Jukebox 6/2006

08.02.2006 05:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Tento týden si v Jukeboxu představíme novinky od Battle, Suzanne Vegy, Madonny v remixu Pet Shop Boys, The Sounds a mashupy Blondie vs. The Doors a Suzanne Vega vs. 50 Cent.

Battle - Demons (9/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Battle - Demons
Většina kapel vydává své nejlepší singly ve chvíli, kdy se teprve chystají nahrát první desku. Nikdo mi nevymluví, že Strokes od "Modern Age EP" už jdou jenom dolů, stejně jako Oasis od "Supersonic". Těžko zobecňovat, třeba právě Battle budou kapela, která mi to vyvrátí. Ale jejich před-hvězdný singl "Demons" je vynikající ukázka svěžesti kapely, která aspiruje na velké věci. Je to skvělý amalgán zvonivých kytar a přelévavých emocí v hlase Jasona Bavanandana, který mi nasazením připomíná Jarvise Cockera. Teď mají Battles přichystaný třetí singl "Tendency", a pak konečně i album. V New Musical Express už chystají focení na první stranu!
Suzanne Vega - Marlene On The Wall (Live) (8/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Suzanne Vega - Marlene On The Wall (Live)
Suzanne Vega bohužel vydala studiové album naposledy v roce 2001, a ačkoliv se o případném natáčení dalšího alba hodně mluví, zatím si na něj budeme ještě muset počkat. Čekání nám má zkrátit několik živých záznamů, které se za poslední dva roky objevily na trhu. Jeden z nich - "Live At The Stephen Talkhouse" - se prodával pouze na krátkém loňském turné a poté byl k dostání na internetu. Skladbu "Marlene On The Wall" o obrazu Marlene Dietrich na stěně nabízí fanouškům zadarmo ke stažení. Výbornou zprávou je, že Vega neztratila ze svého hlasu naléhavost ani něžnost a pořád zní výborně.
Madonna - Sorry (Pet Shop Boys Remix) (8/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Madonna - Sorry
Už když Madonna na podzim minulého roku vydávala novou desku, její producent Stuart Price se v rozhovorech svěřoval, jak je při nahrávání ovlivnilo britské duo Pet Shop Boys. Tudíž je jen logické, že o remix druhého singlu "Sorry" požádali mimo jiné i právě je, ačkoli remixují pro jiné spíše výjimečně (Rammstein, Blur). Zadání bylo asi jasné - ať je to ještě více disco a více PSB! Remixérský úkol Tennant s Lowem splnili na jedničku, přidali do skladby něco pro ně typických samplů, Tennant dokonce nazpíval nové backvokály a výsledek šlape jako na té nejbarevnější diskotéce, kde DJ pouští i dobrou hudbu. (Honza Balušek)
Blondie vs. The Doors - Rapture/Riders (8/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Blondie vs. The Doors – Rapture/Riders
Mark Vidler alias hudební pirát Go Home Productions vydává svoji další mashupovou chuťovku - divoké manželství "Rapture" Blondie a "Riders On The Storm" The Doors. Ovšem už žádné mp3ky, tentokrát je to na oficiálním labelu vydaný singl, který bude aspirovat na umístění v britské Top 10. Ortodoxní fanoušci Doors budou asi při poslechu Morrisona zpívajícího do disko rytmu šílet, ale mně se to líbí. Je to zatraceně funky a má to říz. Go Home Productions navíc ukazuje, že mashup nemusí jen ždímat nápady z originálů, ale může z kombinace vytvořit něco zcela nového.
The Sounds - Painted By Numbers (7/10)
ke stažení / audiostream / videostream

The Sounds
Jste připraveni na další invazi švédských rockerů? Jedni takoví z Helsingborg se jmenují The Sounds (neplést si s neexistující skupinou The Sound!) a vypadají na obrázku trochu jako naši Sunshine. Taky mají rádi kůži na kůži a taky používají klávesy. Jenže téhle kapela vládne (opravdová) holka jménem Maja Ivarsson. Považte, že podle Wikipedie už měli písničku ve hře FIFA 2005 Football, a to jak ve verzi na Xbox, tak i na Playstation. A že ve Švédsku měli dva hity číslo jedna. Nic z toho vás na zadek neposadilo? Hm, pak to asi neudělá ani "Painted By Numbers", první ochutnávka z jejich druhé desky "Dying To Say This To You", která vyjde v březnu po celém světě.
Suzanne Vega - Tom's Dinner (Danger Mouse Remix) (5/10)
ke stažení / audiostream / videostream

Suzanne Vega
Producent a mashuper (ehm, zajímavý novotvar) Danger Mouse zabalil slavnou a původně jen na hlasu Suzanne postavenou "Tom's Dinner" do hiphopových beatů, konkrétně 50 Centova "In Da Club". Zajímavě to zní přibližně deset sekund, než si vzpomenete, že mashupů s "In Da Club" bylo asi pět milionů a žádný z nich už v životě nechcete slyšet. A neoriginalita je v tomto oboru nejhorší možná urážka. Což, Danger Mouse si mohl dát více záležet.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY