento" na světě. Deska vyjde ve středu 1. března, ale vy si díky spolupráci vydavatelství Sony BMG s musicserverem můžete už nyní přečíst průvodce po desce, recenze bude následovat samozřejmě hned po vydání.

1. Pod vodou (3:23)

Na první poslech hitovka, při podrobnějším zkoumání textu se rozhodně pobavíte, skrývá se v něm historka o vtipném vyústění sblížení dvou lidí. Chytlavá melodie, která se hned tak neslyší, v refrénu staví víc na kytarách, rapovanou sloku doprovází DJ Corleone se svými gramci. Vtipná písnička, text je pro posluchače od patnácti výš.

2. Poetická (3:11)

Nomen omen. Poetická od začátku do konce. Pomalý song s jemnými kytarami a zpěvným refrénem, který musí zabrat na každou slečnu: "Ty slunce a já stín, na na na na na." Zaručuju vám, že si ji budete zpívat dlouhé hodiny a hodiny a bude si přát, abyste ji nikdy neslyšeli.

3. Znamení (3:17)

Tak tady dostává DJ Corleone zatím nejvíc prostoru, také zpěv ustupuje rapování. První ponurý text, song celkově vybočuje z řady až na typický temperamenťácký refrén.

4. You And Me (3:10)

Romanický song jak má být. Frontman Azi se statečně pere s angličtinou, která pochopitelně ubírá na kvalitě textu, ve kterém je posázené jedno klišé vedle druhého, dojde i na provařenou hlášku "Love Is In The Air." Pomalá balada postavená na kytarách jistě zasáhne u srdce nejednu fanynku.

5. Zima (3:21)

Hymna současných dnů. Těžko se najde někdo, kdo by se neztotožnil s popěvkem "Hej, to je kláda, hou sakra porte!", který bude zřejmě skvěle fungovat i na koncertech. Ve sloce ustupují kytary a prostor dostává DJ Corleone, který beatem doprovází jednoduchý příběh mladíka, jenž si stěžuje, že nemá snowboard.

6. Pohádka (4:08)

Úlet, rapovaná pohádka. Text se zpočátku hemží princeznami, ale jak už je na desce zvykem, ve druhé polovině songu se nenásilně přestrojí do humorné slovní hříčky, následované španělským rapováním, které dělá dobrý dojem, ale při bližším zkoumání se z něj vyvinou jen fráze naskládané do řady. V refrénu oblíbené "na na na", doprovázené brnkáním na kytary. Píseň plná kontrastů.

7. Uno Momento (4:14)

Jak je patrné už z názvu, jedná se o song o kapele. Takový nemastný, neslaný. Ponurá melodie, která se nedá zařadit k žádnému stylu, prostě Temperamento.

8. T.E.M.P. (3:00)

Druhý song o kapele, chlapcům jeden nestačí. Lepší než předchozí, vtipnější, víc rapu, víc beatu, ale i víc kytar. Celkově živější song. Nechybí chytlavý refrén a dojde i na odhalení Locových kořenů, které možná překvapí nejednoho posluchače desky.

9. Folklorní (3:40)

Po zaznění prvních tónů překvapí španělsky zpívající ženský hlas doprovázený temperamentní melodií, která přejde v český rap, po němž následuje dokonce rap bulharský. Když folklór, tak folklór a bulharština zní přinejmenším zajímavě.

10. Love Story (1:52)

Pomalé intermezzo nebo také intro k následujícímu songu. Ať už to či ono, je to příliš dlouhé.

11. Ze srdce (4:01)

Úvod plynule navazuje na "Love Story", text začínající slovy "Svět se zdál být nekonečným rájem." je opět sázením klišé do řady. Kytary a bicí mají více prostoru i rap je tentokrát upozaděný. Jednoznačně nejslabší místo desky, zbytečně moc utahané.

12. Kafe (3:40)

Příjemná změna, veselá přímočará píseň, věřím, že Temperamento nemá problém ztotožnit se s textem "Včera jsme hráli na kytáry!", které se v tomto songu dostávají pořádně ke slovu. Hlásí se i nezbytné "na na na" a pár španělských slovíček.

13. Kocovina (3:29)

Příjemná pomalá melodie, song tentokrát začíná rovnou rapováním, které opět střídá jednoduchý refrén, jenž na koncertech rozhodně zabere. Je to nepřekvapivě o pití, pod heslem všichni to známe a máme to úplně stejně. Nezbývá než popřát, aby posluchači neměli kocovinu z tohoto alba.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY